неделя, 6 ноември 2016 г.

КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА *




/*прочута мисъл на Достоевски/

„Никога не пропускайте възможност да видите нещо красиво, защото красотата е Божият почерк – крайпътно тайнство. Приветствайте го във всяко хубаво лице, във всяко хубаво небе, във всяко хубаво цвете и благодарете на Бога, защото това е благословия.” - Ралф Емерсън

„Красотата е в очите на гледащия.” - поговорка









Красотата е онова „място”, където сякаш се срещат зримия и невидимия свят – онова, което виждаме с очите си и онова, което чувстваме с душата си... И тя наистина е наше спасение понякога и ни дарява смисъл по някакъв таен, неведом начин, а и сили в трудни моменти. Защото хвърля мост между световете, когато ни е нужен, осветява тъмнината на света, на земния живот, оцветява като дъга ежедневието... И всичко това, защото е дете на Любовта. Защото само, когато с обич гледаме нещо, то може да бъде красиво в очите ни. Дори и да е най-обикновен панелен блок, в краен квартал на сив град, в бедна държава... ако там е нашият дом, с най-любимите ни същества вътре и с уют, който само любовта може да създаде – където и да е! И в старицата можем да съзрем красота – ако е нашата майка, дарила ни живот, и в изранен човек можем да видим обичните черти, ако е наш близък – защото, когато гледаме с любов – виждаме същността. Тогава през очите ни наистина гледа към света нашата душа...
Следват някои от отговорите, които получих на въпроса: Кои са най-красивите гледки на света за теб? В пъстрата мозайка от думи изпъкват: природата, децата, любимите същества... Очаквано, нали? Вижте цялата „дъга” и се заредете, поне мислено, с красота...



Най-красивите гледки са децата и начинът, по който изразяват любовта си. Светът показва непрекъснато красотата си, зависи от ъгъла, от който го наблюдаваме.
Радослав Гизгинджиев


Прегърнати хора.
 Марий Росен







Светът (Земята), Витоша, морето , един малък язовир и жената, която обичам.
Явор Веселинов


Спящо малко дете, сутрешната мъгла над вода, както и гледката на искрени емоции в нечии очи.
Елена Стоева


Дете, което наблюдава мравки. Възрастни хора, които се разхождат, хванати за ръце. Спокойни води. Лицата на любимите, когато се усмихват.

Елена Денева


Споделените. С хората, с които се обичаме.
Рослин


Невидимите с човешко око.

Лилия Ресел


Преди близо 4 години направих тежък инфаркт, като ме спасиха и качиха на 7-ия етаж видях изгрева на слънцето иззад зимните облаци, над хоризонта, беше уникално... След като ми разрешиха да се обърна на една страна /след едно денонощие/, сънувах най- прекрасния сън в живота ми - яздя красив кон, устремен напред, а зад мен се вее пъстроцветен шал от врата ми, ефирен, красив, волен!! Беше само веднъж! Разбира се, най-обичам да виждам внучка си Радина - не защото е с моята буква, не, а защото тя ме държи в живота, дава ми живец, чакам я пред вратата и се вълнувам като при любовна среща!!!

Радосвета 


Казват, че най-хубаво е там, където ни няма. Най-красиви са тези, които ми предстои да видя, да ми спре дъха, да хлъцна, да заекна, да онемея. Това с онемяването ще зарадва много хора, затова не се замисляйте, ами купувайте билетите… :)
Олеся Николова


Искриците в очите на голямото ни чудо в малка опаковка.
Доротея


Във всичко можем да видим красотата.
Обичам да гледам небето.....

Марина Великова


Детската радост и смехът на децата.

Кирил Кирилов


Зелени поля с цветя.
Людмил Дренски


Даването на любов. Нима има нещо по-жизнеутвърждаващо и красиво? Да обичаш и разбираш човека до теб, бил той и просяк.В очите на просяка може да гледа Бог. Кой знае?
Стоянка Кънева


Бистрата вода на Велека, искрящите водни кончета над нея. Мога с часове да седя на брега и да се наслаждавам на гледката.
Керана Ангелова


За мен красивото е несъвършеното. Един пейзаж, за да е красив за мен, трябва да има една черна линия, която да го пресича... Обичам комбинацията от проза и поезия. Чиния с кюфтета на фона на залез, примерно.
Диана Минкова


Възхищение и преклонение заслужават много неща в света, но сякаш аз обичам и си падам по по-обикновени неща, които са около нас и сякаш в забързаното ежедневие не ги забелязваме. Красота откривам и в багрите на златната есен в Родопите, заскрежения Боровец, тихите алеи в градския парк на Пловдив, среднощните светлини... И в мравуняка на горската пътека...
Румяна Узунова







Безброй са. Сещам се за изгрев, земята, снимана от въздуха, подводния свят или спящо бебе например… Когато сме очаровани от някоя гледка се опитваме да я „запазим“, като я снимаме. Но после, гледайки снимката, усещането не е точно същото, нито пък следващият път. Мисля, че най-силно и неповторимо е първото „откриване“.

Веселин Методиев


Тези, които са се отпечатали отляво. Не са точно гледки, по-скоро са времеви фотоескизчета: лицето на мама, когато се усмихва. Баба ми в очакване до портичката, готова да ни напрегръща (мир и светлина по пътя ú!). Едрите звезди нощем, които изглеждат толкова близко. Смешните прякорчета, които ми измисля чудесния ми брат. Морето през август. Лятносиньо небе, в което искам да скоча нагоре с главата. Грубите ръце на тате по косата ми – нищо, че вече съм на 38, за него си оставам дете. Котките. Птици в полет. Всичките ни пътувания на зелено с любимия мъж.
Христина Чопарова


Хора, преливащи от щастие.

Ивайло Белев


Щастливото личице на дъщеря ми, проявата на добрина, човечност, любов, състрадание… Целият свят е красива гледка, но би била красива гледка на Щастието, ако знам, че във всяко негово кътче всяко същество е здраво, нахранено, обичано и щастливо!
Тита 


Представям си място: стоя на скала, пред мен е морето, някъде в далечината се слива с небето. А над мен се издига планина – по склоновете й - дървета. Всичко е много синьо, много зелено и много слънчево.
Илияна Делева


Всеки ден виждам красиви неща около себе си. Дребни наглед, но красиви. Загубя ли красивото, вероятно ще спра да пиша: един от най-големите ми страхове.
Лилия Кашукеева


Тези, в които, като ги видя, се забравям -  изгрев, залез, море, небе, обсипано със звезди...
Йорданка Ружина






Усмихнато дете. Разцъфнало цвете. Прегърнати влюбени. Обожавам да гледам как хората се обичат. Чувствам се щастлива от това.

Мира Дойчинова


Очи, които говорят...

Диана Симеонова


Навсякъде където има вода, дъхът ми спира. Водопади, морета, реки…
Даян Шаер


Откритият космос.

Васко Мавриков


Лицето на сина ми, докато спи.

Никола Райков


Изгряващото слънце, реката, която тече, детето, което се смее, човекът, който прегръща.
Бистра Малинова


Как се усмихва детето ми! Но аз обожавам и природата! И не мога да се нагледам на красотите! Обичам морето и бих живяла край него, за да го гледам постоянно! Когато отиваме на море (какъв израз само:)) съм разочарована много, ако от там, където сме отседнали, не се вижда морето. И всеки път при смяна на времето то е различно! И не спирам да правя снимки! Добре, че вече са цифрови, защото преди се връщах с 10-на ленти от морето :) И за да не изляза маниачка на тема море, трябва да отбележа, че като цяло всичко ми действа вдъхновяващо. Старите къщи в София, наричам я Анкх-Морпорк :) Но най-красивите гледки са на щастливи хора и чиста природа.
Мая Бочева






Най-красивите гледки на света ги свързвам с хора. Хората, които обичат други хора и изразяват любовта си към тях. А най-любимите ми гледки са усмивката на майка ми, погледът й, изпълнен с обич, баща ми, който протяга ръце да ме прегърне, въздушните целувки на сестра ми. Красотата е навсякъде, където има любов!
Agleya


Много рано сутринта, когато птиците са будни, но още не летят, а само пеят. Небето леко порозовява, но все още е тъмно тюркоазено синьо, а аз съм в Маяпур, Западен Бенгал, Индия и гледам от брега златните води на Ганг.

Чандраканти

Красота има навсякъде: в природата, в произведенията на изкуството, в усмивките, в душите на хората, в малко охлювче,  „кацнало” на някое стебълце, в прегръдката на двама влюбени, в красиво облечена жена, или мъж, в стих, песен, танц... Бих обиколила света и бих запечатала на снимки, в ума и в сърцето си много красиви моменти... И времето ще ги отмие. Но една друга гледка няма да отмие никога - всеки един момент, в който очите на малкия греят.

Павлина Соколова



Безкрайните зелени равнини във Великобритания. Имат едно специфично зелено, което всеки път ме пренася в някаква вълшебна приказка.
Стефана Белковска


Усмивката на дете, изгрев, залез, свежи попълнения в банковата сметка – такива неща.
Александър Цонков


Всичко, недокоснато от човешка ръка. Или поне максимално незастроено.
Делиян Маринов


Природата е прекрасна и на макро, и на микро ниво. Удивляват ме простите неща – мъхчето по златистата повърхност на прасковата, шляпащото в локвите дете, прегръдката, набръчканите лица и ръце на старците, самотният орех сред житата, ефирният бледо виолетов изгрев, огнено златистият залез, влюбените погледи, топлата питка с аромат на дом ... Всичко е съвършено, сътворено е с любов и поради това – красиво.
Христина Петрова






Медитативните гледки. Когато гледаш през видимото и виждаш много други скрити неща.
Гергана Петкова


Блещукащите от неописуема радост очи на някой човек. Двама влюбени. Моментът, в който майката за първи път вижда роденото от нея детенце. Синът, подкрепящ възрастните родители в последните години от земния им живот.
Вениамин Василев


Морето, сълзите, тъгата… и детската усмивка.
Тинна Боева


Най-красивата гледка за мен бе иконата "Неръкотворен образ на Иисус Христос", която видях преди години в Троянския манастир. Като гледах иконата, видях, почувствах със сърцето си, с цялото си същество любовта, с която ме гледаше Той. То е почти неописуемо. Красиви са и обикновените неща: детските личица, красивите момичета, някои животинки, синьото небе.
Върбан Колев


Тези от птичи поглед, водопадите...
МО.


Спящата в ръцете ми дъщеря … е, поне докато беше бебе; гледката от някой планински връх, към някакви езера в далечината долу; сбирка на цялото семейство по някакъв хубав повод.

Мая





Светът – Езда по залез; Изгрев в морето; Пленителните цветове на гората през есента; Рано сутрин слънчевия лъч и капката роса по пролетната свежа трева; Спящо бебе; Усмивка в очите; Всичко, създадено с топла любов.
Нина Алексиева


Обожавам залезите и изгревите. В тези моменти природата показва своята магична същност.
Иван Русланов


За мен красотата на света се събира в искриците безгрижие на детските очи.

Стела Илиева


Играещи деца, целувка на влюбени, величието на природата във всичките му измерения. Природата е най-добрият художник.
Александра Иванова


Обичам изгрева, залеза, лунната пътека в морето, зелените вълни на планините, блясъка на звездите в чистото нощно небе...
Но никога, никога и никъде не съм виждал по-голяма красота от Любовта, която струи от насочените към теб очи на любимия човек!
Белчо Цанев


Онези, които карат душата ми да се усмихва, да се радва и да плаче от умиление и щастие. Онези, които ме карат да се усещам жива и благодарна. Спящото ми дете, една малка зелена тревица, високата планина, един горящ залез, поглед от любимия човек, ситният дъждец.... 
Видислава


Определено са децата, те са най-прекрасни.
Алекси Алексиев


Планински изгрев над езеро, ранна утрин на морския бряг, полет на кондор над Андите, малко бебе, прегърнато от майка си и баща си...
Валентин Попов


Когато гледаш природата и хората през очите на душата си – всичко е невероятно красиво, спектъра на цветовете се променя и блести.
Михаела Петрова




(снимки - интернет)


Красотата извира някъде отвътре. Когато тя е в теб, всичко, което съзреш, е красиво. Аз виждам всичко в красивости.
Десислава Церовска 


Всички гледки са красиви. Дори и тъжните гледки съдържат в себе си сладко-горчива красота.
Мария Арнаудова


Създавайте красота. С цялата си душа и творчески порив. И няма да има нещастници, бедняци, подлеци, завистници, плагиати, престъпници, паразити, посредствени и злобни човеци от долу до горе. Тогава човешкият свят ще бъде такъв, за какъвто е режисиран.

Стефан Стефанов



Няма коментари:

Публикуване на коментар