понеделник, 23 октомври 2023 г.

Звезделин Минков споделя...



 фотографиите са от личния архив на Звезделин 


Здравейте!

Казвам се Звезделин Минков и съм професионален Актьор. Мога да допълня и Поет, тъй като имам издадени 4 стихосбирки с по 33 стихотворения и един Сборник, който обединява всички тези мои стихове. Заглавието му е "4 по 33 звезди". То бе измислено от талантливата Шефка на Издателска къщаМНОГОТОЧИЕ“ Ивелина Цветкова. Член съм и на Дружеството на Ямболските Писатели. Автор съм на книгатаМАЛКИ СПОМЕНИ ЗА ГОЛЕМИЯ ПАРЦАЛЕВ“, която излезе през 2015-та година и за много кратко време се продадоха в цялата страна 1600 бройки!!! После записах и аудио-вариант, който се слуша с огромен интерес в цяла България, а и в чужбина! Издадох също Сборник с къси разказиСТЕНАНИЕ“. Съдържа 30 къси разказа, които съм написал по действителни случки! И тези разкази ги имам в аудио-вариант!

От 1.10.2021 г. разполагам със собствено звукозаписно студио в блока и във входа, в който живея, в прекрасния град Стара Загора! В много интервюта са ме питали защо избрах да живея точно в този град. Отвръщам така: "Влюбих се в Старозагорчанка и затова живея там! Ако се бях влюбил в Плевенчанка, щях да живея в Плевен!!!"

*

Най-хубавите моменти и периоди в моя живот са толкова много, че ако започна да ги изреждам, ще трябва да издам огромен тритомник с по 500 страници във всеки том!!! Ще спомена само няколко! Имах щастието да играя в трупата на Народния Театър "Иван Вазов" през 1990 г. като гост-актьор в постановката "СЕАНС", по пиесата на Иван Кулеков! Успях да спечеля уважението на голям брой популярни наши естрадни певици и певци, които се надпреварваха да ме канят да пътувам на турнета с тях, като конферансие и хуморист! Горд съм, че пътувах с такива големи Професионалисти като: Лили Иванова, Емил Димитров, Йорданка Христова, Братя Аргирови, Ваня Костова, Георги Христов, Георги Минчев, Дует РИТОН и много, много други!!!

 3 години работих с големия Стефан Диомов в Ансамбъл МАГИСТРАЛИ!!! Имал съм много концерти с Ансамбъл БЪЛГАРЕ, по покана на невероятния Христо Димитров!!! Играх цял сезон в предаването ПЪЛНА ЛУДНИЦА! Имах честта да участвам като гост в шоуто на незабравимия Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците" и години по-късно да играя с него в 30-серийния СУТРЕШЕН БЛОК! С изключителния Бате Жоро Парцалев бяхме приятели цели 10 години!!! И т.н. и т.н. Неизброими щастливи спомени . . .

*

Кое е най-трудното нещо, което съм преживял?!!! Хм... Странно, но сякаш не мога да се сетя за нещо, което да е било толкова трудно, че да е оставило някаква следа в паметта ми... Явно, аз съм пожален от Съдбата и нещата ми се подреждат с Вяра и с голяма Всеотдайност?!!! Нима не беше трудно да се явя на изпит по Актьорско майсторство през далечната 1979-та година и да се преборя с жестоката конкуренция?!!! От 1300 кандидати приеха 30 души. Аз бях седми в списъка!!! Почувствах се на седмото небе!!!

И оттогава, до ден днешен, още щом отворя очи, аз се усмихвам на Живота и поемам по пътя на Любовта с неудържим Патос!!! Това е. Трудностите са добри препятствия, които ни помагат да се борим за Успех! Аз съм така устроен, че не познавам думата "отчаяние"!!! Вярвам!!!

*

Ооо, следващият въпрос е точно такъв?!!! В какво вярвам?!!!

Знаете ли, преди 23 години се запознах случайно на плажа във Варна с една Дама, която ме попита дали съм вярващ. Изтръпнах и се изчервих. Казах ѝ, че мама и тати бяха атеисти и никога не съм стъпвал в Църква. Тогава тя ми каза тихичко: "Пробвай утре сутринта, още щом се събудиш, преди да влезеш в банята, да отидеш до прозореца, да го открехнеш, да затвориш очи, да допреш дланите си и да се помолиш на Всевишния. Говори не със заучени фрази, а с твои, простички слова, които сами ще дойдат от Душата ти! Помоли се за себе си, за дечицата си, за приятели, за близки, за роднини... Повярвай ми, след Молитвата, денят ти ще е Спокоен и Щастлив! Амин!" След тези думи, тя си тръгна. Бях много развълнуван. На другата сутрин се събудих в 5 часа и нямах търпение да изпробвам това, на което ме научи тази непозната. Оттогава насам, аз го правя всяка Божа сутрин. И се чувствам Отлично!!!





Дали вярвам в хората?! Много труден въпрос. Много. Отговорът не може да е едностранен. Има люде, които съм склонен да боготворя!!! Но има и такива отвратителни същества, които е било по-редно да не се появяват НИКОГА на земното кълбо...

 

Дали вярвам в себе си?!!! О, дааа!!! Вярвам, защото знам, че съм добър!!! Обичам да помагам. Това ми доставя огромно Удоволствие!!! Когато видя светлината на Благодарност в очите на тези, на които съм помогнал, аз се чувствам още по-щастлив от тях!!!

*

За какво мечтая ли?! На какво се надявам?! Мечтая си да успея да се преродя и отново да бъда Актьор и Писател!!! Да радвам хората и да им бъда полезен!!!

Надявам се да доживея ден, в който по телевизията да обявят: "В МОМЕНТА НЯМА НИТО ЕДНА ВОЙНА В НИТО ЕДНО КЪТЧЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ!!!" Представям си как читателите цъкат с език: "Блажени са вярващите!"

*

Времето никога не ми достига, защото имам да записвам един тон аудио-книги. Имам 5000 приятели във Фейсбук и искам да ги уважа всичките, но... успявам да общувам едва с 50 от тях. Не ми достига време да посетя родния си Козлодуй и ми се свива сърцето, когато се сетя за напусналите този свят мама, татко, кака, баба, братовчед и вуйчо . . .

*

Естествено, че Прошката е много важна в моя живот. Когато простиш на някого, Душата ти е щастлива, защото усеща новите си криле и няма търпение да полети над Земята!!!

*

Времето, в което живеем, е ужасно. Не мога да отпусна Душицата си, когато слушам новините. Гърлото ми е свито и очите ми всяка вечер са насълзени. Добре, че е тази моя Благородна професия, та да ми е леко, че съм полезен на людете!!! Откакто успях да запиша аудио-варианта на книгата си МАЛКИ СПОМЕНИ ЗА ГОЛЕМИЯ ПАРЦАЛЕВ, получавам приветствия и благодарности от стотици приятели и приятелки, както и от непознати мои фенове, които живеят в България и в чужбина!!! Те ми благодарят, че им припомням гласа на този велик комик и прекрасен ЧовекБате  Жоро Парцалев!!! Всеки Божи Ден все някой си поръчва аудио-книгата ми на моя Месинджър! А понякога не смогвам да изпращам файловете

Та, така, в това ужасно време, в което живеем, всеки е длъжен да търси това, което ще погали нервната му система и ще го отдалечи от жестоката действителност!



Колкото до пътуването, то е любимо мое занимание, макар че все по-малко време ми остава да го практикувам! С моята любима 8 години подред пътуваме до Крайморие през лятото! Там си почиваме прекрасно!!! Обичаме да пътуваме и до София, Пловдив, Кърджали и така нататък. Пътуването е Дишане!

*

Животът, описан с три думи представлява: Любов, Надежда и Светлина!

*

Най-красивата гледка за мен е когато новороденото детенце потърси с устни гърдите на майка си! Уникална и несравнима емоция!!!

*

Най-добре се чувствам на сцената. Съпреживявам емоцията на героя, когото играя, или чувствата на Автора на стиха, който чета и т.н.  Моята професия е Дар от Бога!!!

*

Най-голяма подкрепа са ми оказвали моят Татко, големият Георги Парцалев и моят приятел Антон Тонев от Стара Загора, който ми помогна за издаването на книгата миМАЛКИ СПОМЕНИ ЗА ГОЛЕМИЯ ПАРЦАЛЕВ“!

*

Естествено, че съм намерил призванието си!!! Малко са Щастливците като мен!!!




Никога не съм се страхувал от Смъртта. Моят вуйчо казваше: "Звездо, представяш ли си какво щеше да бъде, ако живеехме по 400 години???!!! Всеки ден щяха да съобщават за самоубийства!!!" Черният хумор също е необходима подправка към всекидневните ни ястия!!!

*

Нямам представа какво означава думата САМОТА. В момента имам подарени 45 книги от мои приятели. Имам и други, които съм закупил от непознати Автори. Нямам търпение да ги прочета, а времето ми е КЪТ. За каква самота да говорим?!!!

*

Никога няма да забравя как Георги Георгиев - ГЕЦ - ме изслуша, преди да кандидатствам във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" и ми каза: "Ти си талантливо момче! Няма да се обаждам на никого от Комисията. Мразя връзкарите. Вярвай в себе си! Ще успееш!" Стисна ми ръката и ме изпроводи с усмивка. Незабравим миг!

*

Най-често изпитвам Радост, че мога да бъда полезен!!!

*

Вътрешният ми Мир е всеобхватен, зареждащ и стимулиращ за нови и нови чудни дела!!!

*

Не е добре да давам съвети на когото и да било. Аз не съм Професор, не съм всезнаещ, не съм и Учител. Вярвам и се моля. Останалото е извън мен.

*

Плача на филми, на романи, на стихове, на разкази на мои приятели и т.н. През 1986-та година ходих при леля Ванга. Тя, милата, ми каза: "Много плачеш, моето момче! Недей така! Господ е дал по една кофа сълзи на човек за целия му живот. Ти, както си тръгнал, ще ги изревеш много бързо. И като станеш на 60, сърцето ти ще се къса, Душата ти ще реве, но очите ти ще бъдат сухи!!!" Послушах я. Сега, на 10-ти ноември, ще навърша 64, но още пазя някоя и друга сълза!

*

Усмихвам се на малки дечица всеки ден! Усмихвам се на анекдоти, които чета във ФБ! Усмихвам се, когато хапвам от прекрасните гозби на моята любима! Усмихвам се всяка сутрин, щом отворя очи!!!




Най-много ценя умението си да забавлявам хората, защото в това напрегнато време, да успееш да предизвикаш смях у някого, е безкрайно ЦЕННО умение!!! Благодарен съм на мама и татиЦарство им небесно, че ме научиха да обичам писаното слово и да бъда полезен на ближните си. Останалото е късмет.

Благодаря на Кристина Митева за прекрасното приятелство и нестандартните въпроси! Беше ми забавно

Бъдете добри, защото само веднъж сме гости на тази планета! Нека ни запомнят с добро!

Ваш: Звезделин Минков!

 

1 коментар: