Страници

Страници

сряда, 10 октомври 2018 г.

Диана Дафова споделя...






Диана Дафова е родена в София през 1962 г., в семейство на професионални музиканти. Още на 5-годишна възраст започва да се занимава с музика. Завършва Музикалното училище „Любомир Пипков”, специализирайки класическо пиано. Продължава музикалното си образование в Музикалната академия в София, където специализира пеене и пиано. Учи също история на музиката.

Започва соловата си кариера през 1985 г. Получава специална награда на конкурса „Мелодия на годината”. Дълги години Диана живее и твори извън границите на България. Носител е на златна награда „Реми“ от 43-тия международен филмов фестивал в Хюстън, Тексас – трети по големина в САЩ. Тя участва със свои песни  в множество концерти в България, Полша, Словакия, Румъния, Гърция, Турция, Белгия, Германия, Италия, Австрия, САЩ и Индия. Участва и в много национални и международни телевизионни програми. Музиката ѝ е комбинация на елементи от различни жанрове, стилове и култури, и има уникално звучене. Диана композира песните, които изпълнява, а текстовете им включват повече от 16 езика. Певицата, получила световно признание, участва активно в работата на Върховния комисариат на ООН за бежанците и е специален представител на тази организация за Европа. Две от песните в албума ѝ „Каризма - Духовна красота“ са избрани за диска Voyces United for UNHCR, всички приходи от световните продажби на който са предназначени за подпомагане на бежанци с проблеми.


Сенатът на Тексас ѝ връчва Прокламация No: 470 - „за изключителни заслуги в областта на изкуството и посланията ѝ  за мир”. Наричана е още "Духовния глас на България". Нейната песен  “Аадия” (думата означава “Вселена, Космос”) от албума “Звуци на земята” привлича вниманието на НАСА. Певицата присъства като специален гост на изстрелването на совалката „Колумбия”, която носи песента в Космоса – това е един от изключителните моменти в нейния живот и в нейната кариера. Също така е имала кореспонденция с папа Йоан Павел II. По специална покана, миналата година се среща във Ватикана с папа Франциск и получава благословия от него за глобалния ѝ културен проект „Един свят в хармония”. 






Едноименният ѝ авторски спектакъл с балет „Арабеск”, народни певици, оперни певци и музиканти, и специално подготвена за него мултимедия беше представен при огромен успех в София и в Пловдив през ноември 2017 г. Избрана е от индийското правителство да представя в световен мащаб, от 2 октомври тази година, любимата песен на Махатма Ганди, по случай 150  години от неговото рождение.

Личният ѝ сайт е:



Кои бяха най-хубавите моменти или периоди в твоя живот досега?
Благодарна съм, че съм имала много хубави моменти и в професионален, и в личен план. Това са моменти, които ми дават чувство на радост и удовлетворение, за които човек се бори и цени. Семейните празници ми носят това усещане, както и постиженията на моите близки, щастлива съм, когато прекарвам време с дъщеря си и когато тя обсъжда с мен творческите си проекти. Пътуванията на екзотични места ме зареждат и изпълват със сила и вдъхновение.
В професионален план, това са многобройните срещи с публиката, когато, в резултат на това, което отдавам от себе си, ми връщат силната емоция с възторжени аплодисменти и топли думи към мен. Осъществяването на нова творческа идея ме въздига, реализацията на нова авторска песен с послание е прекрасно чувство... Получаването на награди и признания също са незабравими и щастливи моменти, които са част от пътя.


А кое е най-трудното нещо, което си преживявала?
Най-тежко съм преживявала моментите, когато близките ми са били в опасност за живота - катастрофата на дъщеря ми, сериозни заболявания на моите родители. В такива ситуации се мобилизирам и се боря с всички сили, за да им помогна и да преодолеем изпитанията. След това обаче съм напълно изтощена.
Силна душевна и емоционална болка изпитвам и при разочарованията си от хора, които съм допуснала близо до себе си, но са злоупотребили с моето доверие и добронамереност.


В какво вярваш?
Вярвам във Висшата сила, която организира Вселената и има свои закони. Вярвам в духовното начало и смисъл на живота. Вярвам в доброто, въпреки всичко.

А вярваш ли в себе си?

Да, вярвам в себе си и най-вече в себе си, защото знам какво да очаквам. Намирам се в етап на живота си, в който се познавам добре и се харесвам - чувствам се комфортно със своята същност.


За какво мечтаеш?
Мечтите ми са големи, защото мисля мащабно. Новият ми глобален проект "Един свят в хармония" показва много ясно какви са убежденията и намеренията ми. Мечтая да видя и почувствам осъзнаването на човечеството и обединението му в изграждане на хармоничен свят. Вярвам, че това е възможно и не само мечтая, а упорито работя в тази насока.




сцена от спектакъла "Един свят в хармония"



Има ли нещо важно, за което не ти достига времето?
Аз съм много деен човек и винаги работя успоредно върху няколко различни неща. Да, имам проблем с времето, но се научих да го организирам добре и това ми помага да се справям. Нямам време за губене.


Важна ли е прошката в твоя живот?
Прошката е важен и осмислен акт. Мога да прощавам, по-трудно е да забравям.


Повече в миналото, в настоящето или в бъдещето живееш сега?
Уча се да живея пълноценно в настоящето, като то е базата за изграждане на бъдещето. Погледът ми е устремен към бъдещето и насочвам усилията си, за да реализирам намеренията си. Житейският опит доказва, че не винаги нещата се случват, както ги планираме, но е важно човек да има крайна цел, а пътят, по който ще стигне до нея, може да се променя. Миналото е, за да се поучим от него, но не е добре да сме тясно свързани и зависими от него.



 Харесваш ли нашето време?

По-романтична и чувствителна натура съм, и понякога комерсиалните нагласи и култ към материалното, присъщи на нашето време, ме стряскат и се чувствам неадекватно. Нашето време е време на големи промени в световен мащаб, на смяна на приоритетите и правилните избори. Това е интересно време и е вълнуващо да съм част от него.


Има ли място и пътуване, на които държиш най-много?
Да, разбира се, че имам предпочитани дестинации за пътуване, но приемам предизвикателствата на новите места с вълнение и интерес. Много пъти съм посещавала Индия и Италия - привличат ме като с магнит.


Обичаш ли Живота? Какво е той за теб сега? Опиши ми го с три думи.
Да, обичам и уважавам Живота. С три думи: дар, шанс, усъвършенстване.


Кои са най-красивите гледки на света за теб?
На първо място за мен е гледката от Кръстова гора в Родопите. Гледките при Ниагарския водопад и водопада Виктория са впечатляващи. Парковете-резервати в Южна Африка са изумителни, например Крюгер парк. Планетата ни е красива. Има много прекрасни места.


Къде се чувстваш най-добре, като „у дома”?
Най-добре се чувствам у дома, в България.


                          С Райна Кабаиванска



Какво ти дава сили да продължаваш напред в трудни моменти?
Вярата и моят оптимизъм..


Кои хора са ти оказвали най-голяма подкрепа и влияние?

Много са хората, които са оказвали влияние в живота ми - родителите ми, учители, колеги и приятели. Интересното е, че дори хора с негативни намерения и недоброжелателни действия са оказвали положително влияние в живота ми, защото именно те са изградили моя устойчив и силен характер. През последните години разчитам най-вече на подкрепата на съпруга си и дъщеря си, както и на доверието на моите родители в мен.


Искаш ли да промениш нещо у себе си?
Да, нужно ми е повече търпение.


Намерила ли си призванието си?
Да, със сигурност. Щастлива съм, че развивам тези качества, които са най-силният ми потенциал. Към тях във времето се добавят и нови умения. Прекрасно е човек да се "движи" в живота си, да не е в емоционален и интелектуален застой.


Страхуваш ли се от смъртта? Вярваш ли в Живота след нея?
Не се страхувам от смъртта, но се страхувам от загубата на близки хора, защото много ги обичам. Надявам се животът да ми даде достатъчно време, за да осъществя това, към което се стремя. Вярвам, че душата е вечна и продължава своето развитие и усъвършенстване след физическата смърт.


А какво те кара да се чувстваш жива?
Движението - и в пряк, и в преносен смисъл. Работата ми, творчеството, което създавам, общуването с близките ми, пътуванията.



   Певицата със своята дъщеря - Лили Сотирова, която е художник и моден дизайнер



Какво е за теб самотата?
Аз не изпитвам самота, дори когато съм сама със себе си. Собствената ми компания ми е интересна, удовлетворяваща и градивна.


Какво ти дава представа за вечност?

Вселената, Бог, душата.


Какви чувства изпитваш най-често?
Имам позитивна нагласа към живота, което ми помага да се справям в трудни моменти. Не губя оптимизма си, независимо от обстоятелствата. Радвам се на живота и в добри, и в трудни периоди. Хората търсят моята компания, защото казват, че ги зареждам положително. Добронамерена съм, но не търпя несправедливостите.


Какво е щастието за теб? Опиши ми един съвършен ден...
Щастието не е постоянно състояние. Има щастливи и специални моменти, които определят живота ни като успешен или не. Щастливите хора са тези, които живеят в синхрон със себе си - и в личен, и в професионален план. Щастливи са тези, които имат чиста съвест и дават най-доброто от себе си на околните.

Няма съвършени дни, но именно това прави живота интересен. Има пълни и смислени дни, които могат да бъдат различни, например пътуване със семейството, подготовка и изнасяне на концерт и контакт с аудиторията, среща на чаша вино с приятели или просто успешен работен ден с реализация на нови идеи.




сцена от спектакъла "Един свят в хармония"



Какъв съвет би дала на едно дете или на другите хора въобще?
Имам принцип да не давам непоискани съвети. Животът е многостранен и нещо, което е добро за мен, може да е в противовес с друг човек. На дете бих казала преди всичко да вярва в себе си, да има мечти и да не се отказва от тях, докато не ги постигне.


Какво може да те разплаче?
Силно вълнение от болка или радост, а понякога дъга в небето или бяла пеперуда...


А какво може да те накара да се усмихнеш?

Много неща - прегръдка, красива природа, песен, вкусна храна, усмивката на друг човек, добра дума, слънцето, планините, пълноводна река, пчела, събираща мед, или просто чаша ароматно кафе.



Ако си представиш живота си като пъзел, доколко е подреден той? Липсват ли още парчета, за да е цял и завършен?
Основата е поставена, както и видът на изображението. Липсват детайли от горната част, за да е завършена картината.


Какво цениш най-много в живота си? За какво чувстваш най-голяма благодарност?

В различните етапи от живота приоритетите се променят. Ако преди поставях на първо място личните си планове и кариера, то сега за мен най-важно е семейството ми.
Благодарна съм за всичко, което имам, а също и за това, което нямам, но се старая да постигна. 


(снимки: личен архив на Диана Дафова,
автор на портретните снимки - Калин Руйчев,
автор на снимките от спектакъла - Антон Марков)



 Благодаря за интервюто! За мен е чест и радост! Всичко най-добро и занапред!


Няма коментари:

Публикуване на коментар