вторник, 6 март 2018 г.

ЗА ВЯРАТА...









/перифраза на думите: „Кажи ми какво ядеш и ще ти кажа какъв си”/

Човек поверява живота си на това, в което вярва.”

Ричард Бах

Известни са думите на Карл Маркс: „битието определя съзнанието”. Но всъщност, може би в най-голяма степен, съзнанието ни се определя от това в какво вярваме. Вярата ни, или пък липсата й, създава нашия хоризонт, нашата реалност... Тя определя колко надалече и нашироко може да се простре вътрешния ни поглед. Тук става дума за вярата в най-широк смисъл. Човек има потребност да вярва, просто защото не е способен от малката си земна гледна точка да обхване всичко и да знае. Способността ни да вярваме ни прави хора. И е нашият „изпит”, от чийто резултат зависи най-често как ще изживеем живота си... Любовта е най-велика, но вярата също е много, много важна. И без нея сме изгубени. Описал го е красноречиво прекрасният ни поет Вапцаров:
Но ето, да кажем,
вий вземете, колко? –
пшеничено зърно
от моята вера,
бих ревнал тогава,
бих ревнал от болка
като ранена
в сърцето пантера.”

Нека погледнем, вътре в хората, дали ми отговор на този така съществен въпрос: В какво вярваш? – нарочно така кратко зададен – за да няма никакви предварителни рамки...

Вярвам в себе си на първо място. Вярвам в Бога, който за мен е всичко добро, красиво, чисто, любящо и нежно, което съществува във Вселената, в мен и извън мен.
Веселина
~
Моята вяра не е от религиозен характер, тя е чиста, без предмет. Най-общо казано, вярвам, че онова, което ни се случва, е най-доброто от всичко възможно.
Джошкун
~
Вярвам в Любовта :)
Рослин
~
Човек вярва в нещо, което иска, но му липсва и в същото време не знае дали ще го получи. Задавам въпрос в себе си и получавам отговор. Разбира се, някои отговори не идват веднага, но аз ги виждам, че са някъде там.
Васил Йорданов
~
В себе си. Не вярвам в богове и идоли.
Искрен Красимиров
~
Вярвам във Върховната справедливост, това е за мен истината. Вярвам в Любовта. Тя е най-вълшебния подарък, даден на човека. Вярвам, че когато си добър, има смисъл. Вярвам, че животът е такъв, какъвто си го сътвориш. Вярвам, че всеки носи в себе си божественото и връзката със Създателя, но не всеки иска да го осъзнае и усети.
Лилия Ресел
~
Вярвам в съдбата и в „края на пътя”. Вярвам, че всеки трябва да следва пътя си, а не да се лута и да имитира.
Валентин Попов
~
Вярвам в Бога на Доброто.
Радост Даскалова
~
Вярвам в доброто, в истината, в себе си. Вярвам на близките ми, както и на непознати, и уви, често бивам наранявана за това. За някои неща съм непоправим оптимист. За други... например не мисля, че ще спечеля шестицата дори и цял живот да пускам тото, всеки тираж. Реалист съм за житейските неща. А понякога пък един мечтател и безкрайно наивна душа.
Ралица Раева
~
Вярвам безрезервно в Любовта, в нейната безграничност и святост. Вярвам, че тя е енергията, която движи тази Вселена и няма нищо по-естествено от това чувство. За съжаление обаче, както казва Майка Тереза, в света има повече глад за любов, отколкото за храна и това е самата истина. Виждаме го всеки ден, в който от обикновени хора, до политици и управници, се съюзяват и с дявола дори, за да се домогнат до материалното, до власт и постове, за да се облагодетелстват и то за сметка на другите. Усещаме го и всеки миг, в който загубим близък или любим човек, а сме пропуснали да му кажем колко много го обичаме. Защото и най-висшата интелигентност, и най-голямото богатство не струват нищо без любов. Вярвам, че ако има Бог, то той е Любов, а защо не и в това, че Любовта е Бог...
Добрин Ангелов
~
В Господ и в силата на човешкият дух.
Светослав Йорданов
~
Вярвам в Бога, но съм голям грешник. Вярвам, че у когото има любов, той е достоен човек. Вярвам, че доброто в човека е повече от противоположното му състояние.
Върбан Колев
~
В себе си, в енергията, която движи Вселената и все още в някои представители на човешкия вид.
Александър Цонков
~
Днес вярвам в себе си, в Бог, в ангелите, в силата  на Любовта и Светлината, както и че Свободата е неразделна част от мен. Вярвам в добрия край. Ако не е добър, то тогава не е край.
Виктория Леви-Реувен
~
В доброто! И на 100 години да стана, след многото предателства, изневери, разочарования, ще продължавам да вярвам в доброто начало на човека, защото сме създадени по образ и подобие Божие. Бог е любов и добро!
Екатерина Атанасова
~
В Бога - Този който се е жертвал за нас на кръста, как да не обича човек такъв Бог!
Диана Атанасова
~
В Любовта! В Доброто! В Светлината! В невидимото! В Бог (но не съм религиозна фанатичка, далече съм от строги правила и канони).
Десислава Церовска
~
Вярвам, по-скоро се опитвам да вярвам в доброто у хората. Въпреки многото доказателства за крайният мрак и тъмни страсти, които са обзели душите на повечето от нас. Намират се още и добри, благородни и милосърдни души. Мисълта за това ми дава сила и увереност да продължа да се боря и живея. Вярвам, че живота не започва с раждането,но и не свършва със смъртта. Човешката душа е безсмъртна част от нашата същност, която ни следва по пътя на вечността.
Борян
~
Винаги ми е бил труден този въпрос, защото той допуска, че има недоказуеми неща, които са продукт единствено на твоето въображение и нямат реална стойност в света. Което е парадоксално, при положение, че целият ни живот се ръководи, зависи и се определя от системата ни от вярвания. Дори когато хората казват, че вярват в Бог, а след това започват да се тревожат и безпокоят за оцеляването си,  да се страхуват, да изпитват вина, да се подценяват, това означава, че вярват в оцеляването, в оценката на другите, в света на доброто и злото... това означава, че са толкова откъснати от Бог, колкото някой, който вярва единствено на своята s-класа. Дори бих казала, че всички заедно най-много вярваме на навиците си. Аз например вярвам в сутрешното си кафе, което не пия у нас, а в любимо заведение – това удоволствие, което си доставям ми създава приятно чувство и ме настройва позитивно към деня. Освен това ме мобилизира да не се размотавам у дома, а да си създам динамичен ритъм от сутринта. Мога да се настроя по хиляди начини, но аз съм избрала този. Не кафето или кафенето са богът, в който вярвам, а навикът, който закотвя усещането ми, че всичко е наред и пред мен има един прекрасен ден.
Михаела Петрова
~
Това в каквото вярвам създава живота в мен и около мен. “Сещайки” се за тази закономерност започнах да търся все по-високи идеали, както и хора, които са ги постигнали. И им се възхищавам! Най-високия връх, който мога да съзра на тази Земя, е Учителят на космичното Бяло Братство Беинса Дуно, който повече от 40 години “стои” във физическо тяло и работи за повдигането на съзнанието на българския народ.  В неговото учение намирам Светлината на Мъдростта, Топлината на Любовта и Свободата на Истината.
От дядо ми съм възпитан да вървя: “напред и нагоре”. Също той с житейския си пример ме учи да вярвам в доброто в хората и да помагам. Бабаджи казва: “Няма светец без минало и няма грешник без бъдеще”. Друга любима моя “мантра” е от Сай Баба, който казва: “Love All, Serve All, Help Ever, Hurt Never”. (Обичай Всички, Служи на всички, помагай винаги, не наранявай никога). На англиски звучи по-добре, защото All има и значение на Всевишния, този който включва Всичко в себе си.
Георги Карамихайлов
~
Вярвам във висшата сила, която сякаш ни напътства по пътя ни, стига да отворим очите си за знаците, които ни оставя. Някои я наричат Бог, други късмет, трети - Съдба. Вярвам, че всеки отделен човек е една важна частичка от Космоса.
Илияна Владимирова
~
Ха, хубав въпрос. Вярвам, че в хаоса има ред и всеки опит да го подчиним обърква природата на нещата. Ако всичко ни беше подредено щяхме да се самоунищожим със сигурност. Друго си е да бръкнеш в джоба си и да откриеш забравени пари, нали?
Веселин Веселинов
~
Според мен, както в природата несъмненно има баланс, така има баланс и в живота на хората. Всичко, което правим оставя своя отпечатък, който рикошира някъде в пространството и се връща при нас.
Agleya
~
Ако е въпрос за Бог - все още не мога да си го представя, като "личност". На моменти вярата ми е силна, друг път я улавям как ми се изплъзва. Но мисля, че все пак вярвам някъде дълбоко в себе си - силно! Вярвам в интуицията си. Във връзката с душата - тя винаги ми е казвала, понякога е крещяла дори, кое е най-важното и как трябва да постъпя и когато не съм я слушала, съм допускала най-големите си грешки!
Мая Бочева
~
Най-напред – в себе си. Също така – в доброто! Никой не се е родил лош, обстоятелствата са отворили човека на лошата страница. Вярвам в могъщата енергия, която ни е създала и ни дава сила да продължаваме пътя си. Вярвам в Любовта.
Милена Пенчева
~
В доброто у хората. В успокояващото действие на шоколада. В това, че хората трябва да бъдат силни и позитивни. В мечтите. Във възможностите и възползването от тях.
Костадин Костов
~
В любовта, която е пътят към всичко и в даването, което е посоката, за да получиш всичко.
Гергана Кабаиванова
~
В доброто.
Йорданка Ружина
~
В себе си. В Бог. В себе си - носеща искрица от Бог, и в Бог, съдържащ се във всяко свое творение. Вярвам в изначалната любов и доброта, заложена във всеки човек. Просто много хора, подобно на мен, обусловени от заобикалящата среда, са забравили и потиснали истинската си същност. А тя е Любов. Защото Любовта е градивната сила на Вселената. Отвъд красивата метафора, Любовта е енергия, която създава и е основата на Живота. И това е научно доказано от най-напредналата и смела наука – квантовата физика. В последните ми семинари из цяла България споделям с хората точно това – как съвсем практично и разбираемо Любовта и Светлината могат да бъдат използвани в ежедневието ни.
Мартина Иванова
~
Вярвам, че всичко е добре замислено.
Марий Росен
~
В красотата – природната и сътворената от хората. В доброто.
Наталия Бояджиева
~
В себе си, категорично. В доброто в хората, защото във всеки има светлина. В силата на любовта, на благодарността и на радостта. Във вечните вселенски закони.
Валентина Йоргова
~
Вярвам в истината. В добротата, честността.
Лили Сотирова
~
В силата на човешкия дух да се справи с всичко и в добротата.
Доротея Луканова
~
Вярвам в способността на човека да се извиси над битието.
Санвали
~
В светлината. В събуждането на душите вярвам. В силата на зърното, която носи всеки от нас. Време е за покълване!
Любомир Розенщайн
~
В силата на любовта, колкото и шаблонно да звучи. Любовта като енергия, която не признава стени и прегради, тя се усвоява добре от всекиго изначално, дори и да не го осъзнава. Тя променя и пространството, и хората в това пространство. Тя е като вълни на хармония, които изпълват и дават смисъл на всичко, правят го по-красиво, по-добро. Любовта е и лекота.
Таня Диркендел
~
Вярвам в това, което не се вижда. Това е вярата. Вярвам в по-доброто утре. Вярвам и в доброто днес. Вярвам в любовта. Тази, която дава смисъл на живота. Вярвам и в това, че имаме Творец, Който ни дава тази любов, независимо от това дали сме се осмелили да си я поискаме.
Вениамин Василев
~
В чувствата и разума. В науката и изкуството като методи на Познанието. В Любовта. В себе си – също.
Кирил Кирилов
~
Вярвам в какво ли не и в кого ли не, мислейки си, че си заслужава, въпреки разочарованията, които обаче при мен са значително по-малко от очарованията.

Красимир Едрев
~
В книгите със сигурност. Мисля, че и в Бога вярвам.
Манол Глишев
~
В Бог. Като в моята вяра нямам нужда от търговците, които в момента са се настанили в храмовете... И много обичам да цитирам тази мисъл от последните дни на Чудомир: „Колкото по наближава отиването ми при Дяда Господа, толкова повече почвам да го разбирам: Бог, значи, е името му, а Саваот, Аллах, Йехова, Зевс, Буда, Мохамед, Конфуций и прочие - това са му псевдонимите“.
Динко Иванов
~
Във всекидневните усилия да се поправят света и обществото.
Славимир Генчев
~
Вярвам в Бог - онзи ЕДИНствения, Твореца, Първоизточника ! Вярвам в Себе си - своята Душа, Вярвам в Любовта, Добротата, Благодарността !
Тита
~
В много неща. Във фактите, най-вече. В това, че има смисъл да даваш 100% от себе си в това, което правиш. Да вършиш нещата си добре. В това, че в крайна сметка всичко ще се подреди по най-добрия възможен начин.
Иво Топалов
~
Че всяко зло е за добро  Вярвам природата, в човешкото тяло, в интуицията. В това, че сме способни на много повече неща, отколкото предполагаме.
Олга Дукат
~
В Бог. И че всеки човек може да бъде и добър.
Веселин Методиев
~
Вярвам в себе си.  Не  можеш да вярваш в каквото  и да било,  ако не вярваш в себе си - това е основен  закон в цялата  световна  психиатрия  и  психология.
Иво Сивов
~
В силата на изкуството!
Цветелина Стоянова
~
Вярвам в силата на Любовта. Няма нищо по-силно от тази магическа сила. Всички болки, несправедливости, трудности могат да бъдат преодолени благодарение на Нея. Смятам, че когато я открием в себе си, можем да открием нашата същност, можем да живеем в мир и хармония със себе си и с другите. Вярвам, че няма "случайни" неща, вярвам, че всяко събитие и всеки човек носят послание. Вярвам в живота след смъртта.
Видислава
~
Вярвам в обичта, безкомпромисно и безвъзвратно. Вярвам в слънцето, в луната, в изгревите и залезите, в приятелството и в радостта. Вярвам, че светът е училище, а всеки дъх е чудо. Вярвам в Живота, Вселената и Всичко Останало. Вярвам, че прегръдките лекуват, а единственото нещо, от което има нужда всеки – това е нежността.
Мира Дойчинова
~
Вярвам в Бог, в себе си, в любовта и вярвам, че някой ден ще станем по-добри. Вярвам, че за да се случи това, промяната ще започне първо от нас самите. Старая се да усъвършенствам себе си и да се уча от всяка моя грешка. Възприемам провалите си, като уроци, а успехите като малки крачки напред. Заставам пред страховете си и мога да се бия с тях до смърт.
Атанас Филипов
~
Първо на себе си...
Пламен Дилов
~
Вярвам на природата. Всичко, което човек трябва да знае, се съдържа в нея. Вярвам в любовта като велика сила. Вярвам, че винаги има избор. Вярвам на интуицията си.

Христина Каспарян
~
Вярвам в поемането на лична отговорност. Ако това беше по-популярно, сега нямаше да съществуват повечето от проблемите в света. Всъщност вярвам, че поемането на отговорност включва не само нашите лични действия, чувства и мисли, смятам че всичко което преживяваме, целият свят, е наша отговорност, защото в крайна сметка, ние сме тези, които го възприемат. И поради това че света идва през нашето, лично възприятие, ние сме отговорни за нещата, които присъстват в него. Ако изчистим възприятието си, ще изчистим и света. Това може да се каже и по друг начин - има войни и насилие, защото не сме изчистили омразата и страха от себе си; има бедност, защото не сме изчистили алчноста и скъперничеството от себе си; има болести, защото не сме премахнали егоизма си и не сме се научили как да се грижим повече за другите, отколкото за себе си; има унижение, защото не сме премахнали горделивостта си; има нещастие, защото не сме се отказали от завистта си; има глупост и невежество, защото сме забравили да се вслушваме в самите себе си и да се учим от уроците, които сами си преподаваме. Ако искаме да променим света, трябва да променим себе си.
Един Приятел
~
Вярвам в Любовта. Вярвам че единствено Любовта е тази, която ни свързва в Едно и това е, което наричаме Бог
Милена
~
От време на време в себе си и много рядко в нещо друго. Вярвам, че ако има Бог, той е в мен.
Мая
~
Християнка съм, източно православна, но стоя много над догмите и ограниченията, налагани от разни религиозни институции. Вярвам в Божествената сътворяваща сила и се прекланям пред НЕГО, независимо как го наричат в различните части на света -  Господ, Христос, Аллах, Буда..., или Висш разум. Аз ГО открих в моите деца и внуци, в моите близки, в Слънцето, Въздуха, Водата, Земята, Огъня, в Покоя и Тишината, в птичките и тревичките... Всяка моя мисъл и дума в молитвите ми за здраве, мир, любов и благоденствие са насочени към тях. Всяка хубава музика ме зарежда точно с голяма любов и радост, които струят от всяка клетка на тялото ми. Отправяйки своите послания за благополучие към любимите си хора и всичко около мен, аз получавах достатъчно енергия и светлина, за да продължа по моята трънлива пътека на заболяването. Сиянието в мен ме изпълваше с доброта и благодарност за всичко и всички – дори и към изпратената ми болест. Благодарение на нея аз пораснах, намерих себе си и голямата любов към всичко! Добрината, светлината, озарението изцяло ме изпълниха и бликат от всяка клетка на тялото ми. Ами това е за мен Бог! Това е трепетът и радостта при контакт с птичките и тревичките, при хубавата музика и красив филм, при прегръдката с децата и внуците... Това е светлината, която виждам и при затворени очи, която ме успокоява и зарежда...  Никога и никого не убеждавам в моята единствена правота и избор, всеки по свой начин и време трябва да избере своята житейска пътечка. Попадайки в моята „трънлива, стръмна и болна“ пътечка, аз намерих сили да благодаря за изпратеното ми изпитание и да продължа, без да се жалвам и оплаквам. Толкова много „духовна храна” погълнах, че аз сама отчитах положителната промяна в мен. Просто засиях.
Румяна Узунова
~

Това е всеобхватен въпрос. Има хора, които вярват в Макаронения Създател на Света ни, сигурно сте чували за тях. Важното е всъщност как живееш, защото това показва вярата ти. Като е истинска, тя е синапено зрънце, което е дълбоко в теб. И тогава си непоколебим...

Красимир Проданов
~
Въпреки годините и дори напук на тях аз продължавам да ВЯРВАМ – че има истинско приятелство, че има нещо над нас, което по неведоми пътища оплита с ширит дните ни и тъче килима, който някои само тъпчат. Вярвам, че една приятелска дума струва повече от всички дивиденти, че едно дори мълчаливо наше присъствие кара земята да се върти, слънцето да пари или дъждът да вали….Вярвам, че думите крият в себе си заклинания за по-добро и че подтекстът няма значение.Вярвам, че дори в умората си,ние - жените сме по-красиви именно защото можем да понесем повече от мъжете. Вярвам, че можем да надживеем страховете си и преодолеем проблемите, защото те са ни отредени именно за да ги победим. Вярвам, че в детската прегръдка на сина ми има повече чувство и повече нежност отколкото  мога да понеса без да се разплача. Вярвам, че дори първата любов на другия ми син ме кара да осъзная, че няма нищо по-вечно, по-човешко и по-вълнуващо от това да обичаме – независимо как и кой.
Петя Хантова
~
Аз съм непоправим оптимист. Вярвам в това, че всяко нещо си има своето продължение. Вярвам в надмогването на човека. Тоест, че човек винаги може да направи повече от това, което е в момента, непрекъснато да се развива, усъвършенства, опознава, израства. За мен вярата е градивна съставка в отношенията между хората. Не мога и да си помисля, че ще оцелеем и ден без вяра. Нужно е да се учим да си вярваме, да оправдаваме доверието помежду си, да разчитаме един на друг, за да могат и личните, и бизнес отношенията да застанат на едно по-високо емоционално и социално ниво.
Миро Митев
~
В Доброто, Красотата и Силата.
Стефан Стефанов
~
Вярвам, че случайността е вид математика. Вярвам, че носим стихии, които тепърва някои ще откриват в себе си. Вярвам, че най-голямото престъпление е да разрушиш нечия любов.
Радослав Гизгинджиев
~
Вярвам в доброто, колкото и тривиално да звучи. Хората търсят отплата за своите добрини и понякога остават разочаровани. Но направеното добро, макар и неоценено от въпросния човек, има своето продължение. Факт е, че определено действие винаги рефлектира върху повече от един човек. Ако човек анализира няколко човешки живота, ще разбере, че съм прав. Ние всички сме свързани с много тънка нишка помежду си, и никое действие не се губи в пространството. Всяко наше действие е енергия, която се трансформира и след определен период от време отново се връща при нас или при наши близки и наследници. Хората често търсят моментна отплата за добрините си. И я търсят предимно материално настроените и тези, които не вярват в реинкарнацията (прераждането). А човек най-вече трябва да е удовлетворен от постъпката си. По-голяма награда от това няма! Доброто не е задължение. То е лично решение, което вземат предимно силните хора. Защото всеки може да бъде лош. Но за да си добър, трябва да полагаш усилия!

Ивайло Иванов-Бате
~
Във Вечното! В Покоя, който е извън нашите представи за време и пространство.
Валентин Начев
~
В себе си, в хората около мен. В това, че мога поне малко да променя света около мен. В човешката вяра.
Деян Вачков /Ваян Дечков
~
Вярвам в това, че можем всичко и също така вярвам, че не бива да се опитваме да правим всичко.
Людмил Дренски
~
В числото едно! Има една истина и едно начало, което е без начало и от което част сме всички. Чрез нас се одухотворява материята, вярвам, че сме танца на Танцьор, пиеса на Актьор, симфония на Композитор, светулки на Любовта. Светулката хем я има, хем я няма, просветва в тъмното за секунда, а след това изчезва в тъмнината, но това, че не я виждаме не означава, че я няма. Едно е равно на вечност, вярвам във вечността.
Венцислав Огнянов
~~~

Аз вярвам на всичко, докато не бъде опровергано. Така че вярвам във феи, митове, дракони. Всичко съществува, дори ако е само в ума ти. Кой може да каже, че сънищата и кошмарите не са толкова реални, колкото случващото се тук и сега?” 

Джон Ленън



P.S. Можете лесно да откриете целите интервюта с цитираните хора в раздел "Интервюираните", в който има списък с всички споделяния дотук, подредени по азбучен ред...
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар