вторник, 22 септември 2015 г.

Споделено от Радина Галова





Здравейте, казвам се Радина Галова и съм един щастлив човек :) Занимавам се с това да правя себе си и хората около мен по-щастливи, по-добри, по-обичащи се и по-усмихнати. Имам прекрасно семейство и с всеки изминал ден се чувствам все по-добре и по-хубаво.


Кои бяха най-хубавите моменти или периоди в твоя живот досега? А кое е най-трудното нещо, което си преживявала?
Честно казано, вече ми е трудно да определя най-хубавите и най-трудните моменти в живота ми, всичко ми се е сляло в едно и начина ми на мислене не определя нещата като хубави и лоши, а като как да вървя напред, да се развивам и да си вземам поука от всичко, което ми се случва. 

В какво вярваш?
Вярвам в какво ли не :) - в силата на всякакви видове енергия, в преражданията, в божественото Аз във всеки от нас, в любовта, в преминаването от 4-та в 5-та раса, във връзката между психика и физика при болестите и т.н., въобще все такива „шантави” за повечето хора неща :)

Вярваш ли в хората?
Ей тук вече имам трудности, макар да знам, че във всеки е заложено по нещо добро и да виждам наистина много добри и свестни хора, някак си все още ми преобладават алчните, злите, агресивните, конете с капаци и простаците. Може би и защото въпреки техническия прогрес, и въпреки започналото напоследък пробуждане на част от хората, все още светът духовно се движи надолу. Иначе наистина има невероятни, красиви, велики, умни хора по света, но за съжаление са по-малката част от човечеството, поне по мои наблюдения :(

А в себе си?
О да, без вяра в себе си до никъде не се стига :)

За какво мечтаеш? На какво се надяваш?
Мечтая за това повече хора да излязат от матрицата (както е прието напоследък да се казва) и да видят колко красив и лесен може да е животът и наистина нещата да тръгнат добре за всички. Естествено имам и лични мечти, които сбъдвам една по една, постепенно и в зависимост от приоритетите :)

Има ли нещо важно, за което не ти достига времето?
Не, когато си добре организиран и знаеш как да си управляваш времето и дейностите – време се намира за всичко.

Важна ли е прошката в твоя живот?
Естествено, без прошка нещата не стават. Излишни товари няма нужда никой да носи, който го прави само си вреди излишно.

Повече в миналото, в настоящето или в бъдещето живееш сега?
Живея на макс в настоящето, с положителна настройка за бъдещето и с взети уроци от миналото ;)

Харесваш ли нашето време?
Ами време като време - дали ще живеем сега, в средновековието или някъде в бъдещето - важното е да сме добри.

Има ли място и пътуване, на които държиш най-много?
Чак да държа....., имам естествено набелязани разни местенца, до които бих искала да отида и постепенно осъществявам нещата, междувременно ми се случва да посещавам невероятно красиви места съвсем близо, за които не съм и предполагала, че съществуват, така че красота има навсякъде, стига да имаме очите да я видим :)

Обичаш ли Живота? Какво е той за теб сега? Опиши ми го с три думи.
О да, животът е щастие. Три думи: любов, красота, развитие :)

Кои са най-красивите гледки на света за теб?
Много са, всеки ден ми се пълни сърцето с невероятните красоти на природата, с усмивките и грейналите очи на децата, с творческите изразни средства на хората, с влюбения поглед на любимия човек.....

Къде се чувстваш най-добре, като „у дома”?
У дома и сред природата :)

Какво ти дава сили да продължаваш напред в трудни моменти?
Начинът ми на мислене, а именно – няма трудни моменти, има уроци за научаване :)

Кои хора са ти оказвали най-голяма подкрепа и влияние?
Семейството (включвам естествено и родителите) и много автори на невероятни книги, както и публични личности от интернет, които не познавам лично.

Искаш ли да промениш нещо у себе си?
Да, има неща, по които работя сега, като например това да се науча, че не може всичко да става веднага и да не мисля, че мога да контролирам всичко.

Намерила ли си призванието си?
Мисля, че да – да помогна с каквото мога светът да стане по-добър :)

Страхуваш ли се от смъртта? Вярваш ли в Живота след нея?
Не, смъртта е кофти за хората около теб, особено ако мисленето им е, че това е краят, за мен е ясно, че душата е вечна.

А какво те кара да се чувстваш жива?
Всичко около мен: любовта, красотата, енергията...

Какво е за теб самотата?
Може би начин да си подредиш мислите....

Какво ти дава представа за вечност?
Природата, звездите, любовта....

Какъв е смисълът на живота за теб?
Да се учим, докато сме щастливи ;)

Какви чувства изпитваш най-често?
Любов и радост :)

Какво е щастието за теб? Опиши ми един съвършен ден...
Щастието е да се чувствам добре, да съм заредена с енергия, да виждам хората около мен щастливи, да споделям моите изразни средства, да сбъдвам мечтите си, да виждам и усещам красотата и любовта на всичко и всички около мен, да се развивам, да срещам и други хора като мен.... Съвършен ден? Всичките ми дни са съвършени :)
 
Какъв съвет би дала, според житейския си опит, на едно дете или на другите хора въобще?
Мислете позитивно, спортувайте, хранете се здравословно и намирайте баланс във всичко, не спирайте да се развивате и не си мислете, че сте всезнаещи и всеможещи, уважавайте живота във всяка една негова форма, не съдете и не на последно място - внимавайте с Егото :) Много е просто и повярвайте ми – работи :)

Какво може да те разплаче?
Както направена добрина, така и неразбираемите за мен жестокости по света.

А какво може да те накара да се усмихнеш?
О има толкова много неща, които ме карат да се усмихвам, ще се повторя, но - всяка добрина, красота, хармония, всяка усмивка,  нежност, всяко признание, всеки успех, всяка нова среща с лъчезарен и зареждащ човек.....

Чувстваш ли се обичана?
Да, много :)

Кое е доброто, което са сторили за теб и няма да забравиш?
Всеотдайната грижа и подкрепа на родителите ми, мъжа ми, леля ми, баба ми, първата ми инструкторка по йога за бременни - Роси, която беше катализатор за задвижването на положителните промени в мен, всички онези непознати, които са написали толкова хубави и невероятни книги, сътворили толкова красива музика, снимали толкова прекрасни места, нарисували толкова ...... изчерпаха ми се изразните средства, но ме разбирате общо взето какво искам да кажа. Благодарна съм на семейството ми и на всички, сътворили и споделили нещо хубаво, което ме е обогатило и развило.

Ако си представиш живота си като пъзел, доколко е подреден той? Липсват ли още парчета, за да е цял и завършен?
Доста подреден си е, но естествено щеше да е много скучно, ако няма липсващи парчета, така че винаги ще има какво да се реди, ако няма – ще измисля и със сигурност няма да скучая ;)

Какво цениш най-много в живота си? За какво чувстваш най-голяма благодарност?
Любовта, благодарна съм за това, че я имам :)

Благодаря на Кристина за предоставената възможност да споделя моята философия за живота, за прекрасната й идея, за тези интервюта, за това, че я има :)
 
Ако искате да видите изразните ми средства и биха ви донесли наслада, така както носят на мен, може да потърсите Букетоцветна във Фейсбук :)

Усмихнат ден на всички! :)

 



събота, 12 септември 2015 г.

Споделено от Валентин Начев



Кой съм аз? Често, още от най-ранна възраст съм си задавал този вечен въпрос и в един момент сам си отговорих: „Помисли, какво се случва, когато духът (животът) напуска тялото? Къде е изворът на живота? Спомни си, че принципите на вселената живеят вътре в теб. Кой си ти? Къде си? Къде се намираш ти самият, когато гледаш ръката си и казваш: ”Гледам моята ръка”. Виждаш ръката си, а ти къде си в този момент? От къде я гледаш? Ако я няма тази ръка, ще те има ли теб? Ако го няма цялото ти тяло, какво ще се случи с теб?  Кое  те тревожи и от какво се боиш? Помисли, дали си тяло, дух или нещо друго? От къде си дошъл? Къде ще отидеш? В Светото писание е написано: „Да не се смущава сърцето ви, нито да се бои“ (Йоан 14:27). Кога ще разбереш, че си се намерил? Когато не се смущава сърцето ти. Когато почувстваш, че изпитваш в себе си едно безкористно чувство на покой. Когато запазваш вътрешния си мир при всякакви обстоятелства и проявяваш разбиране, търпение, състрадание, щедрост, любов и благодарност. Когато има в твоята глава само светли мисли! Толкова чисти и светли, че около нея да засияе ореолът на святост, с който често са изобразявани светците в традиционната християнска иконография.  Думата светец произхожда от гръцката дума „άγιος“, означаваща „свети“ или „светец“ и в Новия Завет на Светото Писание с тази дума са описани последователите на Иисус Христос.  Ако поискаш и светец можеш да станеш. Да, наистина можеш!  Можеш да бъдеш истински християнин.“ Знам, че все още макар и малко, но все пак мнозина са онези, които са се намерили. Мисля, че и аз съм един от тях или поне много се старая да бъда и се моля от сърце всеки да се намери! 

Евангелието на Тома не е канонично евангелие и не присъства в Новия завет на Библията, но и в него пише: ”Исус каза: Този, който разкрие значението на тези думи няма да вкуси смърт. Нека този, който търси, не се спре в своето търсене, докато не намери. Когато намери, той ще се смути. И когато се смути, Той ще се изуми от възхита, и ще царства над Всичко. Ако вашите водачи заявяват, че царството е на небесата, птиците на небето ще са там преди вас. Ако кажат, че то е в морето, рибите на морето ще са там преди вас. Царството е във вас и извън вас. Когато познаете себе си, ще знаете. Тогава ще знаете, че сте Синове на Живия Отец. Но ако не познавате себе си, в нищета ще пребивавате и сами нищета ще бъдете.”  Хубаво е да познаваме себе си и да знаем кои сме! И Айнщайн е казал, че: „Човек започва да живее тогава, когато разбере, че може да живее извън себе си.” Извън себе си, за другите хора съм Валентин Начев и по професия съм икономист. Професионално винаги съм се занимавал със счетоводство и финанси, но винаги съм обичал книгите и литературата. Още от ученическите си години много обичах да пиша и да разказвам истории, а когато децата ми бяха малки постоянно им разказвах десетки измислени от мен приказки. Може би съм наследил това умение от любимата ми баба Данка, която пък на мен е разказала безброй приказки и най-различни истории. Обичам я! Мир на душата й и светла й памет! Написал съм много притчи и стихове. Някои от произведенията ми са публикувани в моя блог и в различни  сайтове и електронни издания, а малка част от тях са издадени в една книжка, която е в удобен джобен формат. В сборника със съвременни притчи "Къде се ражда любовта?" са включени 28 притчи и 5 стихотворения. Повечето от притчите са напълно основани на истински истории, но и останалите по някакъв начин са свързани с моя скромен половин-вековен живот. Тук отново ще използвам случая да благодаря на всички хора, с които ме срещна Животът, защото всеки от тях по уникален и неповторим начин ми показа пътя към Любовта! Благодарен съм, че ми помогнаха да разбера и да осъзная, че думите Бог, Любов и Живот имат еднакъв смисъл и описват едно и също Нещо. Нещото, което е винаги в нас, а понякога много трудно го усещаме и намираме. Всяка притча, която ще прочетете в тази книга е указателна табела по пътя към любовта.


Мечтата ми бе да напиша и роман. Роман, който да бъде не само интересен, но и полезен за хората, които го четат. Книга, която да предаде на читателя добра енергия и положителен заряд. Написах го преди три години, но все още не е издаден. Не ми остава време да го „ремонтирам”, за да стане по-комерсиален за издателите, но един ден и това ще стане. Толкова за мен! Мисля, че е достатъчно, а ако пък ви се вижда малко - прочетете написаните от мен произведения и ще научите още много неща, които може да са ви интересни, а някои от тях дори и полезни.  



Кои бяха най-хубавите моменти или периоди в твоя живот досега?
Всички!

А кое е най-трудното нещо, което си преживявал?
Първата ми среща с лъжата! Още в най-ранното ми детство,  когато разбрах, че възрастните хора лъжат и често проявяват лицемерие в отношенията си.
  
В какво вярваш?
Във Вечното! В Покоя, който е извън нашите представи за време и пространство.

Вярваш ли в хората?
Да! В истинската същност на всеки човек.

А в себе си?
Да! Тази същност е и в мен.

За какво мечтаеш? На какво се надяваш?
На нищо и посрещам всичко с: „Добре дошло”!

Има ли нещо важно, за което не ти достига времето?
Не! За мен нищо не е важно, а времето е илюзия.

Важна ли е прошката в твоя живот?
Да! Написал съм притча за нея, която е включена в книгата.

Повече в миналото, в настоящето или в бъдещето живееш?
Винаги тук и сега! Написал съм и стихотворение на тази тема, което също е включено в книгата. 

Харесваш ли нашето време?
Харесвам всяко „време”!

Има ли място и пътуване, на които държиш най-много?
Не! Всяко място и всяко пътуване е уникално и несравнимо.

Обичаш ли Живота? Какво е той за теб сега? Опиши ми го с три думи.
Разбира се, че го обичам! Сега и винаги е бил път. Трите думи са: Бог, Любов и Вечност.




Кои са най-красивите гледки на света за теб?
Всички! Преди време, в родния ми град, минах покрай работилницата на един доста възрастен мой познат, който ремонтира автомобили и го попитах: „Как е, майсторе?...”, а той ми отговори на местния диалект: „Щом очи гледат, значи сичко е убаво!” Това е! Щом очите гледат - значи всичко е прекрасно!

Къде се чувстваш най-добре, като „у дома”?
Навсякъде! Където и да съм, винаги съм си у дома.

Какво ти дава сили да продължаваш напред в трудни моменти?
Нали се разбрахме, че животът е път! Нищо не ми дава сили. Аз съм силата и за мен отдавна няма трудни моменти! Всеки момент си е просто момент и не е нито труден, нито лесен!

Кои хора са ти оказвали най-голяма подкрепа и влияние?
Родителите и другите ми роднини в ранното ми детство, а след това не е имало такива хора, които да имат влияние над мен или да разчитам на тяхната подкрепа. За мен истинската подкрепа никога не идва от другите хора и съм убеден, че всеки човек е зареден с достатъчно вътрешни ресурси, на които може да разчита по всяко време и във всеки момент от  живота си!

Искаш ли да промениш нещо у себе си?
Всичко се променя и аз съм част от Всичкото!

Намерил ли си призванието си?
Да! Призванието ми е да живея!
 
Страхуваш ли се от смъртта? Вярваш ли в Живота след нея?
Не се страхувам от смъртта! Вярвам, че няма смърт и наскоро написах една притча на тази тема, която е качена в моя блог и в сайта Гнездото. Физическата ни смърт е факт, а аз имам друго предвид и който се интересува може да го прочете в притчата.

А какво те кара да се чувстваш жив?
Всичко!

Какво е за теб самотата?
Нищо! Не знам какво представлява самотата.

Какво ти дава представа за вечност?
Всичко! Всяко нещо едновременно си тръгва и в същото време пристига някъде. Всяка врата е вход и изход. От едва забележимото малко семенце, което най-често никой не е видял, се ражда и израства огромното дърво, на което всички се възхищават, а след време дървото отново е изчезнало в земята, от която е излязло или продължава да съществува като земна форма на живот в много други дървета. Ние не сме ли били невидими или микроскопични сперматозоиди и яйцеклетки? И отново всеки от нас ще стане невидим за този свят в един момент! И понеже виждам следващия ти въпрос, аз на свой ще те попитам, може ли тази невидима човешка същност да бъде истински притежател на небостъргачи, банкови трезори и всякакви други земни богатства?   

Какъв е смисълът на живота за теб?
Да живея!





Какви чувства изпитваш най-често?
Учудване, радост и наслада!

Какво те уморява? А какво те зарежда?
Нищо не ме уморява!  Всичко ме зарежда!

Какво е щастието за теб? Опиши ми един съвършен ден...
Всеки ден е съвършен!

Какъв съвет би дал, според житейския си опит, на едно дете или на другите хора?
В този момент никакъв, но иначе зависи от конкретната ситуация, а всяка ситуация е уникална и съветът ми също ще бъде уникален! Има и още едно задължително условие за даването на какъвто и да е съвет - условието е, че съветът първо трябва да бъде поискан!

Какво може да те разплаче?
Не знам! В живота ми няма сълзи по сценарий!

А какво може да те накара да се усмихнеш?
Всичко! Най-вече аз сам ще се накарам! Написал съм и стихотворение за усмивката, което също е включено в издадената книга.   




 Чувстваш ли се обичан?
Да! Винаги!

Кое е доброто, което са сторили за теб и няма да забравиш?
Всичко е за добро и няма нищо, което да съм се опитвал да помня или да забравям!

Ако си представиш живота си като пъзел, доколко е подреден той? Липсват ли още парчета, за да е цял и завършен?
Животът е съвършен във всеки миг и няма нищо за подреждане!

Какво цениш най-много в живота си? За какво чувстваш най-голяма благодарност?
Ценя всичко! За всичко съм благодарен! Написал съм стихотворение и на тази тема: 

Уважавай живота


Когато „паднеш”, ти с наведена глава.
Недей да страдаш, бързо се изправяй!
Не се поддавай на гнева.
За дълго тъжен не оставай.
Мисли, че има изход от това
и никога не се предавай.
За нищо не упреквай ти съдбата.
Тя дело е в твоите ръце.
Това е на живота ти творбата,
на твоят ум и твоето сърце.
Когато те обидят, не тъжи.
Обидни думи не изричай.
Дори да чуеш и лъжи.
Недей да мразиш, а обичай.
И в най-голямата беда,
намирай изход и успявай!
Дори за ножа ти в гърба
забравяй бързо и прощавай.
Пълни сърцето си с любов.
Любов на другите дарявай.
Бъди за помощ винаги готов.
Но никога не наранявай.
Доброто в себе си търси.
Не мисли: „Животът е коварен”.
Където и какъвто и да си.
Знай, че трябва да си благодарен!
Върви по пътя и учи.
Напред и никога не спирай.
Бъди с отворени очи.
Любов и щастие намирай.