вторник, 22 ноември 2016 г.

СЪВЕТ ОТ НЕПОЗНАТ




„Възрастните не знаят, че детето може да даде извънредно добър съвет, дори в най-трудния случай.”
Фьодор Достоевски


Добре зная, че никой от нас не обича да получава непоискани съвети. Може би затова и някои от участниците в този проект бяха предпазливи при този въпрос. И все пак интуитивно знаех, че е важно да го задам. Заради различния житейски опит на всеки човек и заради искреното, добронамерено негово споделяне, с цел някой друг да вземе „бисер” от него, ако може... И да допусне по-малко грешки в живота си, ако е възможно. Разчитам, че когато не е лично към нас адресиран даден съвет, а общо към хората – както звучат духовните учители – рискът от раздразнение, че някой ни съветва, без да сме го искали, е минимален. Наистина – „съвети лесно се дават и трудно се следват” (Валя), но въпреки това се надявам, че ще получите един наистина ценен подарък, прочитайки настоящата глава от книгата, както и че ще ползвате нещичко от този дар в бъдеще, в своя собствен живот. Аз поне ще опитам, защото вярвам в думите, които следват... Вярвам, че житейски истини се крият в тях!
И така – ето част от отговорите на въпроса ми: Какъв съвет би дал/а, според житейския си опит, на едно дете или на другите хора въобще? 



От децата можем само да се учим. Те живеят без да планират, без да се притесняват за утрешния ден, с абсолютната увереност, че Мама ще се погрижи за всичко, и всичко ще е наред. Намират си по нещо хубаво, забавно и поучително и в най-малкото нещо. Забавляват се от сърце и изучават живота с отворени очи и сърца. А кой е в ролята на Мама за нас, порасналите деца? ...Оставям отговора на вас.
Мартина Иванова


Това е най-важният въпрос, според мен. Нямам богат житейски опит. Но бих посъветвал човека отсреща със следното: Обичай! Човек е жив, когато обича. Мечтай! Човек мечтае, когато следва най-искрения и чист порив на сърцето си. Прощавай! Не всички сме идеални, аз не съм, много хора не сме, не ни се сърди… Бягай от лошото в човека! Много хора ще се опитат да те спрат в това да обичаш, не им се давай. Не губи надежда! Това ще те крепи. Намери себе си! Това е пътят ти.
Вениамин Василев


Да мисли. Да не се страхува. Животът не е толкова сериозен. И не е толкова сложен. Всъщност е нещо много просто. И може да бъде дори забавен.
Любомир Розенщайн


Бих му дал няколко съвета. Опознавай себе си и не се страхувай от това, което си. Остави и другите да бъдат себе си. Не унижавай никого, цени всичко. Грижи се за другите, повече отколкото за себе си. Не се взимай на сериозно. Бъди щедър. Не се вкопчвай в нищо. Помни че ще умреш, това връща истинския размер на нещата в живота. Винаги помни че си напълно сам, защото ти си този, който преживява собствения си живот, и дори да има други, които да искат да го споделят с теб, те не могат да са на твоето място - там си съвсем сам. Сърцето е компас, следвай го и няма да се изгубиш. Когато си сигурен в нещо, действай без да се колебаеш. За да си свободен, не бъди роб на очакванията на другите, но носи нежност в сърцето си към тях и помни, че само те знаят с какво им се налага да се справят в момента. Носи винаги пълна отговорност за всичко и винаги разчитай само на себе си - така и другите ще могат да разчитат на теб. Дръж сърцето си открито и без броня, не се крий от света, независимо от всичко -  това е начинът да си истински човек.
Един Приятел


Винаги казвам на всички: „Давай  смело”, независимо дали става въпрос за деца, мацки на колела или възрастен  човек, на когото държа ръката, за да не падне в тъмното.
Иво Сивов


Don't worry. Be happy.
Радост Даскалова






То пък и аз съм с толкова богат житейски опит за своите 22 години… Но, да кажем - усмихвайте се, бъдете себе си и дарявайте.
Иван Русланов


Дишай. Обичай. Не спирай.
Мира Дойчинова


Да не слуша другите, а преди всичко сърцето си. Защото ако не го направи - ще му се наложи да го направи, рано или късно :)))
Лилия Ресел


Съветът ми към другите е да не бързат да порастват, да оставят винаги поне една частичка от детството в себе си, която да им припомня, когато забравят как да се радват на малките чудеса на живота, защото само децата умеят да откриват и да се радват на чудеса.
Илияна Владимирова


По-добре да не развалям децата със съвети. Бих им пожелал да израстват големи деца, а не да се превръщат в дребнеещи възрастни човечета.
Васил Йорданов


Не изпускайте точно този миг. Той е съвършен, неповторим и единствен. Вярвайте в себе си, в собствените си творчески възможности и в любовта.
Кристиана Добрева-Станкова


Никога да не се предават пред трудностите! И да четат. И да се радват на живота.
Agleya


Не се спирайте! Не съжалявайте! И никога, ама никога, не пренебрегвайте себе си и собственото си щастие за нищо на света!
Оля Янчева


Нека не третираме едно дете като наш роб, да не правим от едно дете наше подобие. Нека всеки сам взима решения и да носи отговорността за тях. Нека хората да не се страхуват да бъдат себе си.
Йорданка Ружина


Усмихвайте се! Ето тук имам цитат вече –
„Усмивката, тя води двама млади,
през върхове и звездопади,
усмивката със свойта нишка лека,
човекът тя привързва към човека“

/Лъчезар Станчев/

Елена Стоева

~
Никакъв! „Всеки своя пътека си има...“
Белчо Цанев








Това, което се опитвам да предам на децата, с които работя е че те са уникални и независимо от това, че не чуват - могат да постигнат всичко, за което мечтаят.
Даринка Борисова


Винаги слушай сърцето си, винаги бъди себе си, животът е твърде кратък, за да се хабиш в опити да бъдеш някой друг.
Павел Серафимов


Мислете позитивно, спортувайте, хранете се здравословно и намирайте баланс във всичко, не спирайте да се развивате и не си мислете, че сте всезнаещи и всеможещи, уважавайте живота във всяка една негова форма, не съдете и не на последно място - внимавайте с Егото. Много е просто и повярвайте ми – работи.
Радина Галова


Вслушвай се в мнението на другите, можеш да научиш нещо ново и полезно. Не се нервирай, всичко отминава и остава само поуката и опитът. Радвай се на това, което имаш и го оценявай. Не искай да бъдеш някой друг, ти самият си неповторим. Вярвай във възможностите си, радвай се на постиженията си.
Христина Петрова


Живейте без да налагате насилие над никого с действията си. Мислете за това, когато говорите, когато се храните, когато си купувате обувки. Вашите обувки не бива да са продукт на нечие страдание!
Мария Арнаудова


Да сме искрени и истински като децата. Съвет не бих дала, ако не ми поискат, но ако ме питат, ще кажа на хората да погледнат детето и да се учат от него. Детето в нас. Да го събудим, да го успокоим, ако можем, да го оставим да бъде обичано. Защото то е обичано. Децата знаят какво е да живееш с цялото си сърце.
Нина Алексиева


Да не съжалява за нищо, което е направил в миналото. Защото това само ще отнеме време от настоящето, с което да направи нещо по-достойно.
Делиян Маринов


На едно дете най-добрия „съвет“, който може да му дадеш е цялата си любов и доверие. А на другите хора бих казал, че няма нищо по-привлекателно от искрените и прями личности – да се стремят към това и без страх да изразяват себе си.
Радослав Гизгинджиев


Създавайте красота. С цялата си душа и творчески порив. И няма да има нещастници, бедняци, подлеци, завистници, плагиати, престъпници, паразити, посредствени и злобни човеци от долу до горе. Тогава човешкият свят ще бъде такъв, за какъвто е режисиран.
Стефан Стефанов








Да обичат и да живеят без страх. Да правят добро.
Ралица Генчева


Да рискуват. Да се борят за мечтите си, да не ги е страх от провал. Не е страшно да паднеш. Страшно е да откажеш да станеш. И се усмихвайте повече. Не е подсъдно :) Все още...
Дора Ангелова


Да бъдат смели, да четат книги, да спортуват и да живеят с пълни сили.
Александър Цонков


Да бъде вярно на себе си, да запомни, че най-голямата ценност е семейството и никога да не го изоставя. Да има мечти и да ги следва, независимо какво мислят другите. Да прави добро и да позволи слънцето  да огрява душата му, да подбира приятелите си много внимателно, защото те могат да бъдат спасение. Да се усмихва и радва на всеки ден от живота, защото е прекрасен.
Ина Крейн


Никога не забравяй, че това, което имаш днес, е онова, за което си мечтал вчера. Винаги бъди благодарен!
Стефана Белковска


Няма значение какво правиш, важното е да те изпълва с радост и вдъхновение.
Доротея Луканова


Не си струва да живееш живот на заем. Единственото, което е по силите ни, е да уловим момента и да го изживеем подобаващо. Всичко друго е недължима, а често и непосилна лихва. Не е важно какво ще остане след теб. Важно е хората около теб да запомнят нетленното – мислите ти, гласа ти, дъха ти, милувката и усещането за твоето присъствие сред тях. Това искам да остане след мен в завет на децата ми. Няма значение какво и колко материално си им оставил. По-важно е да наследят душа и дух.
Петя Хантова


Да не си прахосват времето, защото е безценно. Човек трябва да го използва за постоянното си усъвършенстване и да направи най-доброто от себе си. Това носи голямо удовлетворение и прави човек щастлив. Често хората обвиняват другите или обстоятелствата за различни несполуки, но истината е, че причината е в нас. Затова трябва да поемаме отговорност за всичките си действия.
Ивайло Белев


Не ми е практика да давам съвети, но ако трябва да дам съвет, то той е:,,Бъдете умерени във всичко”.
Джошкун


Винаги казвам само едно: Вярвайте и следвайте единствено Душата си!
Тита





 

И към дете, и към зрялата личност - съветът ми е да се доверяват повече на Бог, да признават Неговия авторитет и да търсят Неговата помощ и закрила, защото от това общуване за тях ще произлезе само добро! Нека опитат! Нищо няма да изгубят, нито ще им навреди, със сигурност обаче може много да спечелят!

Пепа Пенева



Да дам съвет, това значи да си помисля, че съм по-умна от тях. А аз не съм. От децата само може да се учим, но не и да ги учим. Преломен момент в моя живот бе, когато обявих децата си за май-мъдрите си учители и започнах да ги чувам и да се уча. Те знаят много повече от мен. Това помогна и много за подобряване и развитие на отношенията ни. Да им дам свободата да бъдат това, което те искат да бъдат, а не да ги ограничавам с моите модели на мислене и натрупан опит.
Виктория Леви-Реувен


Децата трябва да растат необременени, усмихнати, безгрижни и много палави. Лоши деца няма, има лоши родители. Бих казала на хората да се обичат, да се радват един на друг и да се уважават. След това е лесно.
Йоланта Делибозова – Йоли


Да не слушат никого, освен сърцето си и вътрешния си глас! Ако искат нещо или мечтаят за нещо, нека да се борят, да вярват, да действат и никога да не се отказват от своите цели!!!
Иван Анастасов


Не се чувствам толкова значителен човек, че да давам съвети. Но все пак – да имат повече смелост пред трудното и лесното, да вярват в себе си, да вярват във вътрешния си усет за нещата, да не се страхуват да бръкнат в огъня и да се опарят – това ще е за цял живот знание.
Симеон Воев


Търси, търси! Всяка работа е такава. Като я хванеш, не можеш да я оставиш на средата на пътя. ,,Всеки стаено в себе си мечтае да стане велик. Искам да кажа нещо за онези, които ще останат обикновени хора. Пет хиляди мъже ще построят един нов завод и ще останат запомнени само няколко имена. Хиляди ще отидат в космоса - историята може би ще запомни името само на един - на първия, който видя Земята отдалече и каза, че е прекрасна. Ще се гордея, ако някога някъде чуя да се споменава с уважение и някое познато за мен име, ако не чуя, вярвайте ми няма да стане по-малко вярата ми, че някъде в България живеят достойно 39 момчета и момичета...” - из филма ,,Сбогом, приятели”
Яница Маринова


Вече избягвам да давам непоискани съвети. Но ако ми поискат, ето един – да вярват в себе си. Ето още един – да четат много и всеки ден да научават по нещо ново. А ето и един последен – да научат някой друг на това, което знаят.
Наталия Бояджиева


Не обичам да ме съветват. А когато се хвана, че сам съветвам, се ядосвам. Директното ме отблъсква. Изкуството най-красиво учи.
Марий Росен


Съветът ми е да се ценим. Да погледнем в огледалото, да си дарим усмивка и да се целунем. Защото любовта започва отвътре. Любовта към себе си ражда любов и към другите. Обратният вариант не работи вече. Да благодарим за съществата, които сме. „Ако знаете само колко сте обичани, хора?!”
Таня Диркендел


Не мисля, че съм способен да давам съвети според житейския си опит. 
На собственото си дете бих дал възможност да избира. 
Емилиан Примов


Бъди такъв, какъвто си и следвай мечтите си. Работи това, което ти харесва да правиш и се усмихвай на всички.
Валентин Попов


Да не търсят вината в света и в другите. Детето рита с краче предмета, в който се е ударило, но не съзнава, че не предметът е виновен за това, а самото то. Такава постъпват и много възрастни – боли ги, а не разбират кой ги налага. Трябва човек да се опитва да вижда света не само от ограничената гледна точка на собствената си камбанария, а да търси първопричините за явленията, събитията, проявите.
Славимир Генчев


«Щастието не е спирка, до която стигаме, а начин на пътуване». Постарай се да пътуваш щастливо през годините.
Кирил Кирилов







Не давам съвети, но апелирам към пълна честност и работа с доброто.
Калин Кирилов


Да са много честни, много лоялни и непрекъснато да усъвършенстват това, което им е таланта.
Петър Илиев


Да бъдат по-естествени и да не се взимат твърде насериозно. Да се смаляват, а не да израстват.
Детелина Иванова


Винаги съветвам хората да бъдат смели. Смелостта се култивира. Човек я развива у себе си, както развива мускулите или както изгражда умението да чете и пише.
Калин Терзийски


Съвет? Няма по-добър учител от самия живот. Просто всеки трябва да намери своя път и да върви по него… И този път да съответства в най-голяма степен на неговото естество. Прекрасна е уникалността на всеки човек и трябва да се цени!
Борислав Русанов


 Слушай не това, което ти казват, а каквото ти показват.
Веселин Веселинов


Да се доверяват повече на себе си. Да се вслушват в онова тихо гласче вътре в тях, което ги обича.
Мария Никова


Да любопитстват и да се забавляват.
Карина Карагаева


Да бъде винаги наясно, че е господар на собствената си съдба и да знае, че когато искаш нещо много, много силно и вложиш цялата си енергия в това желание, то непременно ще се сбъдне. Ако не се сбъдне, не си го искал достатъчно.
Жулиета Стоенчева


Уча се от децата. Съвети трудно давам. Всеки е щастлив или нещастен по свой начин. Не подминавам човешката болка, съпричастен съм на страданието. Радвам се с щастливите. Но съвети не давам.
Миро Митев


На първо място да уважават своите родители.
Ели Зарева


Не слушайте никакви съвети, който и да ги дава и какъвто и авторитет да има той или тя. Това важи и за мен, не ме слушайте. Вие си знаете най-добре. Съветите са нещо много лошо. Когато работя с някого като коуч или обучител, никога не давам съвети. Давам факти, теории, задавам въпроси и оставям човек да направи сам изводите си. Ако дадеш на някого съвет, от една страна поемаш отговорност за него, както и за неговите действия и резултати. Освен това го учиш, че нещо може да бъде получено „на готово”, а това съвсем не е така. От друга страна, правиш този, когото съветваш, донякъде зависим от себе си.
Иво Топалов


Съветът, който бих дала на дете е: Не позволявай на никого да ти отнеме мечтата и не вярвай, когато някой ти каже, че не можеш да направиш нещо! 
Стела Даскалова


Доста смешно е да давам съвети, но все пак: да не лъже и да е наясно със себе си. И да чете!
Манол Глишев


Да се вслушват повече в себе си и да вярват повече на вътрешния си глас. Това е ежедневното ми послание и към моите деца.
Гергана Кабаиванова


Съвети лесно се дават, но трудно се следват. Бих казала, че сърцето е най-добрият съветник на всеки един от нас.
Валя


Обичай, но преди това проверявай кого си обикнал!
Марио Трифонов


Да не забравят Създателя си.
Диана Атанасова







Да дишат, да живеят, да се тревожат за вечните неща, а не за дреболии. Да действат, да не се колебаят и да не стоят на едно място. Непрекъснато да се движат напред. Да са смели.
Мая


Да следват и отстояват своите пориви смело и искрено, като се вслушват в гласа на сърцето си, и пазят свободата на Духа си.
Иван Караиванов


Не бих дала съвет за това как някой друг да си живее живота, въпреки че се изкушавам и имам слабост да поучавам понякога. Това, което бих посъветвала, е да слушат себе си, душата си. Душата знае най-добре.
Христина Каспарян


Сега, децата ни дават по-добрите съвети. Житейският опит не може да бъде добър съветник, защото се опира на миналото, а то с всеки изминал ден губи своята актуалност. Винаги е по-добре да се съветваш с бъдещето. Това е и съветът ми – съветвайте се с бъдещето, с бъдещото си Аз. Представете си се по най-добрия начин, на който сте способни. Къде сте, какво правите  и поискайте съвет от самия себе си – този съвет ще ви поведе към това бъдеще. Някой от много успешните хора, може и да беше Доналд Тръмп, но не съм сигурна, беше казал: „Това, с което си успял, с него няма да преуспееш”. Никакъв смисъл нямат съветите на база на чужд житейски опит. Само вътрешният ти навигатор може да ти управлява gps-а.

Михаела Петрова


Ще цитирам няколко по-мъдри хора, които съм запомнил:
 „Има много неща в живота, които ще привлекат погледа ти. Но много малко от тях ще пленят сърцето ти. Следвай ги!...“
"Никога не позволявай на човек, който не може да се докосне до голата ти душа - да се докосва до голото ти тяло!"
Никога не спирай да обичаш!
Никога не спирай да вярваш!
Никога не спирай да следваш мечтите си!
...и никога не се отказвай!

Веселин Методиев



Бъди търпелив и смирен - Времето ще ти се отплати за всичко.
Бъди отдаден и верен на себе си - Постоянството ще ти донесе удовлетворение.

Бъди в хармония със себе си – Доброто ще запази душата ти чиста.

Обичай силно, мечтай смело – Щастието ще ти се усмихне.

Винаги влагай частица от себе си във всичко - нека действията ти сами говорят за теб.

Винаги се стреми към по-добро – нека това пътуване те отведе до звездите.
Камелия Велкова



Да се наслаждават на всеки миг от живота си. В „Митът за Сизиф” Камю казва: „Самата борба на порива към върховете е достатъчна, за да изпълни човешкото сърце. Трябва да си представяме Сизиф щастлив.”

Даниел Ахчиев

/снимки - интернет/

 Целите интервюта с тези хора, можете да намерите и прочетете чрез следния списък:

ИНТЕРВЮИРАНИТЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар