Страници

Страници

петък, 16 март 2018 г.

ЗА МЕЧТИТЕ И НАДЕЖДИТЕ НИ...ЧОВЕК Е ТОЛКОВА ГОЛЯМ, КОЛКОТО СА ГОЛЕМИ МЕЧТИТЕ МУ
 
Какъв би бил животът ни без мечти и надежди? Замисляли ли сте се? А изживявали ли сте го?... Обикновено такъв живот е много по-труден, болезнен, измъчен. Защото, по принцип, ако един човек мечтае – то значи обича живота (си), има цели и се радва на дните си, вижда смисъл и има надежди, има цел и посока пред себе си. И по принцип – ако не може да мечтае, а би искал – значи е отчаян, паднал духом... Разбира се – има щастливи изключения. Има хора, които не живеят с мечти и надежди, просто защото живеят пълноценно в настоящето и вярват в бъдещето. В по-доброто бъдеще. Такива хора имат духовна сила и увереност, като цяло. Увереност, че всичко е за добро. Дори и лошото. И все пак – един поглед напред, към идващия ден, никога не е излишен. И е толкова хубаво, ако можем да отправяме такъв поглед напред спокойно, с хубаво очакване, с вяра и надежда /клише, но нужно!/. Да имаме хубави представи и предчувствия за бъдещето – какво по-ценно от това?! Това винаги прави животът днес също по-добър. По-усмихнат и ведър.  Надеждата... Последното човешко „оръжие” срещу злото в живота. Последната крепост. Изконна човешка потребност и същност.
Нека сърцата ви никога да не остават празни откъм надежди и мечти. И нека се сбъдват най-красивите мечти! Само не ги забравяйте, не ги изгубвайте по пътя и не ги заключвайте в тайно чекмедже в ума си, с надпис: „Невъзможно”...
А сега следва едно красиво „море от мечти” в отговор на въпроса ми: „За какво мечтаеш? На какво се надяваш?” – нека вълните му стигнат далече и да залеят бреговете на нашия свят с цветове... И с очакване на доброто, което може да предстои...

Мечтая да участвам в значими събития като тези, в които са участвали Левски и Ботев, Мартин Лутър Кинг и Ганди. Мечтая кауза като техните да осмисли и моя живот.”
Димитър Татарски
~
В личен план мечтая семейството ми е да е здраво и всички да се подкрепяме, да изживяваме миговете на щастие пълноценно. В професионален план мечтая професията „писател” да не е имагинерна, както е в момента в България. Мечтая да имам литературен агент, който да се грижи за интересите ми, а моята работа да е свързана само с писане и осигуряване на хубав живот на семейството ми. В общочовешки план се надявам хората да се вглеждат в човека срещу себе си и да си дадат сметка, че мачкайки другия, те късат от душата си и я тъпчат в калта. И накрая ще останат без душа – бездиханни кукли, манипулируеми и слаби като напукани порцеланови фигурки.
Валентин Попов
~
Мечтая си за собствен дом, спокойствие и здраве. Надявам се да възпитам сина си да е добър, силен и стойностен човек.
Оля
~
Надявам се да извървя пътя си с достойнство. Мечтая за свобода. И да съм полезен за другите.
Един Приятел
~
Мечтая да се сбъдне един сън на майка ми, в който е сънувала, че три деца я спират за автограф, защото съм известен и ме харесвали. А истински се надявам в българската политика да попаднат повече родолюбци, които ще поставят страната и народа ни пред личните си интереси. Искам тук да се подобри стандартът на живот и най-кадърните млади кадри във всички области да не напускат България, а да имат едни прилични за реализация условия.

Ивайло Иванов-Бате
~
Мечтая   децата  да живеят  в един  по-спокоен  и сигурен свят без войни  и не искам един ден, ако имам  свое дете, то  да  гледа  как се убиват  хора по  телевизията, защото  така правя агресивно детето си по пътя на подражанието и копирането  на образеца.
Иво Сивов
~
Вече за нищо, освен да ме халоса някой тлъст джакпот.
Радост Даскалова
~
Ако съществото ти се разгръща в пълнота, няма смисъл да мечтаеш… Всичко, което ти е необходимо, вече е тук! И всеки миг е благословение! Да, имам мечта – искам да помогна на хората да усвоят това изкуство – изкуството да живеят толкова пълноценно, че в душата им да изгреят и седемте цвята на дъгата.
Борислав Русанов
~
Да мечтая, да си фантазирам, е било винаги част от мен, а и си мислех, че с всички е така. За съжаление, сред клиентите ми срещнах хора, които са забравили или са си забранили да мечтаят. Наистина смятам, че човек без мечти е като кола без гориво. Няма какво да го придвижва напред.
Виктория Леви-Реувен
~
Мечтая за мир. В нас и около нас. Надявам се да го постигнем.

Елена Денева
~
Мечтая си за един по-съвършен свят, но без излишни претенции към несъвършената ни природа с освободеност в стремежа към постигане на близост и откровения, поне в съприкосновенията ни със самите себе си. Надявам се на кураж да преодолеем отчуждението.
Надя Луканова
~
Имам много мечти. Те са идеални. Надявам се на осъзнаване, подем и полет на човечеството към Съвършенството... Във всякакъв възможен смисъл. Живот в Любов и Сияние.
Рослин
~
За Мир, Любов и разбирателство между хората. Надявам се хората да си поставят високи идеали: хубави, светли, възвишени и да работят за постигането им. Надявам се това, което Учителят е оставил за българския народ да се разпространи и сред другите народи, и да заживеем в Епохата на Водолея…
Мечтая да срещна сродната си душа. Чакам я.
Георги Карамихайлов
~
Като типичен представител на зодия Риби обичам да мечтая, даже много ме бива в това  Имам свои лични и професионални мечти, както и по-глобални мечти, но се старая да не се загубвам изцяло в мечтаенето, а да присъствам в живеенето (осъществявайки мечтите си ).
Динка Колева
~
Мечтите ми в момента са свързани изцяло с детето ми. Синът ми е вече голям, работи и се справя с живота си. Но аз, като всяка майка, докато не го видя, че наистина е взел нещата в свои ръце няма да съм спокойна. Мечтая просто той да е здрав, да е спокоен, щастлив, уверен и да има семейство някой ден. Надявам се това да се случи.
Йоланта Делибозова - Йоли
~
Мечтая да оздравея, да проходя, да мога да живея пълноценно и да оставя нещо значимо след себе си.
Цветелина Вълкова
~
Мечтая за един по-добър живот, за един по-добър свят за нас хората. За себе си мечтая да имам здраве, другото ще го постигна. Мечтая да се събудя утре сутринта.  
Мариян Гяурски
~
Иска ми се да живея в едно по-съзнателно и свързано с Любовта, Мъдростта и Истинността общество. Но вместо да се опитвам да променям другите, се старая аз самият да съм това, което искам да видя в хората наоколо си. Мечтая често, но когато си поставя цел, съм готов да я следвам с десетилетия. Защото целите, които следвам, идват от Същността ми.

Орлин Баев
~
Имам ужасно много мечти. Красиви, сини и топли, но избягвам да ги мечтая. За мен строенето на въздушни кули е само и единствено разхищение на така ценната ми емоционална енергия.
Атанас Филипов
~
Мечтая да си имаме рожба, да сме щастливи заедно, да имаме възможност да си живеем на Балкана. Понякога се надявам на чудо, защото не всичко е в нашите ръце. Надявам се на Милостта Божия и на Неговата любов!

Цанка Велева
~
Мечтая красиво – за здраве, мир, любов, благоденствие, хармония..., защото казват, че Животът е такъв, каквито са мечтите! Ако се стремим да реализираме красивите си мечти вътре в нас, то и светът ще бъде „измечтан“ от всички нас - здрав, мирен, любвеобилен, хармоничен, благотворен...
Румяна Узунова
~
За съжаление нямам мечти, но се надявам света да стане едно по-добро място за обитаване.
Андреана
~
Мечтата ми е да говоря на живо пред 10 000 човека за смисъла на живота.
Радостин
~
Не бих казал, че мечтая. Смятам го за нещо отвлечено – все едно да искам нещо, но да не правя нищо по въпроса, а само да въздишам по него. Аз имам конкретни цели. И планове за реализирането им.

Ивайло Белев
~
Мечтая за един свят, изграден върху любовта и единството, където нищо няма да стои между любовта на всички мои братя и сестри по цялата Земя. А надеждата... надеждата ми е да съм жив да видя този свят.
Не-Ум (Свилен Радев)
~
Мечтая за машина на времето! Мечтая си за простички неща- за повече добруване, спокойствие и благодат! Мечтая за кутия за спомени, в която да пъхам всички чародейства! Мечтая или по-скоро желая да имам времето да пиша, играя, да раждам чудеса в очите на хората, да се отдавам на работата с деца. ,,Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му”, нали така беше? Мечтая да прочета всичките книги на света! Да си съградя едно местенце, през чието прозорче да се подарява Любов! Мечтая за това, че един ден ще си купя билет за нощта и ще пътуваме...Най-приказните неща се случват преди изгрев... тогава, когато все още е тъмно! Мечтая за изтриване на човешката кал и събуждане! По повод мечтите - Спомняте ли си какво иска Плашилото от ,,Магьосникът от Оз"? Иска мозък! Спомняте ли си какво направи той? Пожертва се, оставяйки се да бъде изгорен до смърт - всичко това, за да получи мозък! И вижте какво получава - парче хартия! Така че това, което ви казвам, е: не бъдете доволни просто от получаването на парче хартия от вашия университет!
Яница Маринова
~
Мечтая и всъщност зная, че с всичко, за което мечтая, бъдещето ще опозная.
Светла Слънчева
~
Мечтая за Рая. Свят, в който всички същества са добри и няма нищо зло. Свят, в който няма скръб и болка, в който никой не наранява никого, а всички живеят в хармония, чистота, доброта, любов.
Веселина
~
Мечтая да остана дете. Да живея в един свят, както аз си го представям. Пухкав, радостен и слънчев. С много искреност и добри вълшебства. Надявам се да стигна до там :)))
Мира Дойчинова
~
Няма да ми стигне времето, а вероятно и живота, да маркирам това. Най-кратко – за любов. За мир. За близост. За развитие и усъвършенстване. За красота. За повече вяра. За липса на заблуди, лъжи, насилие и мрак. Надявам се единствено на Господ и да ми стигат силите и верността да Го следвам! Да се грижа по най-добрият начин за всичко, което ми е поверил.

Людмила Попкръстева
~
Отдавна не мечтая. Според мен, мечтите са за децата, а аз вече не съм дете. Пък кой знае...

Красимир Едрев
~
Мечтая за свят изпълнен с много Любов и усмихнати хора, свят, където няма да има насилие и войни, където щастието ще е не само цел, а и настояще.  Мечтая децата ми да израстнат щастливи и доволни, да осъществят мечтите си, да са свободни и достойни земляни на Планетата. Мечтая да живея в някое тихо и скътано в планината селце, където ще се занимавам с нещата, които обичам, ще се радвам на любимите ми хора, ще тичам безгрижно из зелените треви. Може би мечтая за поне още едно дете. Мечтая за любов и в Любов.

Видислава
~
Мечтая за много неща и се надявам мечтите да се сбъднат. Между другото, голяма част от мечтите ми в миналото сега са реалност…
Кирил Кирилов
~
Мечтая, за спокойствие в уютният ми дом, предизвикателства в работата и финасова възможност да пътувам поне веднъж в годината зад граница. От време на време мечтая и за красива и хармонична връзка с човек, който хем ще ме обича, хем няма да посяга на свободата и характера ми, но... не много често вече.
Мая
~
Най-лесно е да кажа – мир и хармония, но в една застинала хармония няма живот и развитие. Може би сме избрали да живеем в дуалността, където се сблъскваме с противоречия и проблеми, за да ги решаваме и да израстваме. Един  проблем може да се реши само от по-високо ниво, затова мечтая да мога с лекота да преминавам през нивата и да действам от най-подходящата позиция в полза на израстването и най-доброто за всеки един от участниците в проблема. Тоест – да решавам проблемите с  кеф и лекота и да блаженствам след това.
Елена Николова
~
Мечтая аз и близките ми хора да сме живи и здрави. Всичко друго се постига с труд и много работа. Надявам се на малко повече късмет занапред.
Искрен Красимиров
~
Общо взето – за нищо. Мечтанията са нещо, което се върти в главата на човек, който не е готов да се хвърли и да постигне. Аз бих искал и надявам се – успявам до някъде – просто да си поставям едни не съвсем конкретни, но смислени цели и да ги постигам. Надявам се, че Бог е винаги с мен. И всъщност – аз знам това.
Калин Терзийски
~
Не мечтая за нищо. При все, че в разказите и стиховете си съм един мечтател. По-скоро се надявам да съм здрав. Написал съм го: „Какво повече мога да искам от живота? Да мога да се катеря из Стара планина, да се радвам на вятъра, на мириса на мащерката и цвета на кантариона, да пия студена бира на 2000 метра височина, сетивата ми да имат своята чувствителност и да си казвам: все пак съм късметлия.”
Любомир Николов
~

В живота не е толкова важно положението, в което се намираме, колкото посоката, в която се движим.”
Оливър Холмс
 ~
Мечтая, когато се събудя да виждам морето. Надявам се да живея сред хора, които са преодоляли животното в себе си.
Радослав Гизгинджиев
~
Моето са образи по-точно. И образни събития. Мечтите най-вероятно са по-целенасочени и егоистични. В тези времена хората имат надежда за хубав и щастлив живот. И аз така. И още – на това че доброто и мисленото от мен за битието и себе си ще бъде.
Стефан Стефанов
~
Мечтите, надеждата!?
Може би единствено да отгледам децата си, и да им предам обичта си.
Алекси Алексиев
~
В личен план бих искала да имам възможност да помагам на повече хора. А надеждата ми е, все пак, хората да осъзнаят преходността на своето битие и на тази база да изграждат все по-добри и по-добри междуличностни взаимоотношения.

Пепа Пенева
~
Мечти... Нещо взех да не я харесвам много тая дума, остарявам ли, какво лиии? Виж, с надежди съм изпълнена: че ще ни провърви с това, което сме се захванали; че децата ми ще ми казват някой ден с цялото си сърце „благодаря“; че снахите ми някой ден ще ми казват „благодаря“; че ще бъда добра; че ще се науча да съм търпелива; че ще мога да отида до Atlantic Ocean Road  в Норвегия; че скоро ще бъдем отново с брат ми и семейството му и с мамите и Боби на някое прекрасно място и ще живеем ЗАЕДНО; че децата ни ще продължават да си казват „сестичка“ и „батче“; че ще мога да зарадвам най-близките си приятелки с нещо специално и само за тях – не необходимо, а глезотия; имам толкова много надежда....
Роси Недялкова
~
Една голяма мечта ми се сбъдна, сега за по-дребни неща мечтая. Надявам се да имам достатъчно време.
Симеон Воев
~
О, аз съм голям мечтател!
За мен мечтите са порив към Свободата и Съвършенството... а аз мечтая само за това!

Камелия Велкова
~
Преди години мечтаех да имам достатъчно пари, за да мога да си купя всяка книга, която пожелая. Сега си мечтая да имам достатъчно, за да обиколя света и да го опозная колкото се може повече. Това са материални желания, които биха задоволили духовни мои търсения. Иначе мечтая светът да стане по-добро място. Да спре да се развива технологично и да претърпи духовна метаморфоза.
Даниел Ахчиев
~
Аз не мечтая. Аз правя планове и след това предприемам действия по точките им. Надявам се да имам късмет и благосклонността на вселената, обстоятелствата и Бог на моя страна. Както и търпение и достатъчно сили, за да постигна това, което заслужавам.
Иво Топалов
~
Поглеждайки реално ситуацията наоколо, виждам че животът се превръща в карантина. Срещам се с млади хора, страдащи от депресия, хернии, дископатии, язви, безжизненост и т.н. Младостта се превръща в старост, защото всеки е угнетен. Много хора са поразени от болестта на безличието, липсата на идеали и духовен морал. Като мъртва кожа се смъкват културата и цивилизованият стил на живот. Надявам се това да се промени. Мечтая да заменим грозното с красивото, страховете със свобода, съмнението с вяра, илюзията с истина, нечистото с чистото, изкуственото с истинското, лошото с доброто. Но всичко това вече се случва!

Ива Благоева
~
Нямам мечти. Имам много намерения в живота си. Аз живея в света на идеите, които често ме посещават и с много труд и мисъл успявам да ги реализирам. Иначе се надявам отношенията между хората да станат по-стабилни и чисти, за да може светът, в който живеем, и мястото, което завещаваме на децата си, да е по-спокойно, по-красиво и по-желано от сегашното.
Миро Митев
~
Май си нямам мечти. Винаги се чудя какво да си пожелая, като пада звезда. Напоследък имам едно съкровено желание и при последния звездопад си го повтарях безспир. Ако се сбъднат всичките му пожелавания, ще ми трябват много площ и търпение... Най-често мечтая за пълноценен живот за хората със специални потребности. Надявам се да успея да помогна за това.
Диана Минкова
~
Като всяка майка си мечтая децата ми да са щастливи и да имат добър живот. Освен това си мечтая нагласите към бременността и раждането в България да се променят. Да има повече щастливи раждания, кърмени бебета, да се промени отношението към майките и децата, акушерките да имат повече права, да има родилни центрове, жените, които желаят, да могат безопасно да родят у дома и още много в тази насока….
Олга Дукат
~
Мечтая да посетя различни кътчета от Света, които са важни за мен, а се надявам така да се наредят потенциалните възможности за постигането на тази мечта, че да мога да я осъществя.
Диана
~
Да няма войни. Да живеем в хармония един с друг, да успеем да не се самоунищожим и да запазим природата си, защото ни е нужна.
Веселин Методиев
~
На добри отношения между хората и на желанието им да постигат нови и интересни неща по честен път. Всеки ден.
Максим Бехар
~
За простички неща. С любов.
Христина Чопарова
~
Мечтая дъщеря ми да живее в онзи нов приказен свят, който видях, че предстои. Надявам се, всичко лошо, което ни очаква, да не се сбъдне.
Тита
~
Имаше време, когато нощем съзерцавах звездите, въздишах дълбоко и мечтаех как изкачвам високи до небето кули, превземах непристъпни замъци, развявах победни байраци и тръбях тържествени маршове. Животът ми показа, че всички тези цели са въздушни! Че желаната действителност, няма нищо общо с обективната реалност! Оттогава спрях да мечтая! Само излишна загуба на време и тровене на нерви! Колкото за надеждата – един писател казваше, че човешкият живот е като окраската на зебрата. Редуват се черни и бели ивици. Искрено се надявам, че, в нашия живот, белите ивици, ще са много по-широки от черните. Надявам се, че един ден ще ни втръсне от всичко сурогатно и ще се отворим за истинските и стойностни неща.

Теодор Иванов
~
Обичам много да мечтая. Всеки един от нас трябва да има мечти и да не спира да мечтае, защото това е нещото, което ни прави по-истински. Както казват хората: „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му”. А моите мечти......... Ще споделя само една. Да получа признанието на хората приживе, в световни мащаби, от това което правя, а именно - да рисувам. Да направя една личност щастлива и да я накарам да се усмихне, макар и за момент, гледайки творбите ми, ме прави истински щастлива.
Лилия Чучуланова
~
Мечтая за свят на Любовта! За свят, в който всичко това, което е дълбоко  вътре в нас ще излезе и всички ще сме отново едно Цяло!
Даниела Калинова
~
Мечтая си да виждам повече красиви неща. Не бездушни и безобразно лъскави. Красиво е онова, в което се крие голямо сърце.
Иван Русланов
~
Научих се да не се надявам и да не мечтая. Приемам това, което е. Такова, каквото е.
Тинна Боева
~
Мечтая хората да развият в себе си глобално и вселенско мислене. Да отворят въображението си. Надявам се българското изкуство да стане действително световно. За целта трябва да се случи първото.
Явор Веселинов
~
Мечтите ми са огромни. Имам книга на мечтите, която попълвам почти всеки ден. Опитвам се да превърна мечтите си в цели и да ги осъществявам. За момента се получава.
Даринка Борисова
~
Мечтая за един свят, изпълнен с любов и красота, без лъжа и толкова много болка. В този свят бих желала да изсвиря най-прекрасната музика, която да изпълни душите на хората с мир и любов.                                                                                 
Невена Карастоянова
~
Надявам се на помощта и подкрепата на съпруга си, а и аз искам да съм негова опора. Искам да видя внучката ми как пораства, да видя каква ще стане, макар че много не разбирам младите.

Радосвета
~
Мечтая за по-хармоничен свят с по-осъзнати хора. Малко клиширано и утопично звучи, но как бих могла аз да цъфтя, ако тези около мен вехнат. Та ние сме едно цяло, свързани сме...
Ако всички хора разберат за силата, която мисълта притежава (особено колективната) и се научат да я употребяват в пълна степен, тогава бихме могли да въплътим мечтите си в материалната реалност. Тогава бихме сътворили един по-хармоничен свят и... бихме натрили носовете на песимистите, че мечти като тази са неосъществими.
 
Деси
~
Мечтая да се науча по-дълго да задържам моментите на безметежно щастие, което не е резултат на външните обстоятелства.

Марина Великова
~
Мечтая за нещо, на пръв поглед налудничаво – да постигна съвършенство между мисъл, действие и емоция по такъв начин, че да няма невъзможни неща за мен. Надявам се някой близък ден да ме светне прозрението как да го постигна.
Надя
~
Мечтаех по-често, когато бях малка. За неща, които смятах за невъзможни, или които просто се страхувах дори да се опитам да достигна. Сега, като че ли, мястото на мечтите ми е заето от цели, приоритети... Това, което искам най-силно, е здравословните проблеми на сина ми да отшумят и той да се оправи напълно. А ако насоча мечтите и надеждите си в по-мащабен план: иска ми се да имам вълшебна пръчица, която да поръси с човечност хората, неспособни да отключат доброто в себе си.

Павлина Соколова
~
Ако трябва да се опиша само с една дума бих употребила думата „мечтател”. Аз съм земен човек, който мечтае за повече красота в заобикалящия свят и в отношенията между хората. Бих се радвала,  ако щастливите, усмихнати хора по улиците са повече.
Ивелина Никова
~
Надявам се повечето хора засега, а в бъдеще и всички, да променят поведението си към другите живи на планетата.
Станимира Вълчева
~
Мечтая да имам деца. Ако може близнаци. Винаги съм искала да са близнаци. Да им предам историята на рода си, знанията ми, да ги науча да бъдат добри хора. Мечтая да посетя библиотеката на Ватикана, тибетски манастир, да изкача Монблан, да имам собствена книжарничка някой ден, да остареем заедно със съпруга ми.
Ралица Раева
~
В личен план – да напиша и издам истинска книга най-после; да видя как думите ми достигат до хората. Като майка и учител се надявам на по-добро бъдеще за децата, но бъдеще, което те са изградили с много усилие, труд и обич. Като човек и българка – да започнем да проявяваме малко повече социална чувствителност и политически разум: всеки поотделно и всички заедно.
Илияна Делева
~
Мечтая за танцово училище, към което да има танцова компания, която да прави много истинско, автентично, българско, модерно, световно изкуство. 
Петър Илиев
~
Надявам се и знам, че един ден всички ние ще осъзнаем, че сърцата ни са свързани в едно огромно туптящо сърце. Свързани сме с любовта, само че някои са го забравили. Мечтая за този свят, в който всички ще се усмихваме, ще ценим душата на другия така, както своята собствена. Свят на баланс и благодарност.
Таня Диркендел
~
Надявам се някога да изкача Мусала /да, не съм се пробвал още/. И после да сляза.
Тео Буковски
~
Да съм малко по-полезен. И не с друго, а с това, което и без друго не мога да удържа, което осмисля живота ми, но със същото не мога да си намеря място в това общество.
Стефан Кръстев
~
В момента мечтая книгата, която пиша да сведе мъдрост от сърцето на твореца, да се реализира и да даде радост и светлина на повече хора.
Милка Кьосева
~
Аз не съм мечтателка, аз съм реалист, но и на реалистите им е позволено понякога да мечтаят за по-добър живот поне на внуците си, нали? На това се и надявам – един ден в България да живеят добри и щастливи хора и да се „обичат като братя”.
Екатерина Атанасова
~
Имам лични, професионални, национални, световни мечти. Мечти, свързани с неща, които мога аз да направя и такива, за които приносът ми би бил като капка в океана. Една от мечтите ми примерно е, че хората ще са осъзнати, родителите и обществото ще учат децата на ценности, които са вътрешни, човешки, а не свързани с материални придобивки, имания и „постижения” и... няма да има работа за терапевтите.
Елза Калоянова
~
Мечтая да пътувам из България. Колкото и отблъскващо да звучи, искам да имам извънредно много пари, като с немалка част от тях бих помагал на бедни хора, на просяци, клошари, болни, бих подпомагал църкви, манастири, читалища, училища, музеи. И не на последно място, бих си заплатил издаването на моите ръкописи. Надявам се Бог да ме помилва - и тук, и на Страшния съд.
Върбан Колев
~
Мечтая да издам стиховете си някой ден и жена ми винаги да е до мен. С нея сме уникален тандем. Аз се разхвърлям, а тя ме прибира и ми връща главата на раменете от облаците.
Веселин Веселинов
~
Обикновени, човешки мечти – за здраве на духа, душата и тялото за мене и за моите близки. За успехи в литературното ми поприще. За внуче някой ден. Такива неща.
Мина Карагьозова
~
Мечтая красотата да е видима за всички онези, които не могат да я съзрат. Мечтая природата да не е замърсена от технологиите на новия век. Мечтая за онези простички жестове, които правят от човека човек.
Ангелинка Бенчева
~
Ще ви кажа какво ме движи и знам, че тогава винаги се озовавам на най-моето място, което често звучи като сбъдната мечта. Разликата е, че за много хора това е цел - след планове, стъпки, постижения, а за мен естествен резултат от доверието към себе си и живота. И така: Четирите споразумения на Дон Мигел – не приемам нищо лично, давам най-доброто от себе си, не правя предположения и чистота на езика (мислите).
Калина Стефанова
~
Мечтите са конструирането на бъдещето и съм се специализирала в това :) Не ги отделям в отделна реалност.
Ива Маринова
~
Мечтая хората, които осъзнават своята сила и отговорност за качеството на живота, да станат толкова много, че тяхната философия за живота да стане мярка за качество... надявам се така да приключи ерата на „аз нищо не мога да направя”... „нищо не зависи от мен”... „аз съм твърде дребен и незначителен”... Защото точно това отношение към нещата се превръща в самосбъдващо се предсказание – ние го вярваме и животът, който случваме е точно такъв.
Теодора Ангелова
Мечтая вдъхновението да ме съпътства през целия ми живот.
Жулиета Стоенчева
~
Да оставя нещо добро, хубаво след себе си...

Марин Тачков
~
Мечтая за свят, в който хората са осъзнали напълно светлата си същност , с което любовта и хармонията са заели полагащото им се място на главни регулиращи принципи в живота на всички.
Георги Киров
~
Мечтая да видя света, който бихме създали, когато всички си спомнят, че сме индивидуални искри от едно единно творческо съзнание и се синхронизираме помежду си по такъв начин. Надявам се да не ми е писнало от това да съм в тяло до тогава.
Михаела Петрова
~
Имам една мечта за мир и истинска любов към себе си и другите. Аз се надявам скоро да можем да намерим това за по-привлекателно - да мислим и да общуваме хармонично със себе си и със света. Без трагедии, просто любов. Надявам се, че ние можем да дадем на нашите деца шанс да развием нова красива Земя. Или поне да я запазим за тях.
Радананда
~
Мечтая за толкова много неща… В професионален план мечтая книгите ми да стигнат до колкото се може повече хора и да им помогнат, мечтая да убедя родителите да се откажат от наказанията, боя и унижението  при възпитанието на децата си, мечтая да реализирам някои мои идеи за промени в училище (например въвеждане на часове по личностно развитие, възможност за ваканция по избор на детето и др.).
Стела Даскалова
~
Мечтая да изпитам бащинските радости - не че има по-големи, де... Тая надежди някой ден нещата да се наредят и в нашата държава, за да се върнем към корените си.
Ивайло Терзийски
~
За живот от Центъра. Надявам се, че все повече хора се събуждат за истинската си същност.
Мая Митрева
~
За „прости” неща. И че, както твърди клишето: „Хубавото тепърва предстои.”
Марио Трифонов
~
Мечтая за добър живот на децата и внуците ми, на всички българи.
Наталия Бояджиева
~
Мечтая хората да прогледнат. Да няма религиозни войни. Да осъзнаем, че вярата и религията са две различни неща и че независимо от религията, важно е всички да имаме вяра. Но в доброто.
Ралица Генчева
~
Нека да не звучи помпозно, но мечтая за едно достойно бъдеще за нашата родина, в която децата ни да живеят спокойно. Не се надявам! За мен надеждата е измамно чувство. Предпочитам да вярвам. Вярата е по-могъща от надеждата. И тук не става дума за религия, а за Вяра.
Милена Пенчева
~
Мечтая за една по-добра България, да живеят тук щастливи хора, не такива, каквито срещам все по-често по улиците - от една страна - отрудени, бедни и обезверени хора, а от друга -  богати и презадоволени хора, загубили човешкото в себе си. Мечтая си на високите постове, от където се дирижират бъднините на нашата страна да стоят умни и честни хора.
Илияна Владимирова
~
Мечтая за красив свят изпълнен с истински хора. Щастливи дори само от факта, че дишат.
Лили Сотирова
~
Мечтая да се сбъднат всичките ми мечти, свързани с децата и внуците ми. Уповавам се на Бог и вярата си в него и в Живота.
Мария Романова Радушева
~
За усмихнати лица по улиците. Хората оскотяха от мизерията и се надявам нещата в България да станат малко по-поносими.
Добромир Банев
~
Мечтая да прекарвам повече време с духовния си учител, а също и да прекарам последните години от живота си по светите места в Индия, заобиколена от духовно извисени хора, пеещи киртан. Надявам се да постигна духовно ниво, при което да изпитвам влечение само към духовни теми и да познавам и разбирам съвършено ведическата философия.
Даниела - Чандраканти
~
Мечтая синовете ми да израстват като достойни хора, и се надявам да реализират всички прекрсани дарби, с които Вселената ги е дарила. Бих искала да съпреживея част от тези моменти с тях.
Ина Ангелова
~
За свобода. За свободата да пътувам, без да давам обяснения, да се занимавам с това, което обичам, без да правя компромиси. Мечтая някой ден да съм достатъчно свободна, за да казвам „не“ и да действам така, както искам, без да се съобразявам с никого.
Димана Атанасова
~
Мечтая само за щастие. За всички. Ако всички са щастливи, мечтите ще са повече. 
Не се надявам на нищо! Дори самият израз не ми харесва!

Емилиан Примов
~
На нищо и посрещам всичко с: „Добре дошло”!
Валентин Начев
~
Мечтая за спокойствие и сигурност. Надявам се на безоблачни дни занапред.
Джошкун
~
Да уча и да се самоусъвършенствам, да срещам все повече чисти хора...
Белчо Цанев
~
Мечтая си само за прости неща. Да мога да мина отново по билото на Рила. Да натопя устни в извора на Марица над Заврачица и така да пия от ледената вода. Да лежа сред прегорелите треви на планината през септември. Само за прости неща и се надявам отново и отново да се случват... Да мога отново да снимам минзухарите над снега напролет... Отново да си откъсна червена ябълка от дървото...
Любомир Розенщайн
~
Мечтая хората да бъдат по-щастливи като цяло. Всички усещаме, че е грях да не си щастлив, но повечето от нас – късно. Надявам се на нещо подобно на предното – хората в мнозинството си да усетим и преживеем реално ценността на Живота – Тук и Сега.
Соня Петрова – Аеиа
~
Живея това, което мечтая. И често възнамерявам, благопожелавам си, да. Например, сега съм си пожелала възможност да дам по различни каналчета и на различни места, а също и да изживея тайнството на майчинството в съзнателна, партньорска и взаимна любов. И пускам пожеланията с доверие, че животът, както винаги, ще ме изненада до ах-ване.
Катина Клявкова
~
Мечтая да осъществявам идеите си, които не престават да извират в мен; мечтая си да науча много нови неща, които да ми помагат в осъществяването на идеите ми; мечтая всички в семейството ми и приятелите ми да са здрави и успешни; да общувам повече с децата и внуците си, да пътувам, да снимам и да радвам очите на другите със снимките си; да споделям впечатления, да откривам и общувам с прекрасни непознати хора; да се виждам с дългогодишните си приятели... Списъкът е много дълъг, винаги имам за какво да си мисля и да си мечтая, затова и никога не страдам от скука.
Валя
~
Мечтая да се чувствам с една идея по-уравновесена. Да се чувствам добре! Иначе чиста мечта е да работя това, което умея най-добре и да изкарвам достатъчно пари, за да живея пълноценно. Да мога да изразявам себе си! Да съм с близките си и с приятелите. Да живея на по-чисто място може би! И разбира се - да пътувам много, много! Надявам се и си мечтая моят проект "Туй-Онуй" и първата приказка, която направих - Кой светна луната? - да достигне до повече деца и да има успех!
Мая Бочева
~
Мечтая да оздравея, да имам още малко време да бъда с моето семейство, да напиша още поне един роман. Надявам се чрез силата на позитивното в себе си, чрез милостта на Бог и Светлите ангели да се справя с изпитанието, което имам в момента.
Ина Крейн
~
Мечтая да плувам с делфини. Едни лазурни води, аз и делфините. Мечтая да обиколя света, да видя мноооого неща, да срещна интересни хора, което засега осъществявам само на местна почва. Не, че се оплаквам. Надявам се да мога да променям нещата към добро. По мой си начин, но към добро.
Дора Ангелова
~
За какво мечтая? Аз съм по принцип човек-мечтател, но и реалист. Мечтая за един свят в който хората да са човечни, сърдечни, открити и постоянни в думи и дела.
Стеф Крас
~
Мечтая винаги за постижими неща. Отдавна спрях да се надявам на печалба от лотарията. Може би единствената по-недостижима мечта за мен е тази, в която аз живея в богата и спокойна страна.
Костадин Костов
~
Винаги съм мечтал да обиколя България и света, да посетя атолов остров, да видя истинска лагуна, коралов риф, ледник, полинезийски архипелаг, островната група Галапагос, да прекося Тихия океан на сал от балсово дърво като „Кон Тики“, Тасмания, Хавай, Аляска, Калахари, Тибет, Хималаите… Навсякъде. Но явно няма да стане. За сметка на това съм пребродил света с книгите на Карл Май, Майн Рид, Джой Адамсън, Р.Л. Стивънсън, Сабатини, Пришвин, Гжимек, Даръл, Ален Бомбар, Миклухо-Маклай, Вл. Арсениев… Голямо четене беше и продължава и до днес.
Славимир Генчев
~
Мечтите и надеждите ми са свързани с хубави неща в личен план, а в професионален -  да творя, да създавам нови пана с римска мозайка,  да продължа свята изследователска работа в сферата на културната антропология, имам идеи, които не търпят отлагане.
Ирена Янчева
~
Мечтая за постижими неща. Първо, да завърша успешно курса по Творческо писане в Академия „Валери Петров“, след това да представя новата си книга. „Отхвърлени“ е моето най-красиво произведение до момента и заслужава широка аудитория.
Стела Илиева - Стелла
~
Мечтая книгите ми да достигнат милиони деца по целия свят.
Никола Райков
~
Мечтая да срещам и общувам само с добри хора. Може да не са приятели, но да са разумни и позитивни човешки същества, които ценят живота. Надявам се да няма гладни, болни  и оскотели  хора. Българската медицина да прави чудеса.
Първолета Маджарска
~
Мечтая да изградя стабилно семейство и да възпитам културни и образовани деца, с които да се гордея. Нямам мечти в творчески план, леко съм обезверена. Развивам се, но съм далеч от мисълта за издаване на нови книги. Поне засега. Надявам се ситуацията в България да се променни коренно: да няма корупция, беработица, бедност. Направо да има WORLD PEACE.
Лилия Кашукеева
~
Аз съм малко алчна натура.  Ако кажа, че имам мечта, това означава като я постигна, тя да не ми е достатъчна и да искам друга и друга, за което да не ми стигне земното пребиваване тук. Затова играя живота си на хазартен принцип и каквото постигна си го присвоявам за сбъднала се мечта.
Гергана Петкова
~
Има едни моменти, в които просто ей така се потапяш в настоящето и усещаш радостта от това, че си жив, с всяка клетка. На външен план тези моменти не е нужно да са специални – на мен най-често ми се случва, когато се разхождам в някой парк или си седя край морето. Просто нещо се случва вътрешно и ти спираш да мислиш за всичките неща, които трябва да свършиш, и вече не се притесняваш. Просто ей така, без повод. Мечтая си да имам повече такива моменти.
Емилия Цанева
 ~
Мечтай, сякаш ще живееш вечно. Живей, сякаш ще умреш днес.”
Джеймс Дийн
 ~
О, мечтая за ужасно много неща. Аз съм мечтателка и романтичка по природа. Някои даже казват, че съм безнадеждна, наивна идеалистка... В този период от живота си, мечтая основно да се развия в професията си и заедно с това да мога да създам нормално и здраво семейство... Какво има за мечтаене тук? – ще кажат някои. Има, и още как... А се надявам на сили и здраве... За мен, семейството и близките ми... И малко късмет.
Михаела Берова
~
Открих с известно закъснение, че е малко глупаво да се мечтае. Човек трябва да прави това, което иска. Да го върши сам и да търси хора, които да му помагат в това. В моя случай това е писането и издаването. Но пък за да мога да пиша, трябва да има за какво. Мога да кажа, че мечтая за темите си. Обичам историята, обичам високите неща – честта, както казва Жан Ануи. Обичам красиви неща, въздушни кули, големи понятия, красивото минало. За тези неща може да се мечтае, защото за тях си струва да се пише. Надявам се да мога да пиша винаги и да съм щастлив с тези, които обичам.
Манол Глишев
~
Името ми има еврейски корени. В оригинал означава „син на щастие“. Много искам да нося щастие на своите родители. Някак свързвам успеха в пътя си с това дали съм удовлетворил техните желания и копнежи. Моят баща ми бе казвал следното: „Вени, Бог е приготвил велико бъдеще за теб!“ Много ми се иска да ги направя щастливи с малките или пък големите успехи в живота ми. Друга моя мечта е всички ние един ден да видим своите починали близки отново. Иска ми се да живеем вечно. Идеята за вечността е застъпена в християнската вяра. Не е ли красива тази мечта?
Вениамин Василев
~
Мечтая постоянно, за много и различни неща, но най-вече мечтая дните ми да са винаги изпълнени със смисъл и когато се обърна един ден назад да не съжалявам за нещо пропуснато, а просто да се усмихна с носталгия.
Даян Шаер
~
Като повечето идеалисти, мечтая за един много по-добър Свят, за едни чисти отношения. Убеден съм, че Волята Божия ще преодолее всички недостатъци на света и след това ние ще станем Братя…
Калин Кирилов
~
Мечтая да имам достатъчно време и енергия за всички творчески и житейски проекти в главата и сърцето ми.
Милена Вълканова
~
Мечтая да дойдат по-добри времена за нашата страна, хората да станат по-човечни и добри. Мечтая за собствено място, където да творя и да се занимавам с деца.
Силвия Шосева
~
В духовен аспект – да се спася от ада, а също и децата ми, жена ми, и всички добри хора. В материален аспект – някой ден да мога да живея от писане.
Мартин Ралчевски
~
Мечтая за пътувания по света, за опознаване на другите. Мечтая за спокоен, щастлив и пълноценен живот, без място за съжаления в него. Надявам се хората да отворят очите и сърцата си и да проумеят, че бъдещето е наше и трябва да го градим с любов, а не да го рушум с омраза без смисъл и оправдание.

Валентина Йоргова
 ~
Че животът ми е подготвил чудо занапред…
Таня Маркова
~
Аз не мечтая, нито се надявам, просто живея в този момент и благодаря за този невероятен шанс. Ето и в поетичен израз преди години:
Мечтала бях и днес жадувам още
за върхове, облъхнати от вечност.
В далечни светове догонвам нощем
безсмъртието, още по-далечно.
Мечтала бях и още съм детето,
с очи, отворени за всяко чудо.
Сърцето ми остава непревзето
от сенките, обвили пътя труден.

И сега:

Навътре

Предвидих всяка стъпка на живота
и
 ги лиших от своя собствен смисъл.
Оставам
 зрител. И с нечута нота 
ще пея песента на стих неписан.

Лилия Ресел
~
О, трудно ми е да опиша океана от мечти с прости думи.

Стелиян Стоянов
~
Да стана по-добър и да ми се случват по-добри неща.
МО.
~
Мечтая да прогледна, да отворя сетивата си отново, да се превърна в онова безгрижно, изпълнено с радост дете...

Деница
~
За пълна хармония със заобикалящия свят. Да чувам всеки трепет в природата. В търсене на спокойствие.

Васко Мавриков
~
Мечтая за много неща, това е любимото ми занимание  Да обиколя света, да напиша много книги, да бъда по-добра, да карам хората да се усмихват. Не се надявам на случайности, работя за мечтите си.
Стефана Белковска
~
Мечтая за много неща, а се надявам да не спра да откривам нови и нови загадки всеки ден. За мен няма нищо по-тъжно от човек, който си мисли, че всичко знае, всичко е видял и към нищо не изпитва любопитство.
Венета Въжарова
~
Мечтите са нещо съкровено и лично. Споделеност между теб и сърцето. Надявам се  добротата да не се уморява. Да я има!
Мария Никова
~
Виждам какво представлява живота днес и как живеят хората в големите общества. За мен това си е чисто безумие. Да се живее по график и часовник, сред тълпи, нерви и напрежение. Виждам хората по улиците – мрачни, тъжни и недоволни. Те създават съответния фон, който ме обзема. Като да плуваш в мръсна вода. Затова моята мечта е да живея на село, сред природата, на спокойствие и чистота. Не да се изолирам от обществото, а да живея с моите близки и приятели в спокойна обстановка.
Васил Йорданов
~
Мечтая си да видя една друга България – с нашите деца, които да не излитат от Втори терминал, за да има още, и още, бял сняг „във градините,/ където са играели деца.”, както пише Далчев в едно свое стихотворение.
Виолета Воева
~
Мечтая в абстрактни форми. Надявам се това тук (света и живота) да не се окаже едно голямо недоразумение или объркана химическа формула, разлята по грешка епруветка. Но пък и така да е, доста цветно и симпатично се е получило, така че няма да сме си загубили съвсем времето.
Карина Карагаева
~
Честно казано, мечтите ми са за свят, който е по-интровертен. В нашето време твърде много разчитаме на това да ни забележат, да ни отличат. В общи линии, искаме на всяка цена да стигнем хоризонта, пък и да минем отвъд него. Обаче като вървим натам, той непрекъснато се отдалечава. Понякога си мисля, че е важно да обхванем безкрая. И като го направим, да осъзнаем, че движението е развитие, но покоят е сила. За това си мечтая

Красимир Проданов
~
Списъкът с мечтите и надеждите ми е наистина много дълъг. Надявам се да успея да сътворя реалност от повечето си мечти, а ако някога имам шанс да сбъдна и поне една мечта на друг човек, ще бъде прекрасно.
Александа Иванова
~
Мечтите са безкрайни, те не признават сън, те са будни постоянно...
Пламен Дилов
~
Не мечтая и не се надявам. Вярвам.
Атанас Христосков

Няма коментари:

Публикуване на коментар