Страници

Страници

вторник, 25 октомври 2016 г.

ЖИВОТЪТ Е "СЪЛЗА И СМЯХ"...







„Ако се усмихваш на хората, те почти винаги също ще ти отвърнат с усмивка.” - Хорас Браун

 Сълзите и усмивките в живота ни обикновено се редуват, както се редуват дните и нощите. Хубаво е да се редуват все пак по такъв начин, който да ни помага да бъдем в равновесие, да запазим баланса в душата си. А той винаги е крехък, всички знаем това от личен опит... Все пак – нека усмивките са повече! И ако плачем – то нека е от радост...

Ето и някои от отговорите, които получих, на въпроса: 

Какво може да те накара да се усмихнеш?:


Капчица роса върху стрък трева на поляната ми сутрин, изгряващото слънце, пухкавите облачета, водните кончета на реката, подскачащите скакалци на поляната и жабките в реката, спящите котаци върху масата в градината ми, надничащите косета изсред клоните на дървото пред къщата ми, а те понякога свирукат като човек, и ме карат не само да се усмихвам, а да се смея с глас. Ако продължа да изброявам, може цяла книга да се получи…
Веселина Бастиянова

Всеки един нов ден и нощта след него.
Явор Веселинов

А, това е лесно в повечето случаи – ако ми се усмихне някой, аз инстинктивно му отговарям със същото. Или ако някой ми разкаже хубав виц. Когато някоя мечта се превърне в реалност. И най-често в последно време - Гагарин (котаракът ми).
Айча Заралиева

Младостта.
Марий Росен

Среща с непознат или познат. Дори понякога неразбирането и осъждането… напомня ми на дете, което се учи да ходи, но още не се е научило да пази равновесие...

Милена 

Бисерите, които децата ръсят, са неизчерпаем източник на усмивки. Усмихвам се на красиви природни гледки. На хубава музика, картина, постановка. На вицове. На успехите...
Христина Каспарян

Двама старци, които вървят ръка за ръка по алеята.
Валентин Попов

Най-вероятно усмивката ми се ражда от всичко красиво и мило, което се случва около мен - от добронамерените погледи, от милите думи, от нежните жестове, от добрите постъпки, от човещината и състраданието, от красивите гледки, до малките ежедневни моменти на любов – имам толкова поводи да се усмихвам, че понякога забравям кога и защо трябва въобще да се мръщя...
Добрин Ангелов

Всеки момент, в който съм тук и сега.
Георги Киров

Чистите очи. Усетът за човек, носещ чисто сърце.
Върбан Колев

Аз  се усмихвам когато се събудя. Тогава си  казвам: „Благодаря ти  Господи, че ми даде живот”. Усмихвам се като  видя красиво спортно  момиче да тича край мен - така  не губя усещането си за младост никога. Усмихвам се, когато видя весели деца и спокойни  родители  до тях.
Иво Сивов

Детските очи, залез, изгрев, щастливи хора, изглед от върха на планината.
Мартина Иванова






Приятелите, слънцето навън, хубавата музика, гръмотевичните бури, хубав стих. 
Стефана Белковска

Нещата, които ме зареждат.
Александър Цонков

Луи дьо Фюнес, Тодор Колев, Парцалев, Калоянчев, Стоянка Мутафова и Роуън Аткинсън. А, и Лари Фари Шмекелари. Нали знаете кой е той?
Тео Буковски

Поема като „Ако” на Ръдиард Киплинг.
Димитър Татарски

В течение на годините се научих да ценя и най-малките неща. Дума, жест, песен, стих...
Атанас Филипов

О, почти всичко: виц, играещо дете, човечна постъпка, женски поглед...
Ивайло Иванов-Бате

Изкуството, животът, истинските хора...
Цветелина Стоянова

Слънцето сутрин и аромата на море.  Димана Атанасова
Шеги, които не са продиктувани от злонамереност.
Радослав Гизгинджиев

Да се усмихна красиво – красивите неща. Но аз се усмихвам и грозно. Сардонично. На грозни неща.
Калин Терзийски

Бебетата на детската площадка, кучетата, врабчетата. Чистата проява на живота.
Мина Карагьозова

Дете с майка си и човек, гушнал домашен любимец.
Веселин Веселинов

Усмивка на дете със сигурност. Усещането за движение. Танцът.
Илияна Делева

Децата! :) Малките жестове! Един бодил!
Яница Маринова

Доброто. Усмивката на дете, разцъфнало цвете, зелено дърво, влюбени на 16, 60, 90 години – животът и любовта са най-прекрасното нещо на света. А най-красивите жени на света са бъдещите майки. Това ме усмихва, това ме радва, когато го видя.
Ина Крейн

Живият живот, живите думи, усещането за човека срещу и надалеч от мен, добронамереното му отношение и искрената позитивност. Новият ден, слънцето, което гали лицето ми, листата на дърветата, цветята, които пеят с вятъра...
Ангелинка Бенчева

Умея да откривам чудесата, които се крият отвъд обикновеното.Усмихвам се когато видя ефирна пеперуда или калинка, утринната роса по цветята, падащи есенни листа или мехурчета в чаша шампанско. Усмихвам се, когато вдъхна аромата на цъфнали липи или слушам песен.
Ивелина Никова

Всеки акт на доброта. Всяка проява на красота. Приятната изненада! Всичко, заредено с положителна вибрация... Безброй са нещата... Например, всеки път, когато видя дете да се смее, се изпълвам с щастие и надежда, че невинността, чудото и ентусиазма ще бъдат спасени. Или пък, когато срещна  ентусиазиран човек, искам на всяка цена да го подкрепя. Това ме вдъхновява и кара да чувствам по-осезаемо от всеки друг път усмивката на душата си. А тя веднага се отпечатва и на лицето ми.
Диана Берчева
 
Като дете ми стигаше да ми покажат пръстче, за да се залея от смях. Ама не просто усмивка – много съм гръмогласен...
Любомир Розенщайн

Доста неща – учтивостта, хуморът, доброто време навън (когато е добро), някоя глупотевина, направена от кучето ми.
Манол Глишев

По принцип съм жизнерадостен човек и с чувство за хумор. Обичам много да се шегувам и със себе си… да вземам себе си на подбив. В крайна сметка човек не трябва да гледа прекалено сериозно нито на себе си, нито на това, което се случва в живота… Добре е да запази леко игриво отношение. За да го направи, трябва да има чистотата на дете. В това отношение много ми помага фактът, че работя с деца. „С какъвто се събереш, такъв ставаш”.
Борислав Русанов

Едно усмихнато до ушите бебе. Това е усмивката на живота в най-невинния му вид.
Керана Ангелова

Всичко! По принцип другите хора се усмихват на мен! Дори и в най-тежката ситуация мога да намеря с какво да се пошегувам, да разкажа весела история или анекдот. Само на снимките излизам сериозен! :)
Теодор Иванов

Усмивката насреща ми.
Светослав Йорданов

Два пъти повече неща от тези, които могат да ме разплачат! :) Но обикновено хората около мен са тези, които ме карат да се усмихвам, а не рядко и сама си се смея, като се присетя за нещо.
Дора Ангелова

Като се смея, се смеят и очите ми. Често се смея. Понякога до захласване. И много неща могат да ме разсмеят. Но не и простотията и пошлостта. Смехът наистина лекува, а и когато е споделен е двойно по-сладък...
Ралица Раева

Постоянно и непрекъснато се усмихвам. Това е безотказна техника за добро настроение. Няма как човек да се усмихне и да не му стане по-добре.
Ивайло Белев

Радостта на другия. Победата над болестта в работата. Тя  опиянява. Ставаш по-мотивиран с всеки успех. Не се плаша да се радвам с човека до мене и да тъжа с него. Споделената мъка е по-лека.
Стоянка Кънева

Усмивката е моят любим аксесоар, както казвам често. Каквото и да ми е на душата, усмихна ли се, се разведрявам. И когато моя приятелка след една трагична загуба в живота й ми каза: „С тази усмивка ти ме спаси“, разбрах, че усмивката не е само за нас, тя е предназначена и за другите. Затова се усмихвам и не се питам защо го правя.
Валя

Радостта. Особено радостта да видиш любим човек. Когато виждаш как грее и сияе, когато сте заедно, когато положиш глава на гърдите му и чуеш как тупти сърцето. Няма нищо по-усмихващо от бебешката, чиста от условности, усмивка. Това е атомна енергия на чистата радост, всяка майка знае колко тонове умора може да пречисти тази усмивка.
Михаела Петрова 

~~~

„Чашата на живота щеше да сладни непоносимо, ако в нея не капеха и малко горчиви сълзи.” – Питагор






Навярно не бихте се съгласили с него... Но сега, след тези „усмихнати” редове, нека видим и някои от отговорите на въпроса: 

Какво може да те разплаче?

 

Безсилието ме натъжава, липсата на даден човек и онова, което не съм могла да променя.
Оля Янчева

Страданието на другите.
Доротея Луканова

Новините. Буквално, за това не ги гледам. Разплака ме земетресението в Непал.
Елица Костова

Сега много рядко плача. Но понеже живота има способността да ни припомня всичко, което сме „забравили”, дойде период, в който буквално душата ми изтече през очите. Това ме направи свръхчувствителен и едновременно с това доста състрадателен. Винаги съм съчувствал на чуждата болка, но не вниквах в нея така, както сега. Нещото, което е най-трудно за усвояване в този живот е способността да „обуваш” чуждите обувки и поне мъничко да „повървиш” с тях, за да разбереш чуждата болка. А тогава неминуемо ще бликнат и сълзи, защото има толкова много мъка и несправедливост по света...

Добрин Ангелов
Винаги, когато се смея много, ми текат сълзи от смях. J Иначе са ме разплаквали хубави талантливи изпълнения – една прекрасно изпята песен като нищо може да ме разплаче. Ситуации, в които усещам емоциите на другите – радостта или болката им. Тъжни сцени от филми или от реалния живот също са ме разплаквали. Когато бях малка, не плачех на такива работи. Явно с времето се размеквам все повече.
Христина Каспарян

Безброй неща, аз съм един крайно чувствителен индивид. Последно ме разплака един колега с негов разказ. Идеше ми да го набия, толкова е талантлив. Не, че му завиждам, яд ме е, че се крие и нищо не публикува.
Дора Ангелова

Чувствителна натура съм, но рядко плача от щастие. Просълзявам се на всяка трогателна сцена във филм, както и на тежки житейски истории. Гледам ли предаването "Предай нататък" задължително ми се навлажняват очите.
Ивайло Иванов-Бате

„Извънземното“ на Спилбърг, „Травиата“ в хубаво изпълнение, някой голям провал, някоя страховита трагедия или нещо също толкова лошо и някой голям, ама трябва да е наистина голям успех, най-добре съвсем личен и неочакван. Или внезапно да се върне истинският крал с вълшебен меч и такива работи.
Манол Глишев

Много неща.  Спомням си, гледах веднъж един репортаж по CNN за някаква престрелка и куршума мина през прозореца в една къща и уцели дете, което си пишеше домашното. Сълзите ми направо рукнаха. Най-тъжно и болно ми става, когато децата страдат заради грубостта и глупостта на възрастните.
Петър Илиев






Последно ме разплака едно малко момиче. То, борещо се със зъби и нокти за пълно оздравяване, написа писмо на Дядо Коледа с една единствена молба - батко Светли да оздравее.
Светослав Йорданов

Лютото, безпомощното и безпощадното.
Явор Веселинов


Тъгата в очите на някого. Песен, звук или място, които да ми напомнят за човек, когото съм изгубила.
Айча Заралиева

Красотата.
Марий Росен

Зависи. Предпочитам плач, дължащ се не на болка, страдание, а на качествено изкуство, силна книга, филм, спектакъл.
Цветелина Стоянова

О, ясно си спомням как плаках, когато Леонсио отказа да освободи Изаура и дори голямата Жаноария не можеше да й помогне. Сълзите са хубаво нещо, особено когато са пролети не над дъската с разрязаната глава лук.
Тео Буковски

Вече трудно мога да се разплача по начина, по който плачех преди. Плачът се превърна в едно вътрешно състояние, усещане за плач. Обикновено това се провокира от неразбирането ми и всъщност това са моментите, в които се питам "Как е възможно всичко това?"
Ива Благоева

Всичко истинско, без значение дали е радостно, тъжно, болезнено или щастливо. Без значение е формата, под която се проявява.
Васил Йорданов

Много неща, предимно страдание на беззащитно същество, но и жест на трогателна доброта.
Лилия Ресел

Плакането понякога е добра практика за мен, особено когато много искам нещо, а трябва да се разделя с него! Сълзите ми помагат да се освобождавам!
Милена 

Може да ме разплаче нещо трогателно. Мога да се разплача в изключително редките случаи, когато относително съм в мир със себе си, вследствие на чувството за виновност - да знаеш, че си тленен, немощен, че си суетен, че гордостта ти е повече от прашинката (ако я имаш) смирение.
Върбан Колев

Прахолякът , наслоен в душите! Сълзите на небето за това идват, за да измият лошото! Може да ме разплаче всичко... и радостта, и болката, и страха, че съм безсилна пред нещо!
Яница Маринова

В последно време може нещо малко на пръв поглед, но ценно и красиво да ме разплаче от умиление. Плача от радост, което е красиво преживяване. Малък жест, малко дете, красивото небе, вътрешно усещане за блаженство може да ме просълзи. Плакала съм от радост, заради човека до мен. Бяха сълзи от радост и докосване до нещо близко, нещо на пръв поглед непознато, но толкова истинско... Любов. Което не значи, че не плача от болка. Аз съм емоционален човек. Има неща, които понякога изплуват и ми напомнят за някоя стара болка. Липсата на човек, когото обичам, ме разплаква. Разочарованието. Липсата на любимото ми коте...
Видислава

Загубата на близък човек!
Теодор Иванов

Взаимна любов, която не е споделена по някаква причина.
Радослав Гизгинджиев

Величието на момента (радостни сълзи), както и силата на тъгата по нещо загубено завинаги (тъжни сълзи)…
Кирил Кирилов

Когато някой е на една крачка от нещо изключително и дълго или никога не я прави от ленивост или страх да не загуби вече добре познатата посредственост.
Карина Карагаева

И загуби, и неочаквани успехи.
Надя Луканова

Трудна работа. Но по принцип ме докосват сцени на проява на достойнство и благородство.

Ивайло Белев

Всичко, което ме провокира да изживявам красотата в дълбочина. Затова споменах и тъгата преди малко – тя е в състояние да те отведе и докосне до вътрешното светилище на красотата.
Михаела Петрова


„Аз наричам плачещите хора - щедри хора. Плачът е едно благословение. Измиваш прозорците. Сълзите са Божествената вода, която измива очите, за да възприемат Божествената красота.” – Петър Дънов


Трудната и безнадеждна съдба на хората. Невъзможността да помогна.
Мина Карагьозова

Човешката забрава и жестокост към живата природа. Акт на агресия, насилие, отнемане на нечии права, свобода, живот. Потъпкването на свободната воля.
Мартина Иванова

Да се чувствам безпомощна. Да чувствам, че колкото и да говоря, не мога да бъда разбрана. Димана Атанасова

Нещастието. Моето и чуждото. Щастието. Музика. Поезия.
Керана Ангелова





Чуждото страдание може да ме разплаче. Ето, например, пресен случай: тези дни четох за един слон, който се разплакал от радост, че са му махнали оковите и синджирите. Е, как да не се насълзят очите ти!
Джошкун

Да загубя доверие в близък човек или да бъда унизена заради възгледите си.
Гергана Кабаиванова

Всичко. И хубаво, и трагично. Аз съм емоционален. Хората не трябва да потискат сълзите си.
Добромир Банев

Мога да плача, както от мъка, така  и от радост. Мога и от двете едновременно. Предимно от трогателни гледки, от прочувствени песни, вълнуващи филми, от искрени признания!
За разлика от повечето хора, които изпитват облекчение, когато плачат, аз не се чувствам по този начин. За това плачът е за много крайни случаи.
Диана Берчева

Тъжните очи на дете и съсухрената ръка на старица, протегната за жълти стотинки.
Ивелина Никова


Видеа или снимки на възрастни хора, които са в неравностойно положение.
Стефана Белковска

Всичко. Най-тъжното нещо, което видях при едно пътуване – слънчогледи след пороен дъжд. Бяха свели главите си под пояс, стъблата им джвакаха в кал – дълбока, гъста и рядка. И трябваше да чакат слънцето…
Илияна Делева

Всичко може да ме разплаче. Аз съм безкрайно емоционална. Плача много и по всякакви поводи. Един от първите ми детски спомени е как лежа на коленете на майка ми, а тя ми пее ’’Хубава си, моя горо’’ и аз плача като я слушам. Казвала ми е, че щом е почвала да пее тази песен и аз веднага съм заплаквала. И днес като я чуя още плача. Даже и сега, докато пиша това. Навремето бащата на майка ми я е приспивал с тази песен, после тя - мен, а надявам се някой ден и аз - моите деца. Плача от болка, от щастие, от нещо красиво, добро, от мил жест, от обида, плача от несправедливост, от любов, от спомени.
Ралица Раева

Когато някой, наглед обикновен, човек за пореден път докаже, че човешката воля и любов са безгранична сила.
Веселин Методиев

Книга като „Малкият принц” на Екзюпери.
Димитър Татарски

Нещо толкова хубаво, че чак тъжно.
Калин Терзийски

Ох, аз лесно се трогвам и често плача от добри и красиви постъпки. Дори и най-мъничкият акт на Любов и доброта за мен е велико дело!
Тита

Мога да плача, когато съм щастлива. Мога да плача, когато съм тъжна. Плача, когато изворчето в душата избере да прелее. Емоционално интелигентен човек съм. Давам пълна свобода на емоциите да се проявят.
Ангелинка Бенчева

Доброто. Когато срещна земни ангели, даряващи добро, сълзите сами пристигат, за да ми кажат, че не греша и трябва да се усмихна въпреки всичко.
Ина Крейн

Неуважението към старостта и младостта. Всеки има право да е щастлив, без значение на колко години е.
Веселин Веселинов


/снимки - интернет /


2 коментара:

  1. Здравейте и поздравления за добрата статия

    Всеки ден четем този блог в офиса! Браво! За да повишите финансовата си грамотност, да печелите повече пари и да бъдете по-позитивни, препоръчвам да четете всеки ден www.BedenBogat.com !!!


    Как да забогатеете? Отговорите ... тук: $ Беден Богат

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубава статия. Ако решите да си направите личен уебсайт, където да поместите събраните цитати, можем да Ви съдействаме. Успех!

    ОтговорИзтриване