четвъртък, 24 ноември 2016 г.

42... ИЛИ ЗА СМИСЪЛА НА ЖИВОТА




„Животът сам по себе си не означава нищо. Неговата цена зависи от употребата му.” – Жан-Жак Русо

Чували сте навярно шеговитото: „Отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало е "42" - Дъглас Адамс, „Пътеводител на галактическия стопаджия”. Колкото и да търсим смисъла, каквото и да намерим и да кажем за него на другите – винаги ще има много и най-различни определения за това що е „смисъл на живота” и има ли такъв въобще. Положението е същото като при въпроса за щастието – има около 7 милиарда различни дефиниции за него към днешна дата, казват – колкото са и хората... И в това няма нищо лошо. Напротив – това е чудесно! Защото значи, че сме мислещи същества, които не приемат на готово чужди определения и осмисляния на чудото, наречено Живот – най-ценното, което имаме...
Дори един и същи човек най-вероятно би дал различни отговори на този въпрос в различни етапи от живота си. Търсенето продължава до края на дните ни на този свят обикновено... Дори и привидно да сме се отказали да търсим смисъл или пък да сме обявили, че сме намерили такъв за себе си.  Като с призванието е – можем да откриваме различни смисли и призвания... Ако сме будни, всеки ден е нов шанс, за нов смисъл. И нека е така – до сетния дъх! В това е очарованието на живота. А и усъвършенстването на душата, което е смисълът на човешкия живот, според немалко хора...








 „Ако живееш за да се учиш, ще се научиш да живееш.” - португалска поговорка
Ето какви отговори получих на въпроса: Търсиш ли смисъла на живота? Какъв е той за теб?, който не бе постоянно в списъка с въпроси към участниците в „Един от нас споделя”, тъй като понякога ми се струваше твърде сложен и абстрактен, но все пак присъстваше в него:


Смисълът сме самите ние – сега!
Явор Веселинов

Ако не търсехме смисъл, значи сме намерили и какво бихме правили тогава, точно в този свят?! :)
Светла Слънчева


Смисъл? Животът Е! Не му е необходим смисъл.
Людмил Дренски






Никога не съм търсила. Не знам защо. Май съм единствена. Доста ми е самотно. Просто го живея тоз живот.
Магдалена Митева


Смисълът за мен още от петнадесетгодишен е един – спасението на душата.
Мартин Ралчевски


На тази възраст смисълът на моя живот го намирам в радостта и удовлетворението, че съм жива, че се радвам на моите деца и внуци, че оценявам и се радвам на всеки миг, който е неповторим и уникален. Старая се да бъда добра и да раздавам добрина, както и да общувам с толкова прекрасни приятели.
Румяна Узунова







Смисъл и живот в едно изречение са трудна комбинация. Знаеш ли, когато обикновените хора не са имали наука, за да си доказват това и онова, са се вглеждали в нещата около себе си. Те са им давали нужните отговори и човечеството се е съхранило, макар и да е доста изродено в наши дни. Затова, за да ти дам дефиниция, просто ще се огледам. Първото, което ми идва на ум е - колко красива есен е. Тя обаче ще загине под снеговете на зимата, която пък от своя страна ще се умори и ще даде път на пролетта. Цикълът е ясен за всички. Е, в човешкия живот е същото. Сезоните се сменят, а ние сме се вкопчили във всеки един поотделно, без да си дадем сметка, че нещата се въртят. И ако някой си мисли, че лятото му е прекалено дълго, нека се готви за жестока зима! И обратното.
Делиян Маринов


Смисълът на живота е да създадеш семейство, да обичаш, да имаш верни приятели и да правиш добро на хората, животните, растенията. Смисълът на живота е да бъдеш достоен човек и да пазиш слънцето в душата ти да не изчезне. Аз го постигнах, макар да съм обикновен смъртен и грешен човек. Значи могат да го постигнат и други. Стига да имат силата и смелостта да се променят. А щом са живи, няма нищо по-лесно от това. Трябва просто да чувстват, да слушат думите, които им казва душата. И всичко ще бъде наред.
Ина Крейн


За мен смисълът е в щастието, любовта и израстването. Вярвам, че всичко, което ни се случва има за цел да ни подтиква към развитие. Винаги в трудна ситуация си задавам въпроса: „Какво трябва да науча от всичко това? Какво е посланието?” Когато успея да си отговоря, обикновено проблемът се разрешава.
Стела Даскалова


Осъзнах, че моят смисъл /това, за което съм дошла/ е да споделям себе си във всеки един миг от своя път. Предавайки информация един на друг, докато се учим и развиваме, ние живеем. Ние сме като клетките в един жив организъм, които, за да се делят, си предават информация. Това е – простичко е и го знаем, но за клетките от нашия организъм в тялото. Трудно ни е да се видим в ролята на клетка от Цялото.
Десислава Церовска


Търсенето на смисъл ще отнеме радостта от живеенето, както уместно отбелязва Достоевски. Животът е най-прекрасния дар, който всъщност няма рамки - тук и сега той е базиран времево в точно тази форма, която е на-подходящата за точно това пространство. Канонът си го определя всеки, който сам избира как да живее и по чии закони, с какво да го изпълни и въобще - как да си го осмисли. Хората свеждат до човешкото всичко, което им е трудно за разбиране, именно за да го разберат по силата на логиката си, която е ограничена. Дори Бог е сведен до немощен и белобрад съдник. Това, което искам да кажа е, че е крайно време да се спре с очакването на спасение отвън, и да се види, че спасението зависи само от това, което е вътре. Във всеки. Смисълът е там, където го видиш, няма универсален за всички.
Христина Чопарова


В това да го живееш, както би искал, както би се чувствал щастлив.  Ако вървиш против себе си и живееш за другите – животът се превръща в едно роботизирано съществуване без истински смисъл. 

Павлина Соколова


Не искам да търся Смисъла на живота. За мен е достатъчно да съм удовлетворен от това, което правя и имам.
Веселин Методиев


Няколко блокчета млечен шоколад /не черен/ и последвалото чувство за ситост, без да се усещам горд или виновен от това.
Тео Буковски


Според мен, животът трябва да се чувства, да се усеща с всичките ни стотици сетива. А не толкова да се осмисля. Така че ще оставя смисъла му за философите. А чувството за живота за мен – чувството да си жив – е в това да позволя на сърцето ми да обича и да бъде обичано. Да го оставя да тупти.
Нина Алексиева







Да науча колкото се може повече неща. И да създам колкото се може повече, макар и малки, приятни изживявания на хората около мен.
Елена Стоева


Може би... смисълът е в това, когато животът свършва, да осъзнаеш, че е имал смисъл.
Атанас Христосков


Заедно със смисъла, неизбежно откриваме и безсмислието на това да го открием. Да продължим да го търсим е единственият смисъл, който можем да му предадем. И да се надяваме да не го открием... Открием ли смисъла на безсмислието става лесно, но пък скучно. Затова предпочитаме да спим и да живеем с илюзии... с чуждите, с нашите, с изгубените, със следващите. Срещата, следва раздялата, после раздялата с нещо от себе си... после нова среща, раздяла и... така до безкрай. А все се питаме - за смисъла...
Тинна Боева


Всеки интелигентен човек търси смисъл и причина за своето съществуване. Ежедневно чета и мисля върху тези въпроси. Но на тези енигми, като че ли няма категорични отговори тук, на Земята, и всеки осмисля живота си по различен начин. За едни смисълът е да оставят дете след себе си, за други – с действията си да подобрят живота на хиляди или милиони деца от бъдещите поколения, или пък да оставят нещо трайно материално – сграда, книга, картина... Общо взето, всеки придава смисъл на собствения си живот, на базата на своите знания и желания. На този етап от живота си мисля, че чисто физически ние сме тук, за да продължим съществуването на човешкия род и да помогнем за неговото развитие. Но по-малко очевадните факти са, че човек е духовно същество в тленно тяло, а не обратното. Никой не може да отрече, че човек е съставен от няколко тела и душа. Дори да е концентриран върху материалното в земния си живот, човек усеща в силно емоционални моменти присъствието на душата. Та в чисто духовен аспект, човешкото присъствие на Земята е свързано с каляването на душата.

Ивайло Иванов-Бате


Всеки има собствена трактовка за него. Аз очаквам да намеря своята някой ден.
Иван Русланов


Ще направя перифраза на един Псалом: да носим правдата и да говорим истината, да не правим зло на другите, да не хвърляме укори и да не одумваме с езика си, да ходим незлобливо, да не се отмятаме от дадената дума, дори тя да ни носи вреда. С малко думи – смисълът на живота е в самия живот, даден ни от Бога.
Екатерина Атанасова


Смисълът на живота ми е да се уча, да обичам, да помагам и да му се наслаждавам, не само да го живея.
Илияна Владимирова


Да намериш и да бъдеш Себе си.
Гергана Кабаиванова


Това да опознаваш себе си и околните около теб.
Лили Сотирова


Трудно ми е да го побера в думи. Но знам, че го сътворяваме от извора на страстта и любовта в себе си...
Елица Костова


В това да оставиш следа след себе си, да постигнеш страхотни неща, да правиш хората щастливи, да обичаш и да бъдеш обичан, да имаш семейство, деца и истински хора в живота си! И разбира се, да се забавляваш много по пътя на живота си! И да не забравяме, че моят живот е музика, преди всичко!!!
Иван Анастасов







Смисълът е да създадеш смисъл. Ако не създадеш сам, друг ще създаде вместо теб,  а ти ще сърбаш попарата.
Не-Ум 


Не знам какъв е смисълът и не зная дали искам да чуя как някой ми казва какъв е смисълът за него и че това е смисълът за всички. 
Димана Атанасова
Смисълът е това, което смятам, че е добро от онова, което съм направил - да стигне и да живее у другите хора (например моите писания), а също - да спася личността си.
Върбан Колев


В юношеството си търсих. Откривах сладката печал от метафизиката и възторга от видението на смисъла, а сега остана само живота. Смисълът все повече се утаява.
Олеся Николова


За мен смисълът се изразява в творчество и градеж.
Санвали


Няма смисъл на живота тук, има игра на проявеното, и за себе си тази игра съм избрала да е удоволствие, дори и болката, като част от нея - по-красивата и извисяваща част! Ако искате животът да има обезателно някакъв смисъл, то той е в това да откриеш, че си се лъгал в относителния свят, като се издигнеш до абсолютния.
Лилия Ресел


Самият живот е един смисъл. Как ще го изживеем вече придобива различен смисъл.
Александър Цонков


Да оставаш пълноценен.

Емилиан Примов


Всеки един от нас да намери своето призвание и да не спира да върви напред, да не се застоява на едно място.
Йорданка Ружина


Търсене на доброто, на красотата, на любовта и постоянното усъвършенстване. Има сила в нас да направим много значими дела и трябва да търсим смисъла в това.
Agleya


Иска ми се да бъда добра майка за дъщеря си, да бъда добър пример за нея…! Да свърша това, за което съм тук, и когато премина на следващото ниво да съм доволна от себе си, да си тръгна с много повече Любов, по-малко рани за лекуване и грешки за поправяне…!
Тита


Да го изживееш пълноценно, хармонично и да правиш колкото може повече добрини! Да крачиш бос и пешком, да гледаш, да се удивляваш на всичко около теб, да предаваш и споделяш емоциите...Но най- вече да Обичаш! Да оставиш нещичко, някъде там! Реката не пречупва камъка със сила, а с постоянство!
Яница Маринова


Всеки от нас е тук с някаква мисия. Мисля, че имам бегла представа каква е моята.
Светослав Йорданов


Никога не съм затварял живота си в рамките на бита. Лично в моя живот, последният винаги е играел служебна функция. За мен смисълът на живота е във възможността да оставя някаква следа, да изявя личността си по най-добрия начин.
Джошкун


В редуването на движение и покой, и в синхронизацията на действията ти с вътрешния глас. Това е стратегия за отличници. И аз се стремя към това.
Гергана Петкова


Смисълът на живота е в съумяването да му се насладиш, на всеки момент. И да не изневеряваш на желанията си (казано с усмивка).
Ивайло Терзийски


Да обичам, да съм полезна, да творя, да раздавам красота, да усмихвам, да се усмихвам... Напоследък експериментирам - изпращам от далеч, щастие и любов на напълно непознати хора. И знаеш ли, какъв е резултата? - като ме наближат, поглеждат ме и приветливо ми се усмихват. Какво по-голямо доказателство, че енергията се връща при мен като бумеранг?! Да обичаш наум - това е изкуство!  Заради това си струва да живееш!
Диана Берчева


Всеки човек идва на тази земя с мисия. Един е роден, за да рисува, друг –да пее, трети – да танцува. Животът е един непрестанен творчески процес. Според мен всеки трябва да е полезен и да остави нещо стойностно след себе си, независимо дали това ще е засадено дърво, писана стомна или построен дом.
Ивелина Никова

~
И накрая – за смисъла на живота накратко...

Всеки ден го търся... Занимавайки се с изкуство, откривам смисъла!
Цветелина Стоянова - Цвъ


Откривам смисъл в добрите дела.

Ива Благоева


Себеразтварянето и връщането ни отново у Дома. 

Детелина Иванова


Любовта.

Милена Пенчева


Смиряване.

Станимира Вълчева


Усъвършенстване.

Атанас Филипов


Да даваш. Любов.

Йоланта Делибозова - Йоли







Няма коментари:

Публикуване на коментар