понеделник, 17 октомври 2016 г.

КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕМ БЛАГОДАРНИ *




*перифраза на „Колко е важно да бъдеш сериозен” от Оскар Уайлд

 „Понякога собствената ни светлина угасва и бива разпалена от искрата на някой друг. Всеки от нас има причина да изпитва огромна благодарност към онези, които са ни върнали пламъка.“ – Албърт Швайцер


Преди една-две години измислих думата „добропаметност” – като синоним на благодарността. Да помним най-вече доброто в живота си... Това наистина е противоотровата, която ни е нужна понякога, за да ни предпази от депресия и отчаяние при по-трудни моменти и обстоятелства. А в чий живот няма такива? Но и във всеки живот, дори в най-трудния, има нещо, за което човек да бъде благодарен. Стига да го осъзнае... И запомни. Да налеем в „чашата” на съзнанието си от еликсира на благодарността е лечебно. И безплатно. Също като любовта, също като вярата... Най-ценните неща в живота ни. Вярвам, че светът като цяло, а и всеки един от нас понякога, има нужда от една своеобразна вълна от благодарност, която да удави страховете, тревогите, лошите ни спомени и предразсъдъците ни, и да ни обнови вътрешно. Нека! Ето една такава вълна, която създадох от отговорите на повечето участници в проекта ми на въпроса: Какво цениш най-много в живота си? За какво чувстваш най-голяма благодарност? Интуитивно избрах с този въпрос да завършва всяко интервю, защото чрез собствения си живот, точно на 30-годишна възраст, научих колко важно и прекрасно е да бъдем благодарни. Това чувство винаги е началото на едно истинско обновление, истинско прераждане на хората... Това е ключът към истинския Живот.


„Признателността отключва пълнотата на живота. Превръща онова, което имаме, в достатъчно, дори в изобилие. Превръща отрицанието в приемане, хаосът в ред, объркването в яснота. Може да превърне храненето в пиршество, къщата в дом, непознатия в приятел.“ – Мелъди Бийти 

„Да се чувствате благодарни, без да го изразите, е като да опаковате подарък, без да го подарите.“ – Уилям Артър Уорд







Децата ми. Те са ми най-ценното. Съзнанието ми е в тях, откакто ги имам.
Веселина

Това, което ценя най-много в живота си е шансът, който получих за нов живот. Можех да умра и всичко да свърши, но явно съдбата има още работа за мен.
Борян

Благодарна съм, за всичко, което ми се е случило. Инак не бих била това, което съм. Благодарна съм за всяка мъчна ситуация и за всяка усмивка.
Оля

Благодаря на Бог и на своите родители за съществуването си… на всички, които досега, а и в бъдеще ще ме даряват с любовта си. Прекрасен е животът! Прекрасно е всичко! Прекрасни са хората! Благодаря! Обичам ви… просто, защото не мога да не ви обичам!
Борислав Русанов

Ценя хората и парчетата от пъзела, които са налице. Благодарен съм, че ги има: колкото, толкова.
Димитър Татарски

Най-много ценя възможността да уча, прилагам и споделям, както и общуването със сродните по душа хора, които срещам все по-често. Благодарен съм за целия живот с всичките му и горчиви, и сладки моменти, които  както при натуралния шоколад с естествения контраст, който създават правят вкуса още по-наситен и незабравим.
Георги Киров

Свободата си, семейството и близките за мен хора. Чувствам най–голяма благодарност, че съм жива и здрава и че всички около мен са живи и здрави - от това по-хубаво няма!
Лилия Чучуланова

Най-много ценя собствените си избори. Те ме водят много добре натам, накъдето съм тръгнала.
Михаела Петрова

Благодарен съм, че ме има.
Стефан Кръстев

Че успявам да не потъна.
Росен Желязков

Благодарен съм на родителите си, че са ме родили и отгледали... Останалото съм постигнал най-вече благодарение на себе си, без връзки...
Марин Тачков

Най-много ценя здравето и паметта си! Най-голяма благодарност дължа на родителите си, че винаги са заставали зад мен!
Теодор Иванов

Ценя самият Живот. Ценя здравето, имаме ли го можем да постигнем всичко. Благодарност чувствам за всичките ми преживявания, за децата ми, за всички срещи и раздели, за всички радости и мъки... Животът не е даденост, а дар, който трябва да ценим.
Видислава

Най-много ценя факта, че съм жив и изпитвам най-голямата благодарност към родителите си, че са ми дали живот, както и към всички мои приятели и познати, които ценя.
Кирил Кирилов

В живота си ценя най-много живота си. Той е това, в което е всичко останало.
Калин Терзийски

Благодарна съм на Господ, че ми е отворил очите за невидимите неща, които човек няма как да види, когато е повлечен от кръговрата на живота. Благодарна съм за моя съпруг, за това, че се открихме и сме заедно в радост и болка. Благодарна съм, че мечтите ни се сбъдват.
Цанка Велева

Опитвам се да съм благодарен за всичко в живота си и да го оценявам и да не приемам нищо за даденост, защото знам, че ако го приема за даденост, рано или късно ще го изгубя.
Боян Ангелов







Това лято бях по върховете на Пирин, около мен бяха само млади хора. Не им отстъпвах по нищо. Бяха така мили, виждах радостта в очите им, когато ме срещаха по пътеките. С две думи, най-много ценя младостта в себе си. Най-много съм благодарен на жена ми и на сина ми. Защото сме много близки. И се обичаме! Друго не ми е нужно!
Любомир Николов


Благодарен съм, че съм заобиколен в този момент от личности, които имат сетива, култура и отношение към всичко, което се случва в мен, в живота ми и въобще в света.
Радослав Гизгинджиев


Любовта, защото без любов - всичко е нищо.
Но най-много ценя вярата, която Бог ми подари в Неговия Син, защото този Бог и тази вяра ми дават всичко от което се нуждая, за да бъда истински щастлива!
Пепа Пенева


Благодаря на Бог, че слезе до мен. Благодаря Му за всеки нов ден. Благодаря му за Бебето ми, за прекрасните ми дечица, за родителите, за приятелите, за изпитите, за силата, за радостта.
Най-ценно ми е семейството, а Бог толкова много ме е благословил там. Препълнил е сърцето ми, домът ми. Благодаря ти, Господи!
Роси Недялкова


Благодарност към семейството и всичко, което ми дадоха като усещане към живота– всяко едно малко камъче (събитие) формира пътя, по който вървим и затова – големи благодарности на нашите и на брат ми.
Симеон Воев


Ценя самия Живот и всяко живо същество в него!
Благодарна съм, че имам прекрасно семейство, добри приятели.
Благодарна съм, че аз и близките ми сме здрави и жизнени.

Благодарна съм, че имам щастието да обичам и да бъда обичана... да съм свободна.

Благодарна съм и на мен самата, затова че съумях да съхраня себе си, носейки цялата ми Любов към света... че имах смелостта да надника дълбоко в душата си, да приема и обикна това, което съм и да постигна вътрешен мир.

Камелия Велкова


Ценя много неща, хора и случки в живота си, но чувствам най-голяма благодарност за това, че съм жив и имам възможност да изпитам всичко това, което ми се случва. И може би да донеса малко зрънце истина и автентичност за този, който поиска.
Иво Топалов


Благодарен съм за всичко, което имам и нямам. Най-много ценя срещите си с хората, общуването и приятелството.
Миро Митев


В живота си ценя най-много това, че имах възможности и се надявам те да продължават, както и че срещнах хора, които ориентираха търсенията ми и по някакъв начин предопределиха решения в различни моменти.
Надя Луканова


Най-много в живота си ценя вярата си. Вярата, че имам сила, че имам способности и възможности да направя всичко, което смятам за полезно и интересно. Благодарна съм, че имам дарби, таланти, обич и подкрепа, за да мога да ги изявявам; че имам пречки и спънки, за да калявам характера си; и че съм здрава, за да продължа да съм полезна.
Теодора Ангелова


За това, че имам прекрасно семейство, приятели и хора, които ме съпровождат в житейския ми път. За това, че съм се научила да виждам красотата във всичко. За всичко, което ми се е случвало и за всичко, което тепърва ще ми се случва.
Жулиета Стоенчева


Вътрешният стремеж към възвишени неща. Умението отчасти да ги създавам. Мисля, че Бог ми е дал талант за Словото.
Мина Карагьозова


Благодарна съм, че съм получила шанса да живея. За хората, които съм срещнала по пътя си. За любовта и приятелството, които съм получила. За помощта, разбирането, подкрепата и добрите думи. За всички красиви места, на които съм била. За всички красиви моменти, които съм изживяла с всяка прочетена книга. За честта да съм дете точно на тези родители. За историята на рода си. За подаръка от съдбата да ме срещне с най-добрия и достоен човек – моят съпруг. За всички онези красиви моменти, които ми предстоят. За децата ми, които с нетърпение очаквам. За радостта, смеха и надеждата!
Ралица Раева


Много съм благодарна, че открих част от това “коя съм Аз”. Благодарна съм,  че намерих, и продължавам да намирам, причините на това “за какво съм тук”. Това наистина направи живота ми много по-смислен и прекрасен. Благодарна съм безкрайно и за разбирането за съвършенството на света, което преоткривам с всеки изминат ден. Страшно съм благодарна, че осъзнах следното - “Най-огромната илюзия е, че човечеството има лимити”!
Милена






Тя обикновено е тиха и се разлива в мен като вълна – в мига, в който затварям вечер очи или пък тогава, когато мисля, че още сънувам сутрин... Тези моменти са прекрасни!
Красимир Проданов


Семейството си! Те ме подкрепят винаги; дори когато не съм прав, когато греша, когато се държа зле с тях. Те са моят най-голям съдник и най-голям приятел!
Костадин Костов


За късмета си, че съм се родил точно на това място и време, за да срещна родителите си и толкова малко, но истински приятели.
Веселин Веселинов


Здравето. Около мен е пълно с хора, които имат здравословни проблеми и си давам сметка колко е важно да си в добро здраве. Пожелавам го на всички от сърце!
Добромир Банев


За всичкостта. Колкото по-благодарна съм, толкова повече има за какво.
Катина Клявкова


Истинските неща. Благодаря на родителите си, че са ми дали живот, и на всички обстоятелства, които ми пречеха, но в крайна сметка ми помогнаха.
Славимир Генчев


Ценя най-много любовта и съм благодарен на всеки миг, в който тя е споделена. Любовта и Свободата са двете най-висши ценности на живота и само гордостта може да ни ограничи да се докоснем до тях. Благодарен съм, че имам възможност всеки ден да живея според разбиранията, светоусещанията и ценностите си. И вярвам, че ще бъде все така, докато ми стигне живота...
Добрин Ангелов


За възможността да мога да бъда благодарна.
Тинна Боева


За това, че Бог ми е дал изключително пълноценен живот, верни приятели и силни врагове, от които се уча.
Андреана


Благодаря за това, че аз и хората, които обичам, сме здрави. Останалото се постига с труд.
Иван Русланов


Благодаря на Живота за всеки дъх, който съм поела, за всяка пътека, която съм преминала, за всяка трудност, която съм преодоляла, за всеки човек, който съм прегърнала. Благодаря на всички, които ме четат и съпреживяват мечтите и надеждите ми, с обич и доброта!
Мира Дойчинова


Ценя живота си и хората до мен, които го изпълват, и ги моля да ми простят, че понякога съм ги наранявал. Благодарен съм за всичко, което имам и което съм научил.
Веселин Методиев


Ценя и съм благодарна за всеки миг, всеки миг! Най-вече за урока, наречен свързаност. Благодаря!
Ива Благоева







Най-благодарен съм на вуйчо ми Велико - каменоделеца със стъкленото око, от който наследих занаят и дом!
Димитър Ал. Петров


Срещите - с другите, със света, с различното и познатото, с мен. За хубавите книги. Благодаря на всички хора, които имат какво да кажат и следват порива си да го правят през музиката, защото като че ли така най-добре мога да чувам и разбирам света.
Карина Карагаева


Благодарността ми е към всички, които са ми оказвали подкрепа, връщали са ми вярата с грижа и внимание, на които съм обещала, че ще слушам! Благословена съм с тях! Благодарна съм, че познавам стойността на живота и приятелството.
Мария Никова


Здравето си на първо място. Не знам дали хората осъзнават наистина, че то е най-важното, за да бъдем щастливи. На второ място - за това, че ми е дадена дарба, която трябва да развивам до последно.
Силвия Шосева


Най-ценното в моя живот е това,че съм жива,че имам възможността да се развивам... И съм благодарна за това, че се завъръщам към себе си, към моята най-съкровена същност,че започвам да си припомням коя съм, дори и с цената на много трудни изпитания. Няма по-хубаво нещо от това да се завърнеш в твоя сърдечен дом - домът на душата.
Деница Петрова


За това, че съм жив, въпреки грешките ми.
МО.

Благодарна съм, че имам път в живота си, че имам цел, мечти... благодарна съм, че мога да мисля, че мога да пея... Благодарна съм за всеки човек, който е бил, е или ще бъде в живота ми, тъй като от всеки съм взела по нещо и на всеки съм дала, и така ще бъде и занапред. И най-вече, безкрайно съм благодарна на Бог, че ми е дал моето семейство!
Михаела Берова


Приятелството, обичта, уважението, нормалното човешко общуване... Ценя  Живота. Благодарна съм за всеки Божи ден!
Първолета Маджарска


Ценя това, че съм живял във време и на място, заедно с хора, които са ме научили да уважавам таланта, мечтите и желанията си.
Петър Илиев


За всеки миг. Той или е успех, или е урок. Не бих искала друг живот. Този си е моят.
Илияна Делева


Ценя покоя. Свободата си (казано с усмивка). "Най-висшата добродетел - да изпитваш благодарност" - с тези думи мама ме е отгледала.
Ивайло Терзийски


Най-голяма Благодарност изпитвам към мама и тате, че ме повикаха на този свят.
Радостин Русев


Децата и мъжът до мен. Най-голяма благодарност чувствам към тях, за това че са достойни, умни, интелигентни, разбиращи, осъзнати хора, които са себе си. Обичам ги.
Ангелинка Бенчева


Ценя най-много хората, които обичам и съм благодарна на Живота и на Бог, че сме се срещнали и се срещаме!
Соня Петрова-Аеиа


С времето се научих да ценя така наречените дребни неща, които всъщност придават до голяма степен смисъл на човешкия живот. Ценя и хората, които показват уважение към мен. Най-голяма благодарност чувствам към родителите си. Те винаги са правели всичко за мен и брат ми, за да се чувстваме добре. Знам колко лишения и усилия им е коствало това. Успяха да ми дадат една добра насока в живота и, мисля, едно добро възпитание. Благодарен съм на Бог (Висш вселенски разум) и родителите си, че имам възможността да съм част от пасажерите на този презокеански лайнер, наречен "Живот".
Ивайло Иванов-Бате








В живота ценя най-много свободата си, както и възможността да се занимавам с изкуство. Трябва да съм благодарна, за това което съм сега, а и за това, което мога да стана утре!
Цветелина Стоянова-Цвъ


Ценя всеки миг и съм благодарна за него!
Яница Маринова


Най-много ценя в живота си него самия. Благодаря на всички, за всичко, на родителите си, на обичаните от мен, с всичките им качества и недостатъци, на учителите и преподавателите си, покланям се пред природата и тайнството на Живота до земята... Най-вече на БОГ, който е над всичко и всички...
Мария Романова Радушева


Ценя всеки ден от живота си, независимо дали е бил красив и щастлив, или труден и тежък. Най-голямата ми благодарност е, че съм имала възможността да изживея достойно този прекрасен живот, без да се срамувам от себе си...
Екатерина Атанасова


Ценя разнообразието от емоции, разнообразието от хора, както и от загадките му в исторически и цивилизационен план, усмивките, простите жестове, подадената ръка, искрицата доброта…
Валентин Попов


Уча се да ценя всичко, което идва в живота ми, защото осъзнах, че всичко е важно. Всичко и всички! Разбрах, че трудните моменти са най-ценни. В тях се смаляваме...
Детелина Иванова


Благодарна съм за възможността да бъда сътворец.
Лилия Ресел


Ценя това, че се занимавам с изкуство. Най-силно съм благодарен за това, че се чувствам подкрепян.
Марий Росен


Вече казах, че благодарността е прекрасен инструмент, така че списъкът ми е дълъг. Когато се преселих да живея в Израел преди около 25 години бях удивена колко много непознати хора ни помонаха да се приспособим тук. Всеки, с който съм имала контакт е дал своя принос. Невинаги съм оценявала това на момента, но впоследствие съм била благодарна за това. Освен това аз притежавам чудесно качество, за което едва ли имам някакъв принос – така съм родена – аз не съм злопаметна. Забравям лошото и помня само хубавото. Оттам идва и естественият ми оптимизъм. Дали е хубаво или лошо – не знам, но съм доволна от това.
Виктория Леви-Реувен


Изключително съм благодарен за осъзнатостта си и начина, по който възприемам света. И ми е много интересно, какво ще се случи по-нататък в живота ми, защото досега бяха надхвърлени и най-смелите ми представи. А на всички пожелавам повече доброта, любов и светлина, защото пътят към един по-добър свят започва с всеки един от нас!
Ивайло Белев


Благодарен съм за миговете на вдъхновение. За миговете на любов. За миговете на полет. Нека те бъдат повече.
Любомир Розенщайн


За човешките присъствия, които се стремя да следвам като пример. За светлината, различността на миговете, за живеенето - чудо.
Станимира Вълчева


Най-високо ценя в живота си хармонията и красотата. Благодарен съм, че имам удоволствието да се любувам на невероятно красиви гледки и да бъда част от необятната вселена.
Джошкун


Благодарен съм, че в киното на живота, когато толкова сме потънали във филма, че забравяме, че той не е реален, се намира някой да ни каже: "Приятел, това е само филм, гледаш тези прожекции от цяла вечност и си забравил, че са просто илюзия. Има истинска реалност там отвън. Не стой, а си вдигни задника и излез да я преживееш!". Дано винаги да има такива хора, докато всички не се събудим и не излезем навън, във светлината!
Един Приятел



 (снимки - интернет)

Няма коментари:

Публикуване на коментар