петък, 24 януари 2020 г.

Роза Максимова споделя...Аз съм Роза Максимова, бивш учител по руски език, но когато в първите години на демокрацията тази специалност стана „излишна“ в училище (всички се втурнаха да учат английски) се наложи да се преквалифицирам. Това впоследствие коренно преобърна живота ми и се наложи да започна почти всичко отначало. Казват, че когато Господ затвори една врата, отваря прозорец… Твърде висок беше този прозорец, труден за достигане, но след доста опити успях да седна на перваза и да видя гледката, която ми се откри от него. Започнах работа във вестник, правех интервюта с творци – писатели, поети, художници, музиканти, актьори, и това даде нов смисъл на живота ми. Автор съм на 4 стихосбирки и една книга с интервюта. Може би ще има и други книги, знам ли…

 
 
Кои бяха най-хубавите моменти или периоди в твоя живот досега?
Раждането на двете ми деца, на внуците ми, издаването на петте ми книги, които също са мои скъпи рожби, срещите ми с творци и интервютата с тях.

А кое е най-трудното нещо, което си преживявала?
Едно заболяване преди много години, което преобърна живота ми на 180 градуса и трябваше да започна почти всичко отначало, дори да се науча отново да вървя и да пиша. След това загубата на съпруга ми. И двата пъти започвах от нулата, но пък това ме научи да посрещам челните удари на живота твърдо. Всеки път преброявам нулите, които ставаха трамплин за ново начало и така продължавам нагоре по спиралата – може да е разкривена и колеблива, но си е моята.

В какво вярваш?
В живота и във възможностите, които той предоставя.

Вярваш ли в хората?
Много внимавам с кого общувам и на много малко хора се доверявам. Не очаквам нищо от никого и никой не ми е длъжен за каквото и да било. 


А в себе си?
Вярвам в себе си, разбира се. Това ми дава сили да не спирам по пътя си и да се изправям, когато се спъна и падна. Имам свои ценности и убеждения, към които се придържам и ги отстоявам.


Има ли нещо важно, за което не ти достига времето?
За нещата, които смятам за важни, винаги намирам време.

Повече в миналото, в настоящето или в бъдещето живееш сега?
Миналото си остава в миналото, само си нося поуките от него. Живея изключително в настоящето, със сегашните радости и тегоби, и с мисъл за бъдещето, което е всеки следващ миг.

Харесваш ли нашето време?
Да, харесвам днешното време, чувствам се свободна да правя това, което ми е на сърце и да бъда в хармония със себе си и с хората край мен.

Има ли място и пътуване, на които държиш най-много?
Северното ни крайбрежие – величието на Калиакра, скалите на Тюленово, Шабленският фар, който е най-старият фар на Балканския полуостров.

Обичаш ли Живота? Какво е той за теб сега? Опиши го с три думи...
Да, обичам Живота. За мен той е предизвикателства, стъпала (нагоре и надолу), уроци.

Кои са най-красивите гледки на света за теб?
Има толкова много красота около нас – изгреви, залези, морето (особено следобед между 14 и 16 часа – тогава се получава една слънчева пътека от безброй искрички по водната повърхност), цветята, детските очи…

Къде се чувстваш най-добре, „като у дома”?
У дома.

Какво ти дава сили да продължаваш напред в трудни моменти?
Отговорността пред децата ми, колегите ми, приятелите ми.

Кои хора са ти оказвали най-голяма подкрепа и влияние?
Прекрасното ми семейство – родителите ми, мъжът ми, както и шепа скъпи приятели. Особено съм признателна обаче на хората, които са ме предали или разочаровали по някакъв начин – от всеки един съм си вземала поука и съм благодарна, че животът ме е срещнал с тях, за да разбера, че има и такива хора. Това са „обици на ушите ми”.

Искаш ли да промениш нещо у себе си?
Имам си слабости, разбира се. Някои от тях бих искала да променя, други - не.

Намерила ли си призванието си?
Да, чувствам се на мястото си – работя това, което винаги съм искала – с деца, творци и книги.

Страхуваш ли се от смъртта? Вярваш ли в Живота след нея?
Страхувам се от страданията преди смъртта, от безсилието да помогна на близък човек, който си отива. Не зная дали има живот след смъртта, може би това е споменът, лекият полъх, който нежно докосва лицето в миг на пълно безветрие или пеперудата на перваза в рождения ден на човека, когото го няма вече...

А какво те кара да се чувстваш жива?
Работата, задачите, които чакат да бъдат решени, и хората – тези, които обичам и тези, които са ме наранили и разочаровали.

Какво е за теб самотата?
Понякога самотата е болезнена – тя стиска за гърлото и те души, разкъсва връзките с хората, изолира те и тогава животът губи смисъла си. Такава самота убива. Но има и друга самота – отрезвяваща, успокояваща, вглъбяваща, пренареждаща и вдъхновяваща за нов живот. Тази самота лекува.

Какво ти дава представа за вечност?
Звездите, звездното небе. Имах един много тежък и дълъг период, когато по цяла нощ седях на терасата, пиех кафе и гледах как Орион върви по небето.

Какви чувства изпитваш най-често?
Тъга от липсата на съпруга ми, благодарност, че децата ми са живи и здрави, удовлетворение от работата ми, вдъхновение за осъществяване на един дълго обмислян и очакван проект, по който работя, спокойствие и радост, които ми дават двете ми персийски котки.

Ако можеше да прегърнеш някой човек (известен или не), който не можеш – кой би бил?
Съпруга ми.

Имаш ли вътрешен мир?
Смятам, че съм уравновесен човек, но не съм безразлична към света около мен. Понякога ми идват в повече разочарованията (особено от близки хора), но бързо влизам в релси.

Какво е щастието за теб? Опиши един съвършен ден...
Кафе в 5 сутринта, поливане и разговор с цветята, „прически“ на котките и работа над поредната книга (цял един друг свят). И да знам, че децата ми са добре, макар и далече.

Какъв съвет би дала, според житейския си опит, на едно дете или на другите хора въобще?
Избягвам да давам съвети (особено ако не са ми ги поискали).

Какво може да те разплаче?
Всичко може да ме разплаче - книга, филм, песен, стихотворение. Разплаквам се от радост, от тъга, от писмата в плик с марки, които получавам от Африка (от едно съветско другарче – приятелството ни продължава вече 46 години).

А какво може да те накара да се усмихнеш?
Красотата наоколо – цъфнало цвете, прохождащо дете, старец и старица, хванати за ръце.

Ако си представиш живота си като пъзел, доколко е подреден той? Липсват ли още парчета, за да е цял и завършен?
Животът е жив пъзел, неговите парчета постоянно се менят – някои изчезват, други се появяват. В моя пъзел частиците бавно се нареждат и картинката става все по-завършена, но в средата има едно липсващо парче, една зееща дупка, която не може да бъде запълнена с нищо. Но и липсващите парчета са част от живота.

Какво цениш най-много в живота си? За какво чувстваш най-голяма благодарност?
Упоритостта да не се отказвам от нещата, които искам и имам сили да постигна. Благодарна съм за децата си и за приятелите в живота си.

Ако има нещо, за което не те попитах, а би искала да споделиш с другите – напиши го също...
Не предполагах, че това интервю ще бъде толкова трудно. То докосна много тънки струни в душата ми и я обърна „с хастара навън“. Благодаря за вниманието, Кристина!

четвъртък, 23 януари 2020 г.

Споделено от Таня Мир


Казвам се Таня Мирчева. През изминалата година завърших право в СУ „Св. Климент Охридски“, а в момента работя в адвокатска кантора. Повечето хора обаче ме познават под псевдонима Таня Мир, защото с него подписах двете си книги - „Откритие“ и „Легенди от Белинташ“, чиито сюжети потапят читателите в атмосферата на Древна Тракия. Преди месец в кината започнаха прожекции на пълнометражния игрален филм „Откритие“, създаден по дебютната ми книга.

 

Кои бяха най-хубавите моменти или периоди в твоя живот досега?

Най-хубавият период от живота ми започна, когато реших да се отдам на нещата, които искам да правя. Мисля, че именно сега съм в този период. Най-хубвите ми моменти пък бяха свързани с книгите и филмите, които с екипа ни създадохме, защото осъзнах, че е безценно да виждам как моята мечта се превръща и в тяхна, а после заедно я превръщаме в реалност.


А кое е най-трудното нещо, което си преживявала?

Никога не е лесно, когато човек се стреми да върви по свой собствен път. Въпреки това смятам, че ежедневните неща, които наричаме трудности са нещо нормално – да правиш онова, което искаш, винаги е означавало да се бориш.


В какво вярваш?

Вярвам в това, че когато човек истински иска да направи нещо, винаги може да намери начин.


Вярваш ли в хората?

Да, вярвам в хората. Разбира се, трябва да призная, че понякога се разколебавам, но тогава си припомням, че има хора, които вярват в мен и тази мисъл отново ме връща в правилната посока.


А в себе си?

Да, вярвам в себе си. Не го казвам като проява на самочувствие. Просто смятам, че за да успееш трябва да се отдадеш на неща, в които истински вярваш. Едва тогава и другите ще повярват в теб, и ще те подкрепят.


За какво мечтаеш? На какво се надяваш?

Казват, че разликата между мечтите и целите е, че при целта вече знаеш пътя, по който да осъществиш мечтата си. Откакто чух тази мисъл се стремя по-скоро да имам цели. Накратко: искам да продължавам да реализирам смислени проекти с екип от стойностни хора. 
 

Има ли нещо важно, за което не ти достига времето?

Не. Може да прозвучи странно, но когато имам по-малко време, това ми служи като катализатор, за да разбера какво наистина е важно за мен.


Важна ли е прошката в твоя живот?

Да, без нея човек не може да продължи напред.


Повече в миналото, в настоящето или в бъдещето живееш?

Стремя се да живея в настоящето и да се наслаждавам на дребните хубави неща в живота.


Харесваш ли нашето време?

Не, но пък от друга страна нашето време е единственото време, което можем да променим и да направим такова, каквото искаме да бъде.


Има ли място и пътуване, на които държиш най-много?

България и светът са пълни с прекрасни места. Всичко зависи от това с каква нагласа отиваш. Наскоро имах възможността да поживея в Шанхай, Китай. Беше изключително ценно за мен – когато се озовеш на другия край на света, осъзнаваш кое е най-важното за теб у дома.


Обичаш ли Живота? Какво е той за теб сега? Опиши го с три думи...

Да, определено обичам живота, заедно с всички малки и големи хубави неща, които ни поднася. Накратко: според мен да живееш пълноценно значи да обичаш, да създаваш и да оставяш хубави неща след себе си.


Кои са най-красивите гледки на света за теб?

Тих и спокоен залез след труден, но успешен ден.


Къде се чувстваш най-добре, като „у дома”?

Там, където ме разбират.


Какво ти дава сили да продължаваш напред в трудни моменти?

Мисълта, че има хора, които вярват в мен.


Кои хора са ти оказвали най-голяма подкрепа и влияние?

За щастие проектите, на които се отдадох през последните години, срещнаха подкрепата на доста хора и съм благодарна на всеки един от тях. В личен план обаче хората, които през цялото това време бяха до мен, оказвайки ми най-силно влияние бяха семейството ми и моите издатели – Денчо Михов и Петя Станева, които повярваха в мен и ме подкрепиха още в самото начало, когато дори самата аз не вярвах в себе си.


Искаш ли да промениш нещо у себе си?

Искам да се развивам и да стана по-добра в нещата, които обичам да правя.


Намерила ли си призванието си?

Да.


Страхуваш ли се от смъртта?

Не. В момента повече ме плаши мисълта да прекарам живота си без да съм живяла истински. 


А какво те кара да се чувстваш жива?

Да правя нещата, които обичам.


Какво е за теб самотата?

До теб да няма човек, който да те разбира.


Какво ти дава представа за вечност?

Един поглед към звездите в небето. Когато го направя осъзнавам колко сме мънички на фона на времето и тогава осъзнавам кои трудности или проблеми в живота ми са значими и кои не са.


Имаш ли вътрешен мир?

Да, мисля, че през повечето време успявам да го постигна. Не крия, че понякога е трудно, но в такива моменти се опитвам да мисля за нещата, които ме определят като личност и сякаш това ми помага отново да намеря вярната посока.


Какво е щастието за теб? Опиши един съвършен ден...

Ставаш рано и всъщност не усещаш кога този ден е минал, защото си го прекарал в смислени неща, които истински желаеш, а в края на деня се чувстваш удовлетворен.


Какъв съвет би дала на едно дете или на другите хора въобще?

Да внимават в какви съвети се вслушват, защото житейският път на всеки от нас е различен и няма универсална рецепта за щастие.


Какво може да те разплаче?

Всъщност, доста рядко плача... Вероятно необратима загуба.


А какво може да те накара да се усмихнеш?

През повечето време малък, мил жест е достатъчен.


Ако си представиш живота си като пъзел, доколко е подреден той?

Честно казано... не смятам, че животът прилича на пъзел. В пъзелите винаги има някаква логика, а в живота често не е така. Случвали са ми се неща, които са ме тласнали в посока, в която никога не съм си представяла, че ще се озова и все още не мога да си отговоря защо са се случили точно на мен. Мисля, че за добро или зло всеки от нас е имал такива моменти.
И все пак, ако трябва да оприлича живота на пъзел, то бих казала, че знам каква картина искам да се получи, но всичко останало тепърва ми предстои.


Какво цениш най-много в живота си? За какво чувстваш най-голяма благодарност?

Най-много ценя хората, които са до мен, подкрепят ме и ми помагат да се развивам. Благодарна съм именно на тях, защото без тях нямаше да съм човека, който съм.  
 снимки - личен архив на Таня

понеделник, 6 януари 2020 г.

Jean-Christophe Fadot shares...

Jean-Christophe Fadot is my pen-name, my artistic name.
I was born in France 62 years ago. So I am French. But before that, I think I was an American!
In fact, I sort of have memories of past lives. Not very precise memories, to be true, actually they are rather sketchy. Strong enough however, for me to know that each life is both long and very short, a mere point in a long series. We've all lived so many lives! That's what I am sure of.
I have memories from India, Japan, South America. In yet another life, I was an Indian from North America, I think. I even often see a landscape, I don't know why. Often it comes back into my thoughts.
It's on a plateau in the mountains. I think it was in Utah, in the U.S.A. today. Temperatures are rather cool and the air is pure. There are birch trees, the ground is soft, and I walk by a stream. I think I'm looking for fish, which I'm going to catch, at that time.
So I was born in France 62 years ago!
What struck me a lot in my childhood was the fact that the United States of Europe didn't exist. I was 10 or 11 years old and I used to say to my family: "One day, there will be the United States of Europe, it will be soon".
"You're dreaming "my grandmother's sister told me.
Well, she wasn't entirely wrong.
Still, I continue to dream. In fact, it has become one of my life's goals. I have kept thinking about this idea: why not make the United States of Europe? And why not even the United States of the Earth? That would be so much better, for everybody.
I was born into an artistic, cultured and original family. My mother played the piano, was a painter, and very spiritual. She was also a vegetarian and fed her family with organic food. At the time, it was really original!
My Dad had an immense culture and like my mother loved music. Once, while I was talking to him about Corneille, a 17th century French writer, he quoted from memory several pages of a play by this author, which he had learned 37 years earlier, and had not read again since.
I don't have his memory or his gifts, but I followed a bit of his career since he worked in finance: I work in economics.
In fact, the reason why I got interested in economics is quite a story, but the main reason is that I've always been interested in esotericism, that meeting between spirituality and rationalism.
So you might ask: "Hey, what's the connection between esotericism and economics?!"
Well, there is a connection. And a very interesting one, with that! So hold on a minute, I tell you all about it in a while!
Back to childhood: my interest in esoteric themes was innate, I knew there was something to it. When I was 13 years old I read a book on "Patanjali and Yoga". It made a big impression on me.
The following year I read an article about the Indian sage "Ramdas". Ramdas had had an inner spiritual revelation when his father gave him this prayer of adoration, this mantra "Om Sri Ram, Jai Ram, Jai, Jai Ram! "
It sort of became my mantra too. I used to repeat it often on my way to school. I loved the poetry of those words. I felt good within them.
Then, the following year, I read this sentence "When the student is ready, the Master is there". I liked this sentence, and I used to repeat it often too, it spoke to me, I didn't know why.
Still another year, a friend at school passed me a brochure written by Omraam Mikhaël Aïvanhov, a Bulgarian spiritual master who had settled in France. Master: meaning professor, instructor.
I was not ready, I am still not, but the Master had arrived, and his name was Omraam.
He became my spiritual guide, and I even met him. He was many years old and very wise. I was young and very foolish. But still, or perhaps because of that, he gave me very valuable advice for my studies. 
And this is how, after I started studying to become a soldier, I studied languages and then economics.
I'm married, I have two children, but I prefer to keep that part of my personal life apart. You have to have a secret garden!
So in this interview I will talk mainly about this idea that has always lived in me and wakes me up every morning: humanity could and even should unite, and it should unite knowing that its true country, its true nation, is the inner soul, the universal soul.
In fact, I even think that the only way it might unite is to find its soul, both individually and collectively.
Besides, this soul, the individual soul and the universal soul are very much connected. That's the key of the problem and the reason why it could be so powerful.
Finding this inner soul would be beautiful, on the scale of humanity. It would completely transform cultural life, artistic, musical and choreographic production, films. In fact all art.
But in addition, it would create the conditions for a planetary, collective and individual prosperity, of which I think we can't really have an idea at the moment.
To seek, find and live in this soul, this golden inner treasure we all share as human beings, is to begin to find one's individual identity and start perceiving all other beings in their subtle, almost immaterial, but very real dimension. Human beings or not human beings, for there are countless sorts of beings in the universe I think. 
This is it. That's the meaning of my life, my summary, the only thing I would like to say about myself, because everything else is so banal: I earn my living, I learn to play the violin, I make a little music, of probably little value and I sometimes write poems. Do stupid things too, all the times. So, nothing very original, I imagine!
But that one, this idea that humanity could unite by considering its inner part as a treasure shared on the scale of humanity, yes, it seems to me that this idea is interesting, that I can talk about it, present it, because I have worked a lot on this idea, and especially on how to concretize it.
Because it is this point that counts: how to concretize the idea that humanity could unite.
And this is where the link between esotericism and economics is interesting: esotericism describes very well this inner part of humanity, its soul. And it has done so through millennia, cultures and continents. Economy, on the other hand, allows this soul to live on earth in good material and practical conditions.
This is why I began studying economics a long time ago, and especially business economics, that is to say, business economics as the way to concretize ideas by creating social value through the creation of a company, or what amounts to the same, through the creation of products and services within a company, or an organization, or even within an administration.
It is often said that the economy is materialistic, etc. But not at all! It can, of course, be materialistic, that is to say narrow, low-ceilinged, or selfish, etc. It's even often the case, in fact, okay.
But in reality, in itself, creating a business, i.e. providing or helping to provide products or services, is a very esoteric process, which can be very spiritual.
In fact, I don't think there are many processes, many human manifestations that can be so spiritual. It's quite a story. I wrote an article, in English, to summarize this point of view.
Basically, my point is that if you know some of the esoteric knowledge, you can use this knowledge to optimize the process of economic creation, of creating social, even business value.
As a student of O.M. Aïvanhov teaching, I had access to esoteric knowledge, so I tried to better understand that connection between economics and esotericism. Back in 1984 I wrote my Ph. D. thesis about this, and have worked on this theme ever since.
In fact, business life not only might or could, but in my opinion should become both very spiritual and very profitable with the help of esoteric knowledge. And even more important than that, it could become the pivot of social value creation.
Two years ago, in Colombia, I met the founder of the most important esoteric bookstore in Bogotá, one of the most beautiful bookstores in the world, in fact. She showed me this place she had created, with tens of thousands of books, conference rooms, rooms for therapists, etc., and I told her "See, for me, creating a business and saying a prayer are two very similar processes: in both cases, it is a matter of concretizing spiritual forces, and in this case a business, the building of the business can be a temple. »
She looked at me, wiped a tear from her cheek and said, "In fact, this is exactly the idea for which I created this company and made the plans for this building.”What have been the best moments or times in your life so far?
From the point of view that I have just outlined, that is to say not from the point of view of my personal life, family life, etc., the best moment of my life was when I met the Teaching of Omraam Mikhaël Aïvanhov through a brochure that a friend was reading in the school where I was studying.
Something attracted me to this brochure, my friend looked at me and said, "It is very interesting, it is about harmony, a comparison between the Beatitudes of Jesus and the Beatitudes of Buddha.”
That was true. It was very interesting. That brochure changed my life. It was in 1974.

And what's the hardest thing you've ever experienced?
One of the hardest times for me was when for several months I couldn't find work after school and military service. I had very little money. It was complicated. Something trivial, I guess. There, I learned one thing: that unemployment is very hard also because you are isolated. It's at least as hard as to live on with little or no money.

What do you believe in?
In the ability of nature, of which we are a part, to regenerate itself constantly. We are part of creation, part of the Universe, part of the Earth. Our thoughts, our intelligence, are only a part of this life that thinks and loves through each of its components, through each cell composing a tree, a stone, our bodies. We breathe, think, love. I think everything does so, in different ways and forms.
For example, I think that a sun, that is to say a star, thinks and loves. The Universe thinks and loves, and therefore creates, concretizes, makes. So, whatever the problems, situations, even the despair, we face or may cross, it does not matter so much in fact, because in the same minute when you might think all is over, life continues to create, to work, to heal, to regulate, in short – to create beauty. I believe only in that, which includes everything and therefore excludes nothing.

Do you believe in people?
In the same proportion that I believe in the capacity of nature, of which every human being is a part, to regenerate itself, in short to perfect itself.

Do you believe in  yourself?
The same thing: I am a small human being, ridiculous and insignificant like everyone else in many ways, but brilliant and luminous, like everyone else, whenever, creatively, artistically, socially, in family life or with friends, professionally, etc., I can represent, embody, manifest a bit of what we might call the inner sun of reality, of life. In other words – when we try to express the better part of life itself: generosity, intelligence, light, symbolically. In short, when we try to live in beauty.

What do you dream of? What do you hope for?
Of the United States of the Earth.
That is to say of a planetary, decentralized organization, respectful of nature as well as of the human being in all its components and cultures.
The United States of the Earth as a modest organization, however, mostly decentralized, soft, benevolent, cool, almost forgotten behind the splendor of a human civilization that will have put the human soul, in other words the Universal soul, at the center of its social ideal and reality.

Is there anything important you don't have time for?
I consider time as a tension, that is to say that when we feel we don't have time, it is generally because we become aware both of the interest of something: of a reading, a practice, visit a friend, etc., and of the stupidity of our personal organization which excludes us from the possibility to have time for the aforesaid.
There are 24 hours in a human life, which is gigantic in reality. 10 minutes a day for a few years would be more than enough for each of us to create half of the masterpieces that every nation is proud to display in its museums. But we don't do so because we find time for so many other things.
Lack of time is an indicator of our personal disorganization, and I am a very good example of that.

Is forgiveness important in your life?
Probably yes. Not that I am very strong in this field actually, but at least I know from the teachings of Omraam Mikhaël Aïvanhov that forgiveness – when one has suffered injustices, things like that – closes the breaches in one's aura through which many vibratory disorders could otherwise infiltrate.
Bad vibrations in short, which will be transmitted to what is called the energetic or etheric body, which is in direct symbiosis so to speak, with the nervous system of the physical body, and from there with all our organs.
In short, to forgive is to protect one's health, which is recommendable. Also, compared to all the absurdities I've been able to do on my own, I suppose forgiving others is the least I can do.

Do you live in the past, in the present or in the future?
Ah, that's my weakness. Not enough in the present, too much in the past, whose secrets I love to discover, and a little too much in the future, which I like to imagine as more golden than today. Not golden bling-bling, though! Golden, in the sunny, joyful, simple sense of the word.

Do you love our time?
Then yes, absolutely, and for a reason that perhaps not so many people see, I think. The main reason I love our time is that there have never been so few wars on Earth than nowadays. And also because, collectively at any rate, we have never been as rich as we are today.
Which, moreover, is linked to the fact that there have been fewer and fewer wars, conflicts and victims since 1945 and the creation of the United Nations.
This does not mean that there are no more conflicts, victims or misery, obviously not.
But because information about them is becoming more and more available, producing the collective impression that there are more and more people who are victims of wars and conflicts should not hide reality. Our collective feeling is very understandable, but quite misleading. The statistical reality is quite the opposite and we should talk more about this positive, long lasting trend.
Information about conflicts and problems is becoming more and more instantly available, yes. But this does not mean that there are more horrors today than there used to be.
In fact, not at all. Humanity is doing better, for many reasons, and that is why I like our times: it is becoming aware of its defects, its problems, and is beginning to find solutions to the problems that it has been creating for millenniums in reality.

Is there a place and a journey that you like the most?
In fact, every time I go to a country or a place in France that I don't know, or that I already know and rediscover, I'm happy.
By the way, I think that life or our choices, when we can travel for sightseeing, often take us to places where we have already lived, in a previous life. It wasn't always happy every time, but even then, things come back.
I love Colombia, I discovered Bulgaria in July 2019 and I find this country just extraordinarily endearing. Bulgaria has a huge future and it should become aware of it. But the USA, not all of today's America however, is still number one for me, though. I like their optimism because I think that is how we may better the world.

Do you love life? What is it for you now? Describe it in three words, please.
How can you not love life?! Yes, we get hit in the face all the time, it's true, and it hurts, but still, what incredible energy life brings with it! What capacity each day, each hour offers to regenerate everything, to transform everything, it's extraordinary! Fan of life.

What are the most beautiful views in the world for you?
No hesitation, and it won't make anyone jealous!
The most beautiful view in the world, by far, is the one I see from my terrace, in the morning at 4 o'clock – of stars, cosmos and the Universe. And, at the same time and the same place – 4 am on my terrace – the view of my bowl of super-hot coffee, with honey and pollen.
The two together, the bowl of hot coffee and the super blue night full of stars, that’s just happiness.

Where do you feel best, like at home?
Anywhere in the world looking at stars at 4 am. And with my darling, wherever we are.


  
SwitzerlandWhat gives you the strength to move forward in difficult times?
The certainty that my life has meaning, that each and every life, and every part of it, have meaning. The certainty that you come to Earth with an agenda and things to get through.
In doing so, one makes mistakes, yes, but there is a logic to everything, so you have to keep moving forward.
This logic of everything, of the universe, this "invisible" world that organizes everything and takes into account everything that we decide to do or not do, well or not very well, this hidden, serene and breathing power, it is the lung that we all have, and for me too – it is my lung. Besides, it's free! This is a free coaching resource.

Which people have given you the most support or influence?
A lot of people. But the most important one: Omraam Mikhail Aivanhov. He was born in Bulgaria, had been a disciple of Peter Deunov - Beinca Douno being his initiatic name – ever since he had met him in 1917 in Varna. Then he came to France to bring his teaching here – that was in 1937, I think. With the years, he developed his own identity as a spiritual guide, while promoting and extending the teaching of Peter Deunov.
I have an “anecdote”. This summer, in Bulgaria, in Aïtos, in a place where spiritual master Peter Deunov once came and gave lectures, I had the chance to play some piano, just for me, for some minutes. Well, not very well, but I played the piano anyway. There was a picture of Peter Deunov on the wall, near the piano.
When I finished, I looked up, and through his picture I had the impression that I could see him, living. He was there, looking at me, so to speak! And the impression I got in that moment was that my playing the piano had not indeed been the musical event of the century. In fact he was almost hilarious! But still, he was there, looking joyfully at me. It was a striking moment. I felt him as very young, like in his twenty-fives, very alive, joyful.
I am very much linked to American clairvoyant Edgar Cayce, too. This is quite a story to tell, but this will be for another time!

Do you want to change something about yourself?
Yes: the fact that I'm scattered in multiple projects that lead me not to make much progress on them, most of the time.

Have you found your calling?
Ah yes, completely. When I was very young, at the age of 11 or 12, I knew I had to write a book. I didn't know which one, but I knew I had to write one.
Then, when I was 24 years old, after my studies, I finally knew which book I had to write: it had to be about the esoteric history of the planet. In other words about the influence of esotericism in human civilization, whose next step is the creation of the United States of the Earth.
However, by then, I didn't yet know what form it would or should take, so I tried it in different ways over the years. I wrote a novel, two somewhat illegible essays, a – very long – play in Alexandrian verses, but nothing did really work. I was not satisfied with those pieces.
Then in 2002, I found out: the book had to be like a reportage. I did not have to convince anyone: I had to write what has happened in the history of the humankind and what is happening nowadays to this connection between the human civilization and the esoteric knowledge.
From that day on, it took me a dozen years, and many 5 am to 7 am sessions, to write and finally publish "The Birth of a Planetary Civilization - Philosophy, Politics and Economics of the New Age".
You can find it on Amazon, or on my blog https://nouvelage.net

Are you afraid of death? Do you believe in life after it?
Death seems to me a very superfluous concept, a truly useless one.
I think that no one ever dies. No human being has ever died, in fact. Perhaps, in very exceptional cases, which esotericism describes, for totally ignoble and irrecoverable beings, despite the many chances/lives received to make up. But otherwise, most generally, death is just a curtain coming down on the theater stage. You see the curtain, you're sad for the actors are gone, but they're alive and well!
At some point, the physical body ceases its functions, yes. But the beings, ourselves, we never die, ever.
Further, I think there's nothing to believe in such a matter: we should know, not believe, and there is quite much scientific research available now on this point.
We live in our physical body while we are on earth. Besides, we live in it here during the day, but not at night, when, sleeping, we leave our physical body for a few hours, sometimes not very far away, but that's another story.
Then, when the physical body is no longer functional, we leave the physical plane of the earth, we live elsewhere, as we did every night, well, every time we slept, with a few more differences perhaps.
Basically, we live, and will always do so.

What makes you feel alive?
A meal from my sweetheart, truly. Because there is love in it. Hearing music from Berlioz, Haendel or Mendelsohn. A song, any song from the Boswell sisters, those forgotten angels. The memory of the stars when I drink a glass of water.
I mean, when I can feel the stars in the glass of water that I am drinking – not every day, OK – but when I do feel them at that moment, then I know I'm alive, I really do!

What does loneliness mean to you?
Theoretically, I guess you're never alone, really. You can be sad and lonely, yes, but basically the universe is ours, it's multiple and immense, and offers an immense company. This is something we and I should never forget.
Now, the other side of the story is that the company of others is the best part we may have of this global company, and I personally do love this part!

What gives you an idea of eternity?
Breathing.

What do you feel most often?
The desire to help humanity create the United States of the Earth.

If you could embrace someone (known or unknown) who you can't - who would he or she be?
Let's see... Perhaps Nefertiti, Akhenaten's wife. What grace! But kissing her? Meet her instead, and have quite a talk. By the way, where is she hiding? Perhaps she's reincarnated?! Or not! Wherever she is, I'd like to speak with her, for she inspired my hero, Akhenaten!

Do you have inner peace?
When I play the electric guitar, yes.
Well, I don't play it very well. Not even well at all. Ok, let's face reality: in fact, I am desperately bad at it. But still, I do have peace when hearing electric guitar! God in rock, the divinity of reality in that rocky, earthy, technological sound of my maple electric guitar! Then and there, yes, I'm in peace.

What is happiness for you? Describing a perfect day...
Happiness?! Ah, I guess happiness is being in tune, breathing with the universe. It happened to me a couple of times in my life. It happens to all of us, I mean, to breathe in the global rhythm.
It may be when we vacuum, or drink a glass of water when we've just about solved our problems, or see the beauty, in short the soul, in our companion's face for one fleeting, eternal second. At that point, happiness comes, and it never comes alone – it often brings with it the understanding of many things.
A perfect day is a day in rhythm. You might be anywhere, stuck in a tunnel by traffic jams, struggling to finish a report in your office, solving a difficult point, or on top of a mountain… At least if you thought of bringing another, dry T-shirt, or grumbling about that idiot, in other words – yourself, who this morning had that crazy idea to bike his way downhill to take the bus, while now, it's evening, and you have to bike back home uphill...
Well, whatever the conditions, if you're in the global rhythm, happiness is there. It may be hidden a little by the circumstances, but still, it's there, and it's always smiling. Big.

What advice would you give, based on your life experience, to a child or to other people?
Dream of beautiful projects and how to have them become real.
Also, to keep this sentence, preciously, that a friend of mine gave me when I wanted to stop studying: "The roots of study are bitter, but its fruits are sweet".

What could make you cry?
A romantic Korean TV show. They're too nice, it's too beautiful! I mean, the Korean shows my darling watches. They are romantic, with noble feelings, they are inspiring, aesthetic, modern, funny. They have everything.
So you might say: "What?! You don't cry because of wars and things of the sort?!"
No, I think in that case, we don't have to cry, we have to act. And my act against wars has been to promote the idea of a re-united world. Because it is the last thing we think of, and is the first we should think of, even if it is far away.
To cry, I choose my themes. And romantic Korean series are the perfect match for that!

What could possibly make you smile?
Charlie Chaplin. Unequalled, I think. Total genius. Smile, in my case, is slightly underscored.  
If you think of your life as a puzzle, how is it organized? Are there any other pieces that lack or it is whole and complete?
I will have completed my puzzle when I have helped to make the United States of the Earth. So, there are still one piece or two missing, let’s say, but I'm confident. I will find them :).

What do you enjoy most in your life? What is the thing you are most grateful for?
The taste of bread, the flavor of the stars, the warmth of a wood fire in winter, the singing echo of stars in the night in Provence.
The golden blue sky in reddish, carmine dawn, the scent of spring at dew time.
And my darling's presence. But I said I wouldn't talk about it.

If there's something I haven't asked you, and you want to share with the others - write it down too, please…
Here it is: it' my motto: "Change the world! It's yours".

Thank you for everything you shared! And I wish you success in achieving your dream and goal!