ИДЕЯТА / THE IDEA

You can read about the idea of the project in English in this post.
 
Ако желаете да подкрепите проекта - моля, вижте края на публикацията. Благодаря ви!

***

Здравейте.

Казвам се Кристина и съм сърцето, което стои зад този проект, наречен от мен просто: „Един от нас споделя...” Той е за интервюта с най-различни хора, познати и непознати, близки и далечни, на които ще задавам едни и същи въпроси, а интервютата ще публикувам и архивирам с времето в блог, посветен само на това. 

Идеята за него е най-добрата, която ми е хрумвала някога.

Ето някои от мислите ми, които я родиха и чрез които мога да ви я представя най-добре:
Всеки един от нас може да черпи от един извор, от който никой друг не може – собствения си живот, собствения си опит, собственото си съзнание. Следователно всеки от нас може да даде нещичко от себе си на другите. За това са нужни само готовност за споделяне и искреност. Иначе един уникален опит, едно човешко съзнание един ден угасва несподелено и е вече недостъпно за другите, поне на този свят... Много хора не споделят най-съкровените си мисли с никого – дори с най-близките си хора, и така те остават непознати дори за собственото си семейство... Намирам това за много тъжно, наистина. Вярвам, че ако знаем повече един за друг, ще разбираме и приемаме по-лесно несъвършенствата си. Ще съчувстваме по-често на другите, опознавайки техните болки и мечти, техните борби и надежди чрез споделеното, вместо да имаме само понякога случайни „сблъсъци”, оставайки си непознати и чужди... И неразбираеми един за друг.

„Чувстваш се свързан с другите – или си чужд и на тях, и на себе си.”

Това е един цитат, който силно ме впечатли, от статия в списание “GEO България” (geo-bg.bg). Всъщност самата идея за този проект ми дойде на ум от рубриката на това списание „Граждани на света – 1 от 7 милиарда” (цифрата се променя съобразно данните за броя на населението на планетата ни в момента). Тази рубрика от една страница във всеки брой представя интервю със „световнонеизвестен” човек от различен край на света. Винаги чета тези интервюта с голям интерес. Именно това най-много ме впечатли и ме плени в идеята на списанието - да бъдат интервюирани най-различни хора, без значение, че са общо взето неизвестни на другите. (Около половин година след като започнах своя проект, си дадох сметка, че той много напомня по замисъл и същност и на "7 милиарда други" - проекта на французина Ян Артюс-Бертран, фотограф и създател и на чудесния филм "Home", посветен на Земята. Той започва своя проект за видео-интервюта с неизвестни хора от различни страни по света точно 10 години, преди аз да започна "Един от нас споделя" - през 2003 г.)
И аз вярвам, че всеки има какво ценно да сподели с другите, стига да е искрен, а всички знаем, че обикновено биват интервюирани само известните личности – не само от официалните медии, но дори и от неофициалните – като блоговете например. Счита се, че само успелите хора (особено тези, които имат бляскав, видим успех) имат какво да кажат на другите, но аз зная, че далеч не е така. Понякога горчивия опит, който един провалил се в нещо и нещастен човек може да сподели с другите, е много по-ценен и трогателен дори! За мен всички хора са равни и всеки би могъл да бъде интересен със своята уникална история и гледна точка. И зная, че има много добри и прекрасни хора по света, които живеят по мъдър и красив, но тих начин и никой, или почти никой, не знае за тях, а определено имат какво да споделят, стига само някой да ги попита... Вярвам че повечето хора имат нещо съкровено в мислите и в душата си – аз искам да чуя и узная за това нещо. Да прочета... 

Тук трябва да подчертая, че проектът не е насочен все пак само към неинтервюирани досега и неизвестни на публиката (обществеността) хора. Той е за ВСИЧКИ! И наистина имам предвид това - за всеки, който почувства идеята ми близка до сърцето и ума си. Идеята не изключва никого. Тя е за цялото човечество. И се радвам, че и популярни хора са вече част от проекта ми, макар интервюто им за "Един от нас споделя" въобще да не е първо или последно за тях. Сърдечно благодаря! (бележка, добавена на 6.01.2020)

Ние сме много еднакви в основните за човека неща, и същевременно много различни в нюансите и възприемането на себе си, на другите, на живота и света въобще. Сигурна съм, че  чрез този проект ще си проличи именно това... Началото му ще е само на български език, но след време може да надрасне пределите на нашата родина и на нашия език.

Споделянето сближава умовете и съзнанията, и в крайна сметка душите ни. Целта е една - възможно най-искрено да разговаряме – дори без много думи, но за най-важното в Живота, в общото ни човешко битие.  Значимите теми не са чак толкова много... Избрах точно тези въпроси, за да опозная, заедно с вас, по-добре необятната човешка душа и съзнанието на най-различни хора. Те не обхващат всичко, което е интересно около една личност, но мисля че са достатъчни за най-важното. И вярвам, че с времето този блог ще се превърне в истинска съкровищница от съкровени, искрени мисли и човешки опит... Може би някои от въпросите са много лични, по един особен начин, но въпреки това зная, че трябва да ги задам на хората. Дори и човек да не отговори на тях публично, има смисъл да ги зададе поне пред себе си... Ние се променяме, така че отговорите, които даваме днес може би ще са различни от онези, които бихме дали вчера или утре. Но зная, че някои неща не се променят, защото са част от същността ни и въпросите се отнасят преди всичко до тези неща. 

Благодаря предварително на онези, които ще им отговорят, за доверието и откритостта към другите. Вярвам, че чрез споделеното ще видим красотата и сложността на човешката природа в крайна сметка и че има повече поводи за надежда, отколкото за отчаяние по отношение на нея. Искам да върна тази вяра на много хора, които са я изгубили някъде по пътя си... 

„Всеки човек е изключение.” казва Карол Ижиковски. А пък Елиас Канети добавя: „Всеки човек е център на света, точно така – всеки; и светът именно затова е ценен, защото е пълен с такива центрове.” За човека няма и не може да има нищо по-близко от човека.” Вярвам в това, подобно на Максим Горки, на когото принадлежат тези думи... Така е, защото всички ние сме част от едно цяло, наречено човечество... Чрез споделеното тук ще зазвучат и ще се съберат на едно място много вътрешни гласове и вътрешни светове на различни хора, а това е изключително ценно и красиво, според мен. И шанс да не съдим за другите повърхностно, по външния им вид или моментното поведение, или по случайно казани думи, а да ги "прозрем" и видим истински и в дълбочина, според отговорите им на едни нелеки, но смислени въпроси... Вярвам също така в правото на всеки да говори сам за себе си, и че това е най-доброто решение. Никак не обичам споровете, нито осъждането на Другия. Всеки има своята гледна точка към нещата, и съответно - своята истина. Вярвам, че Истината (за човека)  се ражда от множеството вътрешни гласове... И че всички те са равни и е добре да бъдат чути.

Вярвам, че споделянето ще ни направи в крайна сметка по-добри. И по-разбиращи.
В нашето време на много и лесни комуникации, отново има твърде много разминавания между хората и общуване „на повърхността”. Аз искам да използвам възможностите, които предлага днешния ден и това, че сме заедно тук и сега, за нещо по-сериозно и дълбоко. Търся една истинска и чиста голота - душевната... И създадох това място за една специална среща – на нашите съкровени мисли и страхове, надежди и мечти, на нашите умове и души. Място за един истински разговор. 

18 август 2013


P.S. Можете да ми пишете мнения и коментари тук, както и на имейл адрес:
oneofusshares@gmail.com, но по-добре на личния ми имейл:
crisis@mail.bg
Също така ми пишете, ако имате желание да участвате в проекта - не е нужно да чакате покана от мен!


Също така можете да се присъедините към "Един от нас споделя..." и във Фейсбук.Работя и по създаването на книга (или поредица от книги - бъдещето ще покаже) - с подбрани цитати от интервютата по различните значими теми, които са засегнати в тях  по проекта - от началото на 2015 г. 
Първата книга е вече факт - публикувана бе от издателство "Либра скорп", гр. Бургас, през 2018 г. - www.meridian27.com/book/edin-ot-nas-spodelya


Ще се радвам, ако споделяте този сайт, за да стигне до повече хора! Публикуваното тук може да бъде от полза на мнозина и е за всички. То е "снимка" или по-точно "автопортрет" на човешкия дух - такъв, какъвто е днес.

Другите ми блогове /и проекти/ са:

museumofthegood.blogspot.com/ - за създаване на Музей на Доброто

alwaystrustinlife.blogspot.com/ - Вяра в Живота

kristinamiteva-writer.blogspot.com/ - "Дневник на писателя"

kristina-miteva.blogspot.com/ - Добрите думи са от Душата

candysays.blog.bg/ - първият ми блог!

bg.wikipedia.org/wiki/Кристина_Митева - за мен в Уикипедия

www.facebook.com/kristina.oneofus - профилът ми във Фейсбук

...

Кристина

~

В случай, че желаете да подкрепите моята работа - можете да го направите чрез дарение към следната банкова сметка:

IBAN: BG50RZBB91551014209153

BIC: RZBBBGSF

(сметката е в "КВС Банк България", която закупи "Райфайзенбанк България")

за Кристина Трифонова Йорданова / Kristina Trifonova Yordanova 

(това са моите имена по документи сега).

Ако предпочитате дарение по Еконт - моля, свържете се с мен във Фейсбук, в съобщение, или по имейл, за да дам телефонен номер за превод чрез куриерската фирма.

БЛАГОДАРЯ ВИ! 


 


или:

ONEOFUSSHARES.BLOGSPOT.COM

/в случай, че престане да бъде сайтът с домейн от СуперХостинг.БГ/

18 коментара:

 1. Криси, желая ти успехи в новия блог!!!

  Всъщност пожаланията ми са излишни, добрите хора винаги имат успех!:)

  Sparotok

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Vsichko e neveroyatno vselenata e izgradena s osnova LIOBOV i ako naistina vseki bi storil po-edno dobro bi se promenil jivota ni mnogo.
   Dnes tova koeto shte napravim moje i glupavo da postapim no utre shte go poglednim po-drugo i izraza misalta shte uzree i shte badem po racionalni v obshtuvaneto.
   Obshtuvaneto e zatrudneno dnes zashtoto imame mnogo problemi za reshvane v ocelyavaneto,no ya da pomislim problemite ni 90% imat dopirna tochka,a tova e che veche mojem da badem edinni v reshavaneto i tova bi pozvolilo da se misli v ogromen mashtab za reshavaneto za da se osvobodi vreme za duhovnoto izrastvane,zashtoto ako duhovno izrastvash nikoi ne-moje da narushi vatreshnoto spokoistvie na choveka a i ot tam stresa namalyava.
   Taka che obshtuvaneto obmenyaneto na misli,problemi,deistviya moje da namali stresa i razbiraneto pomaga za izlizane ot stresova situaciya.
   Vseki edin chovek ima nujda da spodeli,makar che ne e tolkova lesno da namerish tochnoto vreme i neobhodimiya za da te chue,no v takav blog mojesh da izrazish mnogo neshta saotvetno i da nauchish polezni neshta.
   Blagodarya Krisi neveroyatno i mnogo e polezno ,nachinanieto koeto zapochna.Vsichko spodeleno tuk za nyakogo moje da bade reshenie ili patyat za otkrivane DUSHEVNIYA mir.

   Изтриване
 2. Успех и от мен! Наистина ме грабна!

  ОтговорИзтриване
 3. Добра идея, Криси, но на интервюта хората обикновено несъзнателно лъжат.
  Човек е склонен да вижда мечтите си като действителност, и в този смисъл всеки отговор е по-скоро "какво бих искал(а) да бъде", а не "какво е".
  Отсега мога да ти предскажа 90% еднакви отговори на твоите въпроси.

  Все пак, желая ти успех.

  ОтговорИзтриване
 4. Ники, дори така да е - мен ме интересуват и мечтите на хората, те също са реалност, и то различна за различните хора, защото и мечтите са различни :)Аз не просто вярвам, а виждам и зная, че този проект ще успее да събере една съкровищница от човешки мисли и споделяния, а това е основната ми цел. И тя вече се осъществява... Започнал е вече този прекрасен процес! Само живот и здраве да има :) Ще видиш! Тя затова тази идея именно при мен е дошла - сигурна съм, че ще се получи всичко чудесно и зная как ще стане това!

  Благодаря за добрите пожелания на всички! Прегръщам ви! :)))

  ОтговорИзтриване
 5. Идеята е прекрасна ...успех,Криси !!! :*

  ОтговорИзтриване
 6. Криси, анонимният съм аз (henzelski)...

  ОтговорИзтриване
 7. Прекрасна идея Кристина… <3

  ОтговорИзтриване
 8. Много добра идея…винаги има какво да научим един от друг <3

  ОтговорИзтриване
 9. Здравейте , Криси! Може ли да стана част от Вашият проект? Не знам доколко бихме си били взаимно полезни, като имам пред вид мизантропията, която ме е обзела ..но ако прецените аз бих опитала.Благодаря за отделеното време.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, Яна! Може, разбира се :) Ще се радвам! Моля, пишете ми на този имейл:
   oneofusshares@gmail.com
   и ще пратя въпросите си за интервю.
   Сърдечен поздрав от мен!

   Изтриване
 10. Един от нас .... Хубава идея, усеща се дори в заглавието, което свързва.

  ОтговорИзтриване
 11. Духовната свързаност на хората - това е разковничето, ключът към един по-позитивен, по-градивен, по-победоносен живот в посока дълбоко осъзнато добротворство! Желая да участвам в интервю пред Вас, но...ще почакам вашата покана! Това за мен е знак, че съм ценна, макар и неизвестна никому до днес! Бъдете!

  ОтговорИзтриване
 12. Стефани
  Криси, още когато посетих и прочетох първото представяне, разбрах, че идеята в дълбочина е благородна.
  От една страна споделям мисленето, че поласкани от това, да бъдат популяризирани, много хора биха си "нарисували"портрет, който за тях е по-скоро желан, отколкото действителен. Но също така мисля, че ще срещнеш и много такива, които са искрени и с радост ще "открият пред света себе си и поне част от своята същност", затова намирам, че това е блестяща идея. В този ред на мисли, остава на теб обаче нелеката задача, да отсяваш истинското от неистинското.
  Ти обаче си взела решението да твориш този прекрасен проект и аз съм убедена, че ще се случи нещо прекрасно, защото то е продиктувано от усещането ти за добро и стремеж към съвършенство.Дай ход на тази фантастична близост , която вярвам, че ще бъде направлявана с волята и силата на съвършенството.ДЕРЗАЙ! Аз лично с удоволствие ще участвам, с цялото си уважение към теб и екип! Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 13. Благодаря и аз за добрите думи, от сърце! Нямам екип, поне засега - само аз се занимавам с проекта и сайта, с интервютата, редактирането и публикуването... Накратко - с всичко! Поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
 14. къде да прочета третата Ви книга, продължението ?

  ОтговорИзтриване
 15. Шах и мат! Разни ме!

  ОтговорИзтриване